Bilecik'te "Tarih ve Kültür Sohbetleri"
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karaca: "Kazakistan'da inşaat sektörünün yüzde 80'i, Türk firmalardan oluşuyor"
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Selim Karaca, Kazakistan'daki inşaat sektörünün yüzde 80'inin, Türk firmalardan oluştuğunu söyledi.
Karaca, üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda "Tarih ve Kültür Sohbetleri" kapsamında düzenlenen "Sosyal ve Kültürel Boyutuyla Kazakistan" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bu ülkenin tarihi, coğrafi, kültürel, ekonomik gelişimine ilişkin bilgi verdi.
Kazakistan'ın nüfusunun 17 milyon, yüzölçümünün Türkiye'nin 4 katı büyüklükte ve dünyanın 9'uncu büyük coğrafi büyüklüğe sahip ülkesi olduğunu bildiren Karaca, son günlerde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, "Kazakistan" isminin "Kazak Eli" olarak değiştirilmesi teklifinde bulunduğunu ve bunun üzerine başlayan tartışmaların devam ettiğini aktardı.
Karaca, Kazak kelimesinin bir otoriteye tabi olmadan, "başına buyruk yaşamak" anlamına geldiğini ifade ederek, Türkçe'deki anlamıyla da örtüştüğünü dile getirdi.
Kazak petrolünün çok kaliteli olduğunu belirten Karaca, "Ancak Rusya tekelinde olduğu zamanlar, çok ucuza satıldı. Şu anda tüm dünya piyasasına petrol ve doğalgaz satıyorlar. Dünyadaki petrol yatakları bitse dahi, 50 yıl boyunca yetecek kadar petrol Kazakistan'da mevcuttur. Kazakistan'da inşaat sektörünün yüzde 80'i, Türk firmalardan oluşuyor. Bu anlamda Kazakistan, bize ekmek kapısı olmuştur" dedi.
Kazakistan'da köklü bir Türk kültürünün ön plana çıktığını, birçok gelenek ve göreneğin Türkiye'de yaşatılanlarla örtüştüğüne değinen Karaca, Ahmet Yesevi, Nasrettin Hoca, Fuzuli gibi Türk medeniyetine mal olmuş isimlerin, Kazakistan için de büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Etkinlik sonunda Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz tarafından Karaca'ya, üniversitenin anı tabağı hediye edildi. - Bilecik