Belediye Başkanları Birliği İstişare Toplantısı
Belediye Başkanları Birliği Başkanı ve eski Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, belediye başkanlarının özlük haklarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Yerel seçimlerden önce özlük haklarının"...
Belediye Başkanları Birliği Başkanı ve eski Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, belediye başkanlarının özlük haklarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Yerel seçimlerden önce özlük haklarının düzeltilmesiyle ilgili kanun çıkarılmasını bekliyoruz" dedi.
Bir grup eski ve mevcut belediye büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanlarınca yaklaşık bir yıl önce kurulan Belediye Başkanları Birliği'nin istişare toplantısı, Kütahya'da bir otelde yapıldı.
Çuhadar, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye tarihinde ilk kez belediye başkanlarını bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında bir araya getirdiklerini bildirdi.
Birlikte, Türkiye'nin her bölgesinden ve iktidarıyla muhalefetiyle her siyasi partiden üyelerin yer aldığını dile getiren Çuhadar, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin 7 bölgesini bir araya getirmek kolay iş değil. Üye eski belediye başkanlarımızın sayısı 20 civarında. Kalanlar ise mevcut belediye başkanları. Yönetimi oluştururken il, ilçe, belde diye ayırmadık. 'İlden de ilçeden de beldeden de olsun' dedik, yönetim kurulunu o şekilde teşekkül ettirdik. İstedik ki, belediye başkanlarının sorunlarını birileri dile getirsin. Ciddi ciddi dile getiriyoruz ve devletimizin tüm karar mekanizmalarını zorluyoruz. Bir yerin alternatifi veya karşılığı olarak kurulmadık. Böyle bir niyetimiz de yok. Bu ülkede bazı şeylerin değişmesi lazım. Büyükşehir belediye başkanlığı yapmış bir belediye başkanı emeklisi, eskiden yanında çalışan genel müdürden 1500 lira, iç denetçiden 500 lira daha az maaş alıyor. Bunları birilerinin dile getirmesi, seslendirmesi, takip etmesi gerekiyordu. O bakımdan kendimize bir görev yüklendik."
-"Suya, sabuna dokunmadan belediye başkanlığı yapılmaz"-
Çuhadar, birliği kurarken birçok zorluk yaşadıklarını, maaşları ve emekli maaşlarıyla birliği kurup sürdürdüklerini anlattı.
Bir noktada dert babası gibi olduklarını bildiren Çuhadar, "Beni, Denizli'den bir belediye başkanımız aradı. Tam 56 mahkemesi varmış. Suya, sabuna dokunmadan belediye başkanlığı yapılmaz. Dokunduğunuzda da birtakım sıkıntılar yaşıyorsunuz" diye konuştu.
Çuhadar, kurdukları 7 komisyon aracılığıyla belediye başkanlarına yol göstermek, önderlik yapmak, onlarla deneyimlerini paylaşmak istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Belediye başkanlarının özlük haklarıyla ilgili girişimlerimiz oldu. Bir teklif sunduk. Yerel seçimlerden önce özlük haklarının düzeltilmesiyle ilgili kanun çıkarılmasını bekliyoruz. İnşallah özlük hakları düzeltilecek. Temel talebimiz; seçilmiş insanlar olarak emekli maaşlarımızı seçilmişlere göre endekslesinler. Daha önce milletvekillerinin emekli maaşları, Başbakanlık müsteşarına endeksliydi, şimdi cumhurbaşkanı emekli maaşınına endekslendi. Belediye başkanlarının emekli maaşlarının da milletvekillerinin emekli maaşlarına endekslenmesini istiyoruz."
-"'Bakanlık yapmış bir insan, belediye başkanı olur mu-"-
Birliğin yönetim kurulu üyelerinden İsmet Özarslan da Anavatan Partisi'nden
(ANAP) iki dönem milletvekilliği yaptığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulunduğunu hatırlattı.
AK Parti'nin kurulmasının ardından siyasete burada devam ederek, 2004-2009 yıllarında Amasya Belediye Başkanlığı yaptığını dile getiren Özarslan, "O dönem,
'Bakanlık yapmış bir insan, belediye başkanı olur mu-' dediler. 'Bal gibi olur. Hizmetin büyüğü, küçük olmaz' dedik. Türkiye'de ilk defa bir konuyu gerçekleştirdik. Amasya, Kütahya, Bitlis belediyeleri olarak Avrupa Birliği'nden
(AB) 35'er milyon avro alarak, katı atık bertaraf tesislerini hizmete açtık" ifadelerini kullandı.
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'nın, belediyenin çalışmalarıyla ilgili slayt destekli sunum yaptığı toplantıya, birliğe üye yaklaşık 100 kişi katıldı.
Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA