Bel Fıtığından Korunmak İçin Spor Yapın
Toplum hemen her yaş grubunda görülebilen bel fıtığı rahatsızlığından spor yaparak korunulabileceği belirtildi.
Toplum hemen her yaş grubunda görülebilen bel fıtığı rahatsızlığından spor yaparak korunulabileceği belirtildi.
Bel fıtığının günlük yaşamı etkileyen önemli rahatsızlıklardan birisi olduğuna işaret eden Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Galip Kemal Cengiz, "Bel bölgesini oluşturan 5 adet kemik ve bu omurların arasında yastık şeklinde hareketi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan ve darbelere karşı koruyucu görev yapan özel bir bağ dokusu bulunur. İlerleyen yaşla birlikte diskte dejenerasyonlar gelişir. Bu gibi bir durumda omurgaya binen ağır bir yük, beklenmedik bir darbe ya da ani bir hareket bel bölgesindeki disklerde yırtılmaya bağlı fıtıklara neden olabilir" dedi.
Bel fıtığının oluşuma değinen Cengiz, "Bel fıtığının oluşmasında yapılan bilinçsiz ve düzensiz hareketler ile kontrolsüz ağır yük kaldırmak önemli rol oynar. Bel fıtığı genellikle; ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, travma, uzun süren stres, fazla kilo, çok doğum, düzenli spor yapmamak, kronik öksürük, sigara içimi ya da kalıtsal nedenlerle oluşur. Bel fıtığı genellikle bel ağrısı ve bacak ağrısı ile başlar. Bel fıtığının bası yaptığı sinirin etkilenme şiddetine bağlı bacak üzerinde duyu azalması veya tamamen kaybı, kas gücünün azalması/ tamamen kaybı ve bacaktaki reflekslerin azalması ya da kaybı gözlenebilir. Sık olmamakla birlikte ani ve büyük bir fıtık sonucu ortaya çıkan, bacaklarda güç kaybı, bacak arasında uyuşma, bacaklarda ciddi kuvvetsizlik, refleks kaybı, seksüel disfonksiyon ve idrar kaçırma yada yapamama şeklinde ciddi bulgularla ortaya çıkan kauda equnia sendromu şeklinde de olabilir" diye konuştu.
Bel fıtığının tanısı ve korunma yolları hakkında da bilgiler aktaran dr. Cengiz, şu uyarılarda bulundu: "Günümüzde bel fıtığı tanısı için en kolay ve uygun tanı yöntemi Lomber MRG çekilmesidir. Hastanın şikayetleri ve yapılan muayene sonucu sonrasında bel fıtığından şüphelenilen hastalarda çekilen MRG sonrası tanı konur. Bel ağrıları ve bel fıtığından korunmak için ortopedik bir yatak kullanımı gereklidir. Bel ve sırt kaslarını güçlendirmek önemlidir. Bu nedenle düzenli olarak sırt kaslarını güçlendiren spor aktivitelerini yapmak gerekir. Aynı zamanda bir şey kaldırırken doğru şekilde pozisyon almak, omurgaya fazla yük binmemesi de gerekir. Bununla birlikte ideal kiloda olmak da önemlidir. Kiloyu kontrol altında tutabilmek için de sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekir" - AYDIN