Haberler

Besicilerin Son Umudu Kurban Bayramı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suluova'da Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ellerindeki kurbanlıkları müşterinin fiyatları yüksek bulması nedeniyle satamadıklarını ileri süren besiciler, yetkililerin bu duruma acil çözüm bulmasını istedi.

Suluova'da Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ellerindeki kurbanlıkları müşterinin fiyatları yüksek bulması nedeniyle satamadıklarını ileri süren besiciler, yetkililerin bu duruma acil çözüm bulmasını istedi.

Suluova Besiciler Kooperatif Başkanı İdris Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 55 bin civarında besi hayvanı bulunduğunu söyledi.

İlçedeki nüfusun yarısının hayvan besiciliği ile geçimini sağladığını aktaran Yavuz, son yıllarda girdi maliyetlerinin artması ve ithal et nedeniyle besicilerin zor durumda kaldığını ileri sürdü.

Hayvan üreticilerinin bayrama 3-4 gün kala hayvanlarını satarsa borçlarını ödeyebileceğini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkeleriyle şartlarımız aynı değil. 'Avrupalı ucuz girdilerle besicilik yapıyor' deniyor. Biz onlarla kıyaslanamayız ve yarışamayız. Çünkü Türkiye'de meralar 2 ay otlak oluyor, onun dışında otlak yok. Onun için ek besinlerle beslemek zorundayız hayvanlarımızı. O zaman da maliyet artıyor, yani ülkemizde besiciliğin belli bir maliyeti var, maliyetli hayvancılık yapıyoruz, yetkililer bu gerçeği görmeli. Yetkililer halkla el birliği yaparak buna acil çözüm bulmalı."

-"Besici aldığı malı satamıyor artık"-

İlçede 8 yıldır kurbanlık koyun yetiştiriciliği yapan Satılmış Bülbül ise 40 baş küçük hayvanını bir aydır pazara çıkarmasına rağmen satamadığını bildirdi.

Bir koyunu 500 ile 600 lira arasında sattıklarını açıklayan Bülbül, şunları kaydetti:

"Alıcı en fazla 350 lira veriyor. Bu fiyata satmamız mümkün değil. Çünkü yem fiyatı 45 lira, samanın tonu 550 lira. Kurbanlıkları zaten 400 liradan aldık 500 liranın üstünde satmalıyız ki para kazanıp borçlarımızı ödeyelim. Ama satamıyoruz. Vatandaşın alım gücü de düşmüş. Borçlarımı nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz, çaresiz kaldık. Girdilerimiz çok yüksek, bir şekilde bunlar düşürülmezse iflas eder ve perişan oluruz. Millet bayram yaparken biz sokağa çıkamayacağız."

Büyükbaş hayvan satışı yapan Kerim Dilek de 40 yıldır besicilik yaptığını söyledi.

Zarar ettiklerini savunan Dilek, "Tek umudum Kurban Bayramıydı. Bu gidişle o da çare olmayacak, işte o zaman mahvolduğumuzun resmidir. Bu vakitten sonra köyümüze de dönemeyiz, besici aldığı malı satamıyor artık" diye konuştu.

Muhabir: Murat Arslan

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu - AMASYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close