Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Belgeselde Gördüğü Filografiye Gönül Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzlediği belgeselden etkilenerek "Çivi ile telin aşkı" olarak adlandırılan filografi sanatı ile ilgilenmeye başlayan Orhan Yakar, yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

SÜLEYMAN ELÇİN - İzlediği belgeselden etkilenerek "Çivi ile telin aşkı" olarak adlandırılan filografi sanatı ile ilgilenmeye başlayan Orhan Yakar, yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya'nın eski mahallerinden Sinan Mahallesi'ndeki eski bir işhanında bulunan atölyede "filografi" sanatıyla uğraşan emekli Orhan Yakar'ın hikayesi, yaklaşık 2 yıl önce televizyonda Türk el sanatlarından filografiyle ilgili belgeseli izlemekle değişti.

Belgeselde gördüğü sanatı çok beğenen Yakar, internette bu sanatı araştırdı. Filografiyle ilgili bütün bilgileri edinen Yakar, bu sırada aynı sanata gönül veren Yılmaz Arslan ile tanıştı. Birlikte atölye kurarak bu sanatı yapmaya başlayan Yakar ve Arslan, kısa sürede kendilerini geliştirerek bu sanatın öncüleri haline geldi.

Yakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filografinin ahşap zemin üzerine çivilerin çakılması, sonra tel ile üzerine örgü teknikleri kullanılarak resim yapma sanatı olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu sanatla ilgilenen az sayıda kişi bulunduğunu, Antalya'da ise kendilerinden başka olmadığını ifade eden Yakar, "Filografinin unutulmaması, gelişmesi için elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Bu sanat rehabilitasyon, gençlerin turizme yönelik ticaret yapması için kullanılabilir. Özellikle kadınlar bu konuda çok başarılı olabilir. Bunun öncülüğünü yapmaktan mutlu olacağız" dedi.

Ortalama 7 bin çivi çakılıyor

Filografinin sabır isteyen bir sanat olduğuna dikkati çeken Yakar, sıra dışı şeyler yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Filografi ile dünyaca ünlü resimleri, hat yazılarını yaptıklarını anlatan Yakar, şöyle devam etti:

"Aklımıza gelen bütün logoları, resimleri çivi ve tel ile yeniden yorumluyoruz. 4 bin çivili tablomuz da 12 bin çivili tablomuz da var. Bir tabloda ortalama 7 bin çivi kullanıyoruz. Bu çivileri tel ile örüyoruz. Günde ortalama 3-4 saat çalışıyoruz. Bir eseri ortaya çıkarmamız bazen 3 ayı bulabiliyor. Çok incelikli bir iş."

Yaklaşık bir ay sonra açacakları sergide Antalyalıları filografi sanatı ile tanıştıracaklarını dile getiren Yakar, "Filografiyle yapılmış eserleri görenler çok beğeniyor. Bu beğeniler de sanatın geleceğine yönelik bizi mutlu ediyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title