Beü'den Zonguldak'la İlgili Önemli Bir Kitap Daha Çıktı
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) temel amaçlarından biri olan bulunduğu çevre ve topluma hizmet amacı doğrultusunda, Zonguldak’ın sosyo-ekonomik sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) temel amaçlarından biri olan bulunduğu çevre ve topluma hizmet amacı doğrultusunda, Zonguldak'ın sosyo-ekonomik sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, BEÜ yayınevinin 12. yayını olan "Madencilik Sektörünün Zonguldak İlindeki Yeri ve Önemi: Ekonometrik ve İstatistiki Yöntemlerle Analiz" başlıklı kitap yayınlandı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, fakültenin üç öğretim üyesi ve daha önce bu fakültenin dekanlığını yapmış olan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Vergil tarafından bilimsel araştırma projesi şeklinde hazırlanan kitap, titiz bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Tamamen bilimsel verilere ve iktisat biliminde genel kabul gören yöntemlere göre hazırlanan kitapta madencilik sektörünün Zonguldak ilindeki yeri uygulamalı olarak tespit edildi. Yapılan çalışma ile madencilik sektörü yanında diğer sektörlerin de Zonguldak ekonomisindeki yeri karşılaştırmalı olarak ortaya konuldu.
Kitabın içeriği ile ilgili olarak BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe şu açıklamalarda bulundu:
"Çalışmada iki temel analiz yaptık: Birinci analizde sektör ayrımına gitmeden Zonguldak'taki tüm firmalar için ekonometrik analiz uyguladık. Bu analiz sonucunda Zonguldak'taki üretim artışının il dışındaki talepten daha çok il içindeki talepten etkilendiğini tespit ettik. İkinci analizde ise, Zonguldak'ta faaliyet gösteren diğer sektörlerin ve madencilik sektörünün il ekonomisindeki yerini tespit etmek üzere matematiksel ve istatistiksel analizler yaptık. Bu analizler sonucunda bazı sonuçlara ulaştık. Bunlardan ilki sektörün toplam talep açısından oldukça düşük bir potansiyele sahip olduğudur. Bu durum, madencilik sektörünün Zonguldak ilindeki ekonomik gelişmeye ivme kazandıracak nitelikten uzak olduğunun bir göstergesi olarak düşünülebilir. Madencilik sektörünün dış ticaret hacminin düşük olması, sektörün dış dünyadan daha çok iç piyasaya, özellikle de Zonguldak çevresine odaklandığını göstermektedir. Bir diğer bulgu ise sektörün Zonguldak'ta çalışanlara yapılan ödemeler açısından 2. sırada yer alırken, istihdam sayısı açısından 6. sırada yer almasıdır. Bu durum sektörün çalışma hayatı açısından önde gelen sektörlerden biri olduğu şeklinde yorumlanabilir. Çalışmanın önemli sonuçlarından birisi de sektördeki istihdamın Zonguldak için önemli olmakla birlikte, çalışanların iş hacmine katkısının sınırlı olmasıdır. Bu bağlamda, örneğin istihdam edilen her bir çalışanın her 1 TL'lik maaşına karşılık oluşturduğu iş hacmi açısından taşkömürü madenciliği sektörü ortalama 4 kuruşla 19 sektör içinde son sırada yer almaktadır. Sektör ana faaliyet gelirleri ve giderleri açısından 7. sırada yer almakta, gider kalemleri içinde ise çalışanlara yapılan ödemeler ağırlıklı bir paya sahip bulunmaktadır. Çalışmanın sonuçları Zonguldak ilinde öncü sektörlerin toptan ve perakende ticaret, imalat sanayi, ulaştırma-depolama, inşaat ve elektrik-gaz sektörleri olduğunu, bu sektörleri konaklama-yiyecek, bilgi-iletişim ve mesleki-teknik faaliyetler sektörlerinin izlediğini, madencilik sektörünün ise bunlardan sonra geldiğini göstermektedir."
Kitapla ilgi olarak Rektör Prof.Dr. Mahmut Özer, "Zonguldak'ın sosyal, ekonomik, kültürel yapısı ve sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapıp bunları araştırmacılar ve Zonguldak halkı ile paylaşmaya devam ediyoruz. Zonguldak, kömür ve madencilik sektörüyle özdeşleşmiş bir şehir. Sektörün Zonguldak ekonomisindeki yeri, yıllardan beri tartışılan ve üzerinde çok fazla spekülasyon yapılan bir konu. Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bu kitap, bunların ötesinde konuyu bilimsel verilerle ve yöntemlerle ele alan oldukça ciddi bir çalışma. Üniversite olarak şehir-üniversite etkileşimi çerçevesinde yapılan çalışmalara büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz, Zonguldak'la ilgili bu tür çalışmalar yapmaya bundan sonra da devam edecektir. Ben böyle bir eserin ortaya çıkmasında emeği geçen Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe öncülüğündeki yazar kadrosuna ortaya koydukları bu değerli çalışma için teşekkür ediyorum" diye konuştu. - ZONGULDAK