Belmek Giyim Kursları Büyük İlgi Görüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek ve Beceri Edindirme Kursları BELMEK’lerde düzenlenen giyim kursları, kendine özel tasarımlardan oluşan giysileri giymek isteyen Başkentli kadınların yaz döneminde de yoğun ilgisini çekiyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek ve Beceri Edindirme Kursları BELMEK'lerde düzenlenen giyim kursları, kendine özel tasarımlardan oluşan giysileri giymek isteyen Başkentli kadınların yaz döneminde de yoğun ilgisini çekiyor.
Fabrikasyon üretimle tek tipleşen giyim sektörü içinde kendi zevk ve yaşam biçimini yansıtacak giysi bulmakta zorlanan kadınların farklı olma talebi, BELMEK biçki-dikiş kurslarına olan ilgiyi de artırdı. "Bir sezon giy ve at' şeklinde sunulan sağlıksız, ucuz ve kalitesiz giysileri tercih etmeyen kadınlar, BELMEK biçki dikiş kurslarına katılarak, kendilerine ve yakınlarına birbirinden özel giysiler dikiyorlar. Büyük ilgi gören biçki-dikiş kursları, yıl boyunca süren eğitimlerin ardından yaz döneminde de kapılarını açık tutuyor.
BELMEK giyim kursunda "temel bilgiler, makineyi kullanma, kumaşlar, ölçü alma, kalıp çıkartma, biçki teknikleri, prova çalışmaları, bedene uygun giysi tasarımı ve süsleme" gibi birçok konuda eğitim veriliyor. 8 ay süren uzun dönem kursların ardından 6 ana merkezde 2 ay süreli yaz dönemi kursları veriliyor. Haftanın 5 günü 09.30-15.30 saatleri arasında verilen yaz dönemi giyim kursuna özellikle uzun dönemde gitme şansı yakalamayan öğrenciler, çalışan kadınlar veya pratiğini geliştirmek isteyen uzun dönem kursiyerleri katılıyor.
Kızılay Sağlık Sokak'ta bulunan BELMEK'te biçki-dikiş hocalığını 16 yıldır aralıksız olarak sürdüren usta öğretici Serpil Kapucu, hayatı boyunca eline iğne iplik almayan ile kendi giysilerini dikebilecek düzeyde bilgi ve pratiğe sahip olanın da aynı anda eğitimi gördüğünü söyledi. Dikiş dikmenin hem zor hem de çok keyifli bir uğraş ve meslek olduğuna dikkat çeken Kapucu, giyim branşında başarılı olmak için ince bir zevk, yetenek ile yaratıcı fikirlerin yanı sıra sabırlı olmak gerektiğine dikkat çekti.
Bazı kursiyerlerin, "Dikiş dikmekten hiç hoşlanmıyorum, söküğü bile dikemem" diyerek umutsuz bir şekilde kursa başladığını kaydeden Kapucu, bu kursiyerlerin, zamanla kendi tasarladıkları abiyeleri dikecek kadar usta terzi haline dönüştüklerini vurguladı. Kapucu, kendi giysisini dikme arzuyla başlayan terzilik serüvenin bazıları için de meslek haline dönüştüğünü ifade ederek, terziliğin aynı zamanda seri üretime karşı özel ve güzel giyinmek isteyenlerin de seçimi olduğuna dikkat çekti.
"Kendi modamı oluşturup uyguluyorum"
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Betül Çakmak, annesinin önerisi üzerine başladığı BELMEK dikiş kursunda profesyonelce bir eğitim aldıklarını kaydederek, "Kursa gelmeden önce elime iğne dahi almamıştım. Şimdi ise yaz tatili süresince dikiş dikmeyi öğrenerek hem hobimi yerine getiriyorum hem de kendi tarzıma ve zevkime uygun giysiler dikiyorum" dedi.
TBMM'deki 40 yıllık memuriyet yaşamından emekli olduktan sonra kurslara gelmeye başladığını ifade eden Ayşe Ekici, hep hayali olan dikiş dikme arzusunu BELMEK'lerde yerine getirdiğini söyledi. Emeklilik sonrası BELMEK kurslarının kendisine ilaç gibi geldiğini ifade eden Ekici, "BELMEK'lere devam ederken sadece el becerilerimizi geliştirmiyoruz. Burası bizlere psikolojik açıdan terapi, sosyal açıdan da büyük destek oluyor" diye konuştu.
Gelininin önerisi üzerine başladığı dikiş kursuna tam 4 yıldır aksatmadan gelen Nuray Yorguner de ailesinin terzisi olduğunu belirterek, "Söküğünü dahi dikmekten hoşlanmayan ben şimdi abiyeler tasarlayarak dikiyorum" dedi.
Canan Özgür de kumaşlara özel ilgisi nedeniyle her zaman yeni kumaşlar alarak bunları diktirdiğini, ancak çoğunlukla da memnun kalmadığını kaydederek, "DSİ'den emekli olduktan sonra BELMEK'e gelerek profesyonel hocadan aldığım eğitimle günlük giysilerden, kabandan abiyeye kadar birbirinden zor ve emek isteyen giysileri dikecek seviyeye geldim" diye konuştu. - ANKARA