Haberler

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu, Yozgat'ta Konferans Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu “2023 Vizyonunda Bilim Sanayi Teknoloji Politikaları ve Girişimcilik” konulu konferans vermek üzere Yozgat’a geldi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu "2023 Vizyonunda Bilim Sanayi Teknoloji Politikaları ve Girişimcilik" konulu konferans vermek üzere Yozgat'a geldi.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Bozok Üniversitesinin 9. Yılında kurulduğunu fakat 20-22 yıllık fakülteleri bulunduğunu belirterek, "Üniversite olduktan sonra akademik olarak sadece eğitim öğretim değil araştırma geliştirme ve toplumsal görevlerimizi her şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bütün bunları yaparken de diğer kamu kurumlarıyla da valiliğimize de belediye başkanımıza da yakın işbirliği içerisinde hizmetleri sürdürmeye çalışıyoruz. Bilim sanayi ve teknoloji adına sanayi müdürlüğümüzde yaklaşık pek çok konferanslarımız oldu eğitim seminerlerimiz oldu. Yine üniversitemiz Erciyes Teknopark bünyesinde gözlem bilimcilik merkezini kurmuştuk. Bu arkasından teknoparka dönüştü Bozok teknopark olarak. Hizmet vermeye başladı. Akademisyenler orada çok rahatlıkla çalışmaya başladı. Şu anda ofis kiralayıp faaliyetlerine başlamış oldular" dedi.

Daha sonra "2023 Vizyonunda Bilim Sanayi Teknoloji Politikaları ve Girişimcilik" konulu konferansı veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Kalkınma ve gelişme deyince aklımıza gelmesi gereken tek şey bilim ve teknoloji olduğunu belirterek, " Sanayileşme demek ise bilim demek, teknoloji demektir. Bilgi sahibi olmak ve bilim tarihin her döneminde denklemleri kuran ve değiştiren rol oynamış. Tarihe baktığımızda hangi toplum, hangi ülke bilim adamlarına önem vermişse o ülke, o toplum öne geçmiş, hakim konuma gelmiştir. Bilimi önemsemeyen ülkeler ise güçlü olsalar bile daha sonra geri düşmüşlerdir. Çünkü bilim statikliği kabul etmez. Yani biz bunu yaptık artık bilimle uğraşmamıza gerek yok dünya döndükçe bu bize yeter deme şansınız yok. Bilimle her gün daha iyiye gitmek zorundasınız. Her zaman daha iyiye, daha ileriye gitmek zorundayız" dedi. . Türkiye'nin 40-50 sene önce 1 milyar dolar bile ihracat yapmayan, tarıma dayalı bir toplumu olan ve gıda yardımı alan bir ülke olduğunu vurgulayan Kavranoğlu, " Şükürler olsun geçen yıl biz dünyaya 3,5 milyar dolar insani yardım yaptık. Amerika ve İngiltere'den sonra en fazla yardım yana üçüncü ülkeyiz. Ama nüfusa oranla en fazla yardım yapan ülke durumuna geldik. Son 3 yılda Suriye'den gelen misafirlerimiz için 5 milyar dolar harcama yaptık. Dünya bize bu konuda 200 milyon dolar bile yardımda bulunmadı. 1982'de Türkiye'nin yaptığı ihracat 2 milyar dolar seviyesine gelmişti. 1980 ortalarına kadar Türkiye kapalı ekonomi altına, yani seyahat etmenin izine tabi olduğu, döviz alıp satmanın yasak olduğu, sınırların ardında korumaya alınmış bir ekonomiye sahipti. Son 12 yılda gerçekten Türkiye dünyaya parmak ısırtan bir gelişme sağladı. Kişi başına milli gelirlerimiz 3 bin dolardan 11 bin dolar seviyesine geldi. İhracatımız 35 milyar dolardan, 160 milyar dolar seviyesine geldi" dedi.

Girişimcilerin arması ve hedeflerin yüksek tutulması gerektiğini ifade eden Kavranoğlu, "Hedefler yüksek tutulursa, ulaşmak için sürekli çalışmak gerekir. Mars'a uydu göndermeyi oradan taş toplar alıp gelmeyi ve bunu incelemeyi hedeflemeliyiz. Biz ülke olarak ihracatımızı artırıyoruz ancak ihracatımız yükte ağır katma değerde daha düşüktür. Bunu tersine çevirmemiz gerekiyor. Yükte hafif gelirde yüksek teknolojileri üretip ihraç etmeliyiz. Bu konuda da üniversitelerimize gençlerimize büyük işler düşmektedir. Ülkemiz yeni Ar-Ge konusunda büyük meblağlar ayırıyor ancak yeterince proje alamıyoruz. Üniversitelerimizin gençlerimizin, yeni projeler yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Konferans sonunda Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu'na teşekkür plaketi verdi. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close