Haberler

Beydağ'da Organik Tarım Merkezi Olacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Beydağ'daki 6 köyde 100 üreticinin sertifikalandırılmasıyla organik tarıma geçirilmesi hedefleniyor.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ' Beydağ İlçesi ve Köyleri Eğitim ve Demonstrasyon Amaçlı Organik Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin toplantı düzenlendi.

Beydağ Ziraat Odası öncülüğünde 2014-2015 yıllarını kapsayan proje ile incir, kestane ve zeytin yetiştiriciliği yapan Yeşiltepe, Eğridere, Mutaflar, Yukarıaktepe, Palamutçuk ve Çamlık köylerinden 100 üreticinin sertifikalandırılarak organik tarıma geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Beydağ Belediyesi Barajı Kır Lokantası'nda düzenlenen yemekli toplantıya İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, Beydağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Kiraz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zafer Ölmez, Beydağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erşan Köseoğlu, belediye meclisi üyeleri, daire amirleri ve üreticiler katıldı.

İNCİR, KESTANE VE CEVİZDE ORGANİK TARIMA GEÇİŞ

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı Beydağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş yaptı. Tıraş, "Beydağ İlçesi ve Köyleri Eğitim ve Demonstrasyon Amaçlı Organik Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi' hakkında bilgiler vererek, "Projemize 6 köyümüzdeki üreticilerimiz katılıyor. Zeytin, incir ve kestane üretimi yapan üreticilerimiz sertifikasyon şirketleri ile sözleşmelerini imzaladılar. İlçemizde toplam 3 bin 88 dekar kestane ve 2 bin 386 dekar alanda da incir ve zeytinde organik tarım yapılacaktır. Projenin genişlemesi hepimizin ortak dileğidir" dedi.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise İzmir'in Türkiye'de organik tarıma geçen ilk il olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl ilimizde organik tarıma verilen destek 4,5 milyon lira civarında oldu. Bu konuda kaynak sıkıntımız yok. Daha çok sayıda ilçemizde projelerimizi geliştireceğiz. Beydağ'da da kaliteli incir yetiştirmek, incirin lezzetini korumak üzere başlayan bir projemiz var. Bu proje ile hem organik üretim konusunda üreticimize eğitim verilecek, hem de gerekli ekipman sağlanacak. Beydağ bugüne kadar istenilen düzeyde bu projelerimizden yararlanamadı. Ancak bundan sonraki süreçte bunu telafi edeceğiz. Bugün incir kurutmasında büyük öneme sahip olan kerevitlerimizi dağıtıyoruz. 650 adet kereviti projede yer alan üreticilerimize vereceğiz. İncirin kurutulması sırasındaki ortam çok önemli. Uygun ortamda kurutma yapılmaması aflatoksin sorununa yol açıyor. Buna karşı kerevitlerimizi üreticimizin hizmetine sunuyoruz. Bugün 100 civarında üreticiyle buluşan projemizin gelecek yıl daha geniş alanlara yayılması, daha çok sayıda üreticiyle yapılması gerekiyor. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

650 ADET KEREVET DAĞITILDI

Daha sonra İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, Beydağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Kiraz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zafer Ölmez, Beydağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erşan Köseoğlu ve daire amirleri üreticilere kerevetlerini verdi.

Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk de burada yaptığı konuşmada, "Benim aynı zamanda tüccar kimliğim de var. İncirle ilgili Erbeyli'deki enstitüyü sık sık ziyaret ediyorum. İncir ihracatında en büyük sorun aflatoksin. Bugün dağıtılan kerevetler bu açıdan önemli. Ama ilçemiz bölgenin önemli bir incir üreticisi. Daha fazla sayıda kerevete ihtiyacımız var. Bu konuda il müdürümüzden ilçemize destek bekliyoruz. Daha fazla sayıda kerevet dağıtılmalı" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close