Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de Açıklaması
"Türkiye, yeni ufuklara da yelken açmalı. Türkiye, artık geleceğin otomobillerini üretmek noktasında harekete geçmeli. Artık Türkiye, daha fazla zaman kaybetmeden hibrit otomobille başlayıp, elektrikli otomobilleri de üretmeli. Buna yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, " Türkiye, yeni ufuklara da yelken açmalı. Türkiye, artık geleceğin otomobillerini üretmek noktasında harekete geçmeli. Artık Türkiye, daha fazla zaman kaybetmeden hibrit otomobille başlayıp, elektrikli otomobilleri de üretmeli. Buna yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Işık, Hyundai Assan'ın yatırımlarını işletmeye alma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Güney Kore arasında derin ilişkiler bulunduğunu söyledi.
Güney Kore'deki feribot kazasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Işık, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Işık, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin ticaretle taçlandırılması gerektiğini ifade ederek, "Bu anlamda Hyundai ile Assan'ın işbirliği önemli. Yeni yatırımları devreye alıyoruz. 50 milyon dolar harcanarak yapılmış yatırım, 20 milyon dolarlık yatırımın da yol olduğunu duydum. Sanayicimiz sürekli yatırım yapmak zorunda. Bu, aynı bisiklet sürmek gibi, pedal çevirmezseniz düşersiniz. Burada 500 yeni istihdam oluşuyor. İhracatımıza 150 milyon dolarlık ilave geliyor" şeklide konuştu.
AK Parti olarak yerli ve teknolojik üretime önem verdiklerini belirten Işık, 2008 krizinin ülkelerin sadece finansal yöntemlerle büyüme sağlayamayacağını gösterdiğini aktardı.
Üretime dayalı ekonomilerin 2008 krizinden az etkilendiği bilgisini paylaşan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, üretimini arttırarak yoluna devam etmeli. Üretimin artması için yerli üretim çok önemli. Son 3-4 ayda yerli üretimin artmasıyla ilgili TBMM, 4 kanun maddesini kabul etti. Örneğin, kamu alımlarında artık offset yani dengeleme uygulaması. Eğer Türkiye, üretmediği malı kamu olarak satın alacaksa, mutlaka yerli üretim şartını getiriyor. Mesela, Türk Hava Yolları, uçağını üretmiyor, uçak alacak. O uçağın bazı parçalarının Türkiye'de üretilmesi şartını getirdik. Burada, yeni bir koltuk fabrikasını devreye alıyoruz. THY ile işbirliği yapıldığını görmüş olmaktan memnunum. Boeing'in de Airbus'ın da koltukları, Assan Hanil Tesisleri'nde üretilecek. Artık kendi üretemediğini dışarıdan alırsa bile yerli üretimi şart koşuyor. Bir başkası, eğer bir ürün, yerli üretimde teknolojik ürünse alımı yapacak kamu idaresi fiyatı yüzde 15 pahalı olsa bile yerli teknolojik ürünü almak zorunda. Bir başkası, bir ürün teknolojik ise onun iş bitirme belgesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz veriyoruz. Bir başkası, fikri mülkiyetin satılması veya kiralanması durumunda tahakkuk ettirilen kurumlar vergisinin yarısından devlet olarak vazgeçiyoruz.
Önemli öncelik alanlarımızdan biri Türkiye'nin mutlaka yerli üretim düzeyini arttırması. Türkiye'nin sahip olduğu pazar gücü, ihracat açısından da üretici firmalara çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatı ürüne ve üretime dönüştürmesini bekliyoruz."
"Yüksek teknoloji üretip satarsak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine kolay ulaşılacak"
Işık, teknolojik ürün ve üretime önem verdiklerini, ihracatın 36 milyar dolardan 150 milyar dolara geldiğini söyledi.
Son 3-4 yılda 150 milyar dolardan anlamlı sıçrama gerçekleştiremediklerine işaret eden Işık, bununu çeşitli nedenleri olduğunu kaydetti.
Işık, "Türkiye olarak orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyine geçmemiz gerekiyor" diyerek, "Bu teknoloji düzeyinde artık kimse kolay kolay teknoloji satmıyor. Mutlaka teknolojinizi üreteceksiniz ya da hızlı şekilde transfer edip kendiniz geliştireceksiniz. Bununla ilgili önemli destekler vermeye devam ediyoruz. İstiyoruz ki Türkiye'nin teknoloji düzeyi yükselsin. Eğer, yüksek teknoloji ürünler üretip satmaya devam edersek, 500 milyar dolarlık ihracat Türkiye için kolay ulaşılacak hedef olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 157 Ar-Ge merkezi oluştuğunu belirten Işık, 46'sının otomotiv yan sanayi alanında çalıştığını söyledi.
"Ar-Gemizi kendimiz yapmak, ürünümüzü kendimiz geliştirmek durumundayız, bunun için de devler olarak ciddi fedakarlık yapıyoruz" ifadesini kullanan Işık, şu bilgiyi paylaştı:
"Ar-Ge merkezinde yapılan 100 liralık harcamanın 40 lirasını devlet olarak karşılıyoruz. Otomotiv ve otomotiv yan sanayisinin ülkemizin gelişmesinde çok önemli role sahip olduğunu düşünüyorum. Türkiye, yeni ufuklara da yelken açmalı. Türkiye, artık geleceğin otomobillerini üretmek noktasında harekete geçmeli. Artık Türkiye, daha fazla zaman kaybetmeden hibrit otomobille başlayıp, elektrikli otomobilleri de üretmeli. Buna yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların meyveye dönüştüğü günleri de çok geç olmadan göreceğiz."
"Yerli uçak koltukları, uçaklara entegre edilmeye başlandı"
Assan Hanil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da şirketlerinin kuruluşundan bu yana her gün büyüdüğünü belirterek, daha önce sadece Hyundai Assan'ın parça temin eden tedarikçisiyken, 2005 itibarıyla önemli araç üreticileri arasına katıldığını söyledi.
Assan Hanil'in bu yatırımlarının devreye girmesiyle yaklaşık yıllık 250 milyon dolar iş hacmine kısa sürede ulaşacağına dikkati çeken Kibar, Assan Hanil ile THY ve THY Teknik AŞ arasında uçak koltuğu imali için ortak girişim şirketinin 2012'de kurulduğunu anımsattı.
Kibar, "TSI Uçak Koltuk Üretimi" adıyla faaliyete başlayan şirketin, yerli uçak koltuğu üretmeye başladığını belirterek, "Şubattan itibaren THY bünyesindeki uçaklara, yerli üretilen koltukların entegresini yapmaya başlamıştır. Yerli firma ile Hyundai Motor Şirketi'nin birlikte üreteceği M2 sınıf minibüsün iç ve dış trim parçalarının üretimi sorumluluğunu da Assan Hanil üstlenmiştir. Bu amaçla, Assan Hanil Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Üretim Tesisi önümüzdeki aylarda faaliyetlerine başlayacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Işık ve beraberindekiler, tesislerin açılışını yaptı. - Kocaeli