Bilim Fuarında Öğrencilerin Projeleri Görücüye Çıktı
Konya’nın Beyşehir ilçesinde açılan bilim fuarında, ortaokul öğrencilerinin hazırladığı bilimsel eser projeleri görücüye çıkarıldı.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde açılan bilim fuarında, ortaokul öğrencilerinin hazırladığı bilimsel eser projeleri görücüye çıkarıldı.
İlçeye bağlı Yenidoğan Mahallesi Ortaokulu'nda öğrenim gören 6, 7 ve 8'inci sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin eğitim yılı içerisinde hazırladığı bilimsel projeler düzenlenen bilim fuarında katılımcıların beğenisine sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından imzalanan "eğitimde iş birliği" protokülü çerçevesinde, bilim kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla ortaokulda düzenlenen bilim fuarının açılışına Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Macit İlçe Müftüsü Hüseyin Erdoğan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Bayındır, Yenidoğan Ortaokulu Müdürü Mahir Çetinkaya, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Bilim Fuarı'nda ilgiyi en çok ortaokul öğrencilerinin hazırladığı navigasyonlu baston çekti.
İlgi çekici navigasyonlu baston projesi hakkında bilgi veren Türkçe Öğretmeni ve Proje Danışmanı Çağlar Aydın, söz konusu projenin en önemli projelerden birisi olduğunu belirterek, "Görme engellilerin günlük hayatta sokaklarda ve kaldırımlarda yaşadığı sorunlar var. Bunu aşabilmek için görme engellilerin kullandıkları bastona navigasyon sistemi ekledik ve bunu bir kulakla duyabileceği şekilde geliştirdik. Projeye göre, görme engelli baston üzerindeki navigasyona basarak gitmek istediği yeri söylüyor, sistem, kişiye, 'birkaç metre sola ya da sağa' dön gibi sesli talimatlar veriyor. Hatta bu sisteme bulunduğu ilçe veya ildeki ışık, yaya kaldırımı gibi bilgiler de yüklenmek suretiyle yerlerinin belirlenmesi konusunda da yardımcı olabilecektir" dedi. Aydın, projeyi Konya'da 60, Beyşehir'de ise tek uygulayan okul olduklarını da dile getirerek, "Burada görücüye çıkan projelerimizi Ankara'dan gelecek bir heyet inceleyecek ve beğenilenleri TÜBİTAK tarafından uygulamaya geçirilecek. Toplamda 50 projemiz vardı ama biz bu sayıyı 27'ye düşürdük" diye konuştu.
Sergiyi açtıktan sonra ortaokul öğrencilerinin hazırladığı projeleri inceleyen ve bilgiler alan protokolün en çok ilgisini görme engellilerin günlük hayatını kolaylaştıracak navigasyonlu baston çekti. Bilim fuarında öğrencilerin hazırladığı 27 proje davetlilerin beğenisine sunuldu. - KONYA