Bilecik'te "İletişim Aracı Olarak Okuma ve Konuşma Becerisi" Konferansı
Bilecik'te, "iletişim aracı olarak okuma ve konuşma becerisi" konulu konferans düzenlendi.
Bilecik'te, "iletişim aracı olarak okuma ve konuşma becerisi" konulu konferans düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansta, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. İbrahim Öztahtalı, Türkçe'nin toplum arasında yanlış kullanılması ve bunun okuma üzerindeki etkilerini anlatan bir konferans düzenledi.
İnsanların Türkçe'ye karşı yaklaşımlarının son dönemlerde ciddi bir şekilde bozulmaya başladığını belirten Öztahtalı, iletişim kanallarının gelişmesinin ve dünyanın her yerine insanların rahatlıkla ulaşabilmesinin bu konuda büyük bir etken olduğu ifade etti.
Türkdbil bilimcilerinin Türkçe'nin gelecek yüzyıllarda, dünyada konuşulacak 6 doğal dilden biri olacağını belirttiklerini ifade eden Öztahtalı, şunları söyledi:
"Türkçe yapısal olarak çok farklı bir dil. Bugün okumamızda ki en büyük sıkıntımız da bu. Kimse Türkçe'yi doğru okumuyor. Türkçe'nin nasıl okunduğunu bilmiyoruz. Sözcük sözcük okumak Türkçe'nin en büyük okuma yanlışıdır. Çünkü Türkçe'nin anlamsal işletim sistemi, Türkçe'nin sözcük sözcük okunamayacağını gösteriyor bizlere. Türkçe bir kompozisyonlar bütünüdür. Türkçe anlamsal birliklerle okunan bir dildir. Örneğin göz denilince akla gelen ilk şey görme organı, girmek denilince de akla gelen ilk şey bir yerden içeriye girmek. Peki ya göze girmek ne demek, birisinin başkasının gözüne girmesi mi hayır. Bakın anlam nasıl değişti tamamen farklı bir şey çıktığı ortaya. İşte bunların birer anlamsal birlik olduğu olgusunu hissetmemiz lazım. işte okumada başarısız olmamızın temel nedeni sözcük sözcük algılama gayretimizdir."
Konferansın sonunda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mustafa Serin, Öztahtalı'ya üzerinde üniversitenin amblemi bulunan tabak hediye etti.