Haberler

Belediye Meclisi'nde Sözlü'den "Güç ve Zaaf" Çıkışı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye’de toplumun güce tapınma konusunda bir zafiyeti olduğunu söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye'de toplumun güce tapınma konusunda bir zafiyeti olduğunu söyledi. Sözlü,"1982 anayasasına yüzde 92 'evet' diyenler ve 2011 kısmi anayasa değişikliği referandumunda da 'darbe anayasası gitsin' dediğinde de yüzde 58 'evet' diyenler aynı köyler, aynı kasabalar, aynı mahallelerdir. Aksini iddia eden varsa hodri meydan" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temmuz ayı ilk oturumu gerçekleşti. Hüseyin Sözlü'nün başkanlığında gerçekleşen mecliste, ilk olarak CHP meclis üyeleri Kenan Evren Bulvarı'nın isminin değiştirilmesi ile ilgili teklif verdi. Konu hakkında konuşan Sözlü, "Ben Kenan Evren isminin yaşatılmasıyla ilgili bir çekincem yok. Belediye başkanıyım, MHP'de siyaset yapan birisi olmaktan öte ülkücüyüm. Belki 12 Eylül 1980 darbesinde lise 1. sınıf olmam belki o gün için mağduriyetimi azaltmıştır. Ama bizimden büyükler için, özellikle ülkücüler, solcular için Kenan Evren döneminde büyük işkenceler yaşanmıştır. Onu iliklerine kadar da hisseden ve o darbenin mağduriyeti en çok hisseden bir siyasi yapının üyesiyim. O konuda bir tereddüt içerisinde değilim. Ama şunu da söyleyeyim siyaset yapmak, halk tarafından seçilmiş olmak, seçilmişliğimizden dolayı bütün alınmış siyasi kararları kutsamak gibi bir davranışa sebebiyet vermemeli" dedi.

Verilen oyların, alınan kararların demokraside çatışmaları engellemek için bir uzlaşma metodu olduğuna dikkat çeken Sözlü, "Seçilmişliğimiz de bir uzlaşmanın sonucudur. Üzerimizde uzlaşılmıştır, kendimizi kutsamamıza gerek yok. Neyi ifade etmek istiyorum; nihayetinde güce tapınmak noktasında demokratik kültür olarak bu milletin çoğunluğunda bir zafiyet olduğunu inkar edemeyiz. Bakınız 12 Eylül 1982 anayasası yüzde 92 oyla kabul edilmiştir. En son 2011'de yapılan kısmi anayasa değişikliğini özellikle slogan olarak ifade edilenlerden birisi de şuydu; 'Darbe anayasasına hayır diyoruz' denildiğinde de yüzde 58'le evet oyu alındı. Siyaset bilimciler, sosyologlar buradan çok doğru bir tespitin yeniden araştırılması hususunda söylüyorum; gücün olduğu yerdeki eğilimimiz ve tercihimiz, yüzde 92'ye kim 'evet' dediyse o anayasayı değiştirmek üzere yüzde 58 'evet' diyen seçim bölgeleri aynı yerdir. Bu yüzde 90 birbiriyle örtüşen kararlardır. Yani yüzde 92, 12 Eylül anayasasına 'evet' diyenler ve 2011 kısmi anayasa değişikliği referandumunda da 'darbe anayasası gitsin' dediğinde de yüzde 58 'evet' diyenler aynı köylerin, aynı kasabalar, aynı mahallelerdir. Aksini iddia eden varsa hodri meydan.

Buradan bir şeyi ifade etmek istiyorum. Kenan Evren ismi yüceltilmeli mi? Haşa hiç öyle bir şey iddia etmedim. Ama toplumsal olarak böyle bir zafiyetimiz ve onun da böyle bir vesikası varsa siyasi ahlakımızın da sembolü olarak ya da bazen sözüm maksadını aşmasın güce tapınmışlığımızın da sembolü olarak adı öyle kalsın. O günkü kararlarımızın sembolü olsun. Görüşlerinize de saygım var. Ama tabi ki Yaşar Kemal gibi bir edebi değerin onun karşısında ret edilmesi gibi bir sonuç çıkmasın. Ama siyasi eğilimlerimizin hafızalardaki yerini ifade etmek açısından böyle bir şey olmalı" diye konuştu.

"BU AYIPTAN HEPİMİZİ KURTARIN"

Daha sonra söz alan CHP Meclis Üyesi Vahap Çolak ise "Sadece Latin Amerika'da 115 darbe yapıldı. Asya'da, Afrika'da bütün ülkelerde darbe yapıldı. Bunların tamamının arkasında ABD ve ABD'li şirketler var. Referandum demokrasilerde yapılır, diktatörlüklerde plebisit yapılır. Her plebisitte halk çok yüksek oy verir diktatörlere. Bir tek istisnası yoktur bunun. Üstelik Türkiye'de çok daha kötüsü vardı. Binlerce insan cezaevine tıkıldı. Bizim şaşkaloz darbeciler yüzde 92 oy aldılar. Bu oran diktatörlerin aldığı dünyadaki en düşük orandır. Bu darbe sıradan bir darbe değildir ve bu ülke bu darbeyi tartışmıyor. Sayın başkanım hiçbir diktatörlük kendini oylatmadan yoluna devam etmemiştir. En düşük oy da bizim Türkiye'den çıkmıştır. En büyük katliam da sağ sol demeden Türkiye'den çıkmıştır. O yüzden ben hiçbir arkadaşımın bunu ret edeceğini inanmıyorum. Bu teklifi meclise getirin, bu ayıptan hepimizi kurtarın" diye konuştu.

Sözlü, Kenan Evren Bulvarı'nın isminin değiştirilmesini değerlendireceklerini söyledi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title