Bilecik'te Gönül Elçileri Çocuk Evlerini Ziyaret Etti
Bilecik'te bürokrat eşleri, Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri projesi kapsamında çocuk evlerine ziyarette bulundu.
Bilecik'te bürokrat eşleri, Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri projesi kapsamında çocuk evlerine ziyarette bulundu.
Bilecik'te bürokrat eşleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan projeye destek vermek amacıyla Bozüyük Saffet Şeker Kız Yetiştirme Yurdu ile Bozüyük'te açılan çocuk evlerini ziyaret ettiler.
Vali Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç'un eşi Nesrin Koç, Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın eşi Fatma Yağcı ve Vali Yardımcısı Metin Çınar'ın eşi Saliha Çınar'ın da aralarında bulunduğu daire müdürü eşleri, kendi aralarında topladıkları paraları, maddi durumu yetersiz, üniversitede okuyan öğrencilere burs olarak verdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Çocuk evleri' projesi ile korunmaya ve bakıma muhtaç çocukların ev ortamına yakın koşullarda yaşaması, sosyal yaşamın içinde yer alması, sorumluluk sahibi olmalarının hedeflendiğini bildirdi. Bakanlığın, aile odaklı modellere geçemeyen çocuklar için 'sevgi evi' ve 'çocuk evi' modelleri üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdığını anlatan Akgül, şunları kaydetti:
"2013 yılında ülke genelinde, her odada 2-3 çocuğun kaldığı en çok 5-8 çocuğun barınacağı 131 çocuk evi açıldı ve toplamda hizmet veren çocuk evi sayısı 781 oldu. 4 bin 587 kapasiteli çocuk evlerinde kalanların sayısı ise 4 bin 149 olarak açıklandı. Bu program dahilinde ilimizde 3 çocuk evi açılarak 18 kız çocuğunun bu hizmet modelinden faydalandırılması sağlanmıştır. Kuruluş bakımından çocuk evine nakli gerçekleştirilen çocukların, ders başarı düzeylerinin yuva ve yurtlara göre yükseldiği, öz bakımlarının ve özgüvenlerinin daha fazla geliştiği, paylaşımlarının arttığı, arkadaş ilişkilerinde yaşadıkları agresif tutumların yerine daha kabul edilebilir davranışlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca, toplumsal kuralları uyma yönünde daha fazla çaba sarf ettikleri, bağımsız olarak iş yapma becerilerinin daha fazla geliştiği ve kendine güvenlerinin, sorun çözme becerilerinin arttığı, kendi hedeflerini belirleyebildikleri, kuruluş bakımına göre ev sisteminde birebir ilişkilerin daha yoğun yaşanması ve çocukların birbirlerine karşı kontrollerinin daha fazla olması nedeniyle olumsuz davranışlara daha az yöneldikleri, kuruluş ortamına göre ev ortamında çocuklara model olmanın daha etkin, birebir iletişim ve etkileşimin fazla, bunun sonucunda çocuğun psiko-sosyal sorunlarının tespiti ile değerlendirilmesinin daha hızlı olduğu belirlenmiştir. Çocuğun psiko-sosyal sorunlarının çözümüne ilişkin gerekli müdahale yöntemlerinin uygulanması için ekip çalışmasının arttığı, çocukların evin işleyişine katkı sağlamaları nedeniyle kendilerine güvenlerinin geliştiği, ileriki yaşantılarına hazırlanma yönünde daha fazla çaba sarf ettikleri, aile olma kavramının geliştirdiği ve kuruluşlarda yaşanan izinsiz ayrılma davranışlarının çocuk evlerinde yaşanmadığı, kuruluşlardan gelen çocukların kısa sürede evin işleyişine uyum sağladıkları gözlenmiştir."
Yapılan değerlendirmelerin, çocuk evleri alanında çalışan meslek elemanları ve bakım elemanlarının gözlemleri olduğunu belirten Akgül, eve dönüş çalışmaları çerçevesinde çocuk evinden ailelerine dönme ihtimali olan çocukların ailelerine daha kolay uyum sağlayacakları ve reşit olmalarıyla birlikte kendi ihtiyaçlarını yardımsız olarak karşılayabilme becerilerinin gelişmesi nedeniyle hayatta başarılı olma şanslarının daha fazla olacağı ön görüldüğünü bildirdi. - BİLECİK