Besicilerden Kombina Önünde Eylem
Yozgat'ta, hayvanlarının Et Balık Kurumu Kombinası'nda kesiminin yapılmadığını öne süren bir grup besici eylem yaptı.
Yozgat'ta, hayvanlarının Et Balık Kurumu Kombinası'nda kesiminin yapılmadığını öne süren bir grup besici eylem yaptı.
Et kombinası önündeki eylemde konuşan besici Mustafa Ergin (33), tesisi Yozgat'a kazandıranlara teşekkür ettiklerini ancak mağdur edildiklerini ileri sürdü.
Ergin, "Yozgatlı çiftçiler ve hayvancılar olarak daha bir tane hayvanımızı getirip kestiremedik. 4 ay önce 40 hayvanımı kestirmek için müracaat ettim. Bana bir ay sonraya gün verildi. Günüm gelmeden bir gün önce aradılar ve 'hayvanlarını kesemiyoruz' dediler. Depoların et dolu olduğu belirtilerek, hayvanları bir ay sonraya keseceklerini söylediler. Geçen ay yine arayıp hayvanlarımı kesemeyeceklerini söylediler" dedi.
Yedirecek yemi ve samanının kalmadığını anlatan Ergin, "Bugün kesim için gün verilmişti. Dün beni arayıp tekrar hayvan kesimlerini durdurduklarını söylediler. Borçlarım var ve hayvanlarımı kestirip borçlarımı ödeyecektim. Konya'dan Yozgat'a bir kişinin getirdiği yaklaşık 5 bin hayvan kesimi yapıldı. Yozgatlılar olarak çok mağduruz. Büyüklerimizden mağduriyetlerimizi gidermelerini istiyoruz" diye konuştu.
Eylemde üreticiler Mehmet Koç, Hacı Bilgiç ve Murat Caner, hayvanlarıyla kombina önünde seslerini duyurmaya çalıştı.
-Kombina müdürünün açıklaması-
Et Kombinası Müdürü veteriner Mehmet Tekinöz ise tesislerdeki inşaatların henüz bitmediğini belirterek, "Depo inşaatımız bitmediği ve makineler bağlanmadığı için eti koyacak yerimiz yok. Ondan dolayı Şubat ayı sonuna depoların faaliyete geçeceğini hesap ediyoruz. Şu anda önümüzde Yozgat ve ilçeleri, Sivas, Tokat, Kırıkkale ve Kahramanmaraş gibi illerden 3 bin baş civarında tosun kesim sırası var. Üreticilerimize gün veremiyoruz. Diğer kombinalarımız ihtiyaç bildiriyor, araç gönderiyorlar. Vatandaşa 2 gün önce telefon edip, 'bize 50 adet hayvanı getir' diyoruz. O da getiriyor" dedi.
Depolama imkanı oluştuğunda hayvanların kesilip depoya konulacağını, piyasanın talebine göre de satılacağını anlatan Tekinöz, şöyle devam etti:
"Müteahhit firma, inşaat ve depoları 2013 Ocak ayının 26'sında bitirmeyi taahhüt etti. İhalelerde ek bir ay süre verilir. Şubat sonu gibi bitirileceğini planlıyoruz. İhale Haziran ayında yapıldı. İnşaatlarımız bitti ancak depo motorlarını bekliyoruz. Onlar da ithal malzeme."
-2012 yılında 11 bin hayvan kestik-
2012 yılında yaklaşık 11 bin hayvan kesimi yaptıklarını vurgulayan Tekinöz,
"Bunun 5 bini ithal hayvan. Bin adet de Türk Kızılay'ı için kurbanlık kestik. Hayvanları kesip ertesi gün sevk ettik. Resmi kurumlara et sattık. Bu kombinamızın yüzde 20 kapasitesi. 16 milyon liralık yatırım yaptığımız tesisimiz tamamlandığında kapasitemizi yüzde 100'e çıkaracağız. Şu an kombinamızda Türkiye geneli ağırlıklı 12 ilden hayvan geliyor. Elimizde şu an canlı hayvan ve et stokumuz yok. Sadece binalarımızın tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
-Eylem yapan üreticiler-
Şimdiye kadar hiç bir üreticiyi geri çevirmediklerini anlatan Tekinöz, "Son bir aya kadar kapıya gelen bütün hayvanları kestik. Eylem yapan vatandaşların malları inek. Biz genelde tosun kesiyoruz. İhtiyaca göre dişi malı da değerlendiriyoruz. O zaman üreticimizi arar keseriz. Dişi mal almamaya dikkat ediyoruz. Damızlık hayvanın kesilmesi uygun değil. Hayvan yılda bir doğurup dana ya da inek verecek. Dişileri reforme raporuna göre kesiyoruz" dedi.
Muhabir: Ömer Sarı / Özcan Güney / İsmail İçer
Yayıncı: Zülal Eser - YOZGAT