Haberler

Beü'deki "Romanları Anlamak" Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Zonguldak Valiliği işbirliği ile düzenlenen “Romanları Anlamak” çalıştayı, BEÜ Farabi Kampüsü Senato Salonunda, Azınlıklar ve Romanlardan Sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Prof. Nezdet Mustafa ve Zonguldak Vali yardımcısı Ahmet Mailoğlu’nun katılımıyla gerçekleşmiş sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Zonguldak Valiliği işbirliği ile düzenlenen "Romanları Anlamak" çalıştayı, BEÜ Farabi Kampüsü Senato Salonunda, Azınlıklar ve Romanlardan Sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Prof. Nezdet Mustafa ve Zonguldak Vali yardımcısı Ahmet Mailoğlu'nun katılımıyla gerçekleşmiş sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Çalıştaya Prof. Dr. Korkut Tuna (İstanbul Ticaret Üniversitesi), Prof. Dr. Mustafa Orçan, Arş. Gör. Bahattin Cizreli (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), Prof. Dr. Musa Taşdelen, Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan (Sakarya Üniversitesi) Doç. Dr. Bülent Şen (Kırklareli Üniversitesi), Doç. Dr. İsmail Hira (Sakarya Üniversitesi), Doç. Dr. Ümit Akça (Süleyman Demirel Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Umur Aşkın (Gaziosmanpaşa Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Cem Ergun (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi), Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar, Dr. Mehmet Aysoy, Yrd. Doç. Dr. Erdem Dirimeşe, Yrd. Doç. Dr. Yücel Namal, Arş. Gör. Funda Sönmez, Arş. Gör. Evrim Yılmaz (Bülent Ecevit Üniversitesi) katıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ

'Romanları Anlamak' yaklaşımı ile yürütülen çalıştayda Zonguldak şehrinin sosyal ilişkiler ağlarının çeperlerinde yaşayan bir sosyal grubun sosyal-ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri tespit edilmeye çalışıldı.

BEÜ tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

" Yapılan çalışmalar ve sunumların sonuçları değerlendirildiğinde ele alınan grubun sahip olduğu sosyal özelliklerine bağlı olarak dışlanmışlık ve yoksulluk temalarının ön plana çıktığı görülmüştür. Araştırmanın pilot uygulaması sonuçları göz önüne alındığında öncelikle Roman vatandaşların bu ülkenin bir parçası olduğu, dışlanma ve ayrımcılık konusunda başta üniversiteler olmak üzere kamu idarelerinin ve sosyal politika geliştiren sivil toplum kuruluşlarının konuya daha fazla ilgi göstermesi gerektiği belirtilmiş ve strateji geliştirmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Roman Araştırma Merkezlerinin hem akademik hem de stratejik bilgi üretimine uygun olarak yapılandırılmaları üzerinde durulmuştur. Roman araştırmalarında teorik ve kavramsal sorunların belirlediği sınırlılıklar karşısında yeni araçların üretilmesi gereği üzerinde durulmuştur. Toplumdaki kültürel çeşitliliğe saygı gösterilmesi, farklılıklarımızı kabul ederek ortak paydalarımızı, değerlerimizi de göstermek gerektiği vurgulanmıştır. Bu sonuçlara paralel çözüm önerileri noktasında özet olarak şu görüşler dile getirilmiştir. Alan araştırmalarına ağırlık verilmesi ve bu konuda arşiv verilerinden yararlanılması, Romanlar konusunda her türlü dışlanma ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması. Yaşam koşullarının iyileştirilerek sosyo-ekonomik sorunların giderilmesi Kültürel yapılarının korunması ve yaşadıkları muhitlerin alt yapısının iyileştirilmesi. Romanların eğitim öğretim sürecinden aktif olarak yararlanmaları ve bu konuda yaşanan sorunların giderilmesi, Mevcut sorunların çözümünde var olan politikaların uygulamaya geçirilmesi ve uygun sosyal politikaların üretilmesi. İŞKUR tarafından açılan kurslarda devamın sağlanması için mevcut uygulamaların yanında alternatif çözüm önerilerinin tespit edilmesi. Roman çalışmalarında Balkanlarda yaşayan romanlarla ilgili kurum ve kuruluşlarla diyalog içinde olunması, yurt dışı tecrübelerinin değerlendirilmesi. Toplumun yanlış roman algısı konusunda bilinçlendirilmesi. Çok yönlü ve uzun vadeli iyileştirme planları yapılması. Roman grupları içindeki daha yoksul ve dezavantajlı grupların problemlerine öncelik verilmesi öncelikli olarak tespit edilmiştir."

Çalıştaya Sakarya Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Musa Taşdelen, "Zonguldak özelinde Türkiye geneline örnek teşkil edecek şekilde Romanları Anlamak konulu araştırmanın ilk sonuçlarını yaptığımız çalışmayla BEÜ'de değerlendirmesini yaptık. 10 maddelik sonuç bildirgesi açıkladık" diye konuştu.

Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu ise "Zonguldak Valiliği olarak Valimiz Ali Kaban'ın gayretleri, üniversite olarak rektörümüzün çabalarıyla BEÜ; ilimiz özelinde Zonguldak'ta yaşayan Romanların varlığının fark edildiğinin dünya aleme duyurulması ve bu farkındalığın bilimsel tespitlere bağlanması amacıyla bir çalıştay düzenlemeyi kararlaştırmış ve bu çalıştay; 20 ayrı akademisyenin 11 ayrı üniversitenin katılımlıyla sağlanmıştır. Çalıştayın ayrıca onur konuğu olmuştur. Balkan Romanları Araştırma Derneğin Fahri Başkanı sıfatıyla Makedonya Devlet Bakanı toplantımızı şereflendirmişlerdir. Son derece verimli bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Önemli kararlar alınmıştır. Son derece verimli başlayan bu ilk çalışmanın devamının inşallah çok güzel geleceğidir. Çalışma devam edecektir. Akademisyen, hocalarımızın tamamı son derece heyecanla katkı koymuşlardır. İlimiz adına valimiz adına hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah bu farkındalık, ülkemizde toplumuzun birliği beraberliği, düzeni ve huzuru için artarak devam eden çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam edecektir" diye konuştu.

BEÜ Rektör Danışmanı Dr. Mehmet Aysoy da "Romanları Anlamak başlıklı araştırma ülkemizde Roman konusunda çalışma yapan arkadaşlarımızın daha önce elde ettiği bilgileri, kavramları daha büyük ölçekteki bir araştırmada nasıl kullanabileceğimizi göstermek için hazırlandı. Ülkemizde Romanlar konusunda yapılan araştırmalarda nelere dikkat edilecek, hangi dil öne çıkartılacak, hangi kavramlar çerçevesinde çözümleme yapılacak. Bu manada da önümüzdeki ayın başından itibaren artık araştırmanın bütün alanda yayılmasını bekliyoruz. Aralık ayına kadar da inşallah tamamlayacağız" şeklinde konuştu. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close