Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Benzine Alternatif Geliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde benzine alternatif biyoetanol üretimine başlandı.

Türkiye'nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde nişastalı ve şekerli bitkilerden bezine alternatif biyoetanol üretimine başlandı.

Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyoetanolün benzine alternatif olarak dünyada üretiminin yapıldığını söyledi.

Biyoetanolün benzine katkı olarak da kullanıldığını belirten Acar, şunları söyledi:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı karar gereği 1 Ocak 2013'ten itibaren ülkemizde kullanılan benzin ürünlerinde yüzde 2 oranında harmanlama zorunluğu getirildi. Bu nedenle araştırma merkezimizde bitkilerden biyoetanol üretimi yapacak bir tesis kurduk. Buğday, mısır, patates gibi nişastalı ve şeker pancarı atığıyla şekerli meyvelerden biyoetanol üretimi yapmaya başladık. Her hangi bir şekilde ekonomik olarak değerlendirilemeyen nişastalı ve şekerli ürünleri biz burada biyoetanol olarak değerlendirebiliyoruz."

-Selülozdan biyoetanol üretimi için çalışmalar başladı-

Hemen hemen tüm bitkilerde bulunan selülozdan biyoetanol üretimi yapmak için de çalışmalara başladıklarını ifade eden Acar, "Bundan sonra biz selülozdan biyoetanol üretmek için çalışıyoruz. Çünkü tüm dünya bu yönde çalışmalar yapılıyor. Eğer gerçekleştirirsek sonuçları ülkemiz için çok önemli olacak" diye konuştu.

Özelikle Brezilya'da biyoetanolün önemli oranda kullanıldığını anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Brezilya'da otomobillerin tamamına yakınında yüzde 70 biyoetanol katkılı benzin kullanılıyor. Bunun standardı yüzde 20 ama yüzde 70'e varan oranlarda katılıyor, hatta yüzde 100 biyoetanol ile çalışan hibrit araçlar da var. Sonra buna ABD de katıldı. ABD hükümeti bunu ısrarla destekliyor. Avrupa'nın da biyoetanolü benzine ve diğer yakıtlara katma oranı yüzde 6'lara ulaştı. Türkiye'de 2013'te yüzde 2 oranında biyoetanol katma zorunluğu getirildi, 2014 yılında bu oran yüzde 3'e çıkarılacak. Biyoetanol sayesinde hem üretici kazanacak, hem de doğa korunacak. Gelecek yıllarda benzine alternatif olduğu için biyoetanol çok önemli bir yakıt olacak."

Kaynak: AA / Yerel
title