Behçet Saatcı; "Böyle Su Fiyatının Siyaseti de Olur, Eleştirisi De"
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin su fiyatlarına yapmış olduğu zammı eleştirerek, "Böyle su fiyatının siyaseti de olur, eleştirisi de” dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin su fiyatlarına yapmış olduğu zammı eleştirerek, "Böyle su fiyatının siyaseti de olur, eleştirisi de" dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, bir televizyon kanalında çıkmış olduğu programda, su fiyatlarıyla ilgili yapılan zamlarla ilgili, "Suyun siyaseti olmaz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak belediyeler arasında en ucuz suyu veren belediyelerden biriyiz" ifadelerini kullanmıştı. Yapılan fahiş su zamanları ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün bu demeçlerinin ardından Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı bir basın açıklaması düzenleyerek, su fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.
"Biz suyu meskenlere 1 TL 40 kuruştan satıyorduk"
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 2013 yılında Fethiye Belediyesi'nin su tarifelerini göstererek yaptığı açıklamada, "Su en doğal ve tabi ihtiyacımız. Bir de bizim suyumuz Eşen Çaygözünden geliyor. Ben çeşme suyu içiyorum. Bu su cazibeyle gelen bir su. Biz fazla değil 2013 yılına kadar bir ton suyu 1.03 TL'ye mal ediyorduk. Meskenlere bu suyu 1 TL 40 kuruştan, işyerlerine 1 TL 80 kuruştan, şantiyelere 1 TL 70 kuruştan, resmi kurumlara ise 1 TL'den satıyorduk. Bu sattığımız rakamlarla da, hem Alman Kalkınma Bankası'ndan almış olduğumuz kredinin geri dönüşünü sağlıyorduk, hem de 15 mahallemize suyla ilgili ihtiyaçlarını giderecek alt yapısal hizmetleri yapıyorduk. Yani, bu fiyatlarla satış yaptığımızda 15 mahalle olan Fethiye'mize hem hizmet ediyorduk, hem borcumuzu ödüyorduk, hem de kar ediyorduk"
"Suyun siyaseti olur"
Başkan Saatcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Sayın Osman Gürün diyor ki, 'Suyun siyaseti olmaz.' Hayır, siyaset hayattır. Doğduğunuz günden ölümünüze kadar her şey siyasettir. Yani suyun da siyaseti olur, otobüs fiyatlarının da, kanalizasyon katkı payının da siyaseti olur"
"Şuan su fiyatları meskenlerde 4 TL 36 kuruş, iş yerlerinde 7 TL 78 kuruş"
"Allah var. Büyükşehir Belediyesi çok ciddi bir yatırım yapar. Tüm şehrin alt yapısı yenilenir. Fethiye'ye yeni bir arıtma tesisi yapılır. Bununla ilgili 2014 yılında DSİ ile yaptığımız anlaşma ile Çaygözü'nden döşemiş olduğumuz hat gibi yeni hatlar döşenir. Bunlarla ilgili krediler kullanılır ve bunların ödenmesiyle ilgili büyükşehre bir yük biner, o zaman suya zam yapılırsa, eyvallah! Ama Fethiye'de gördüğümüz kadarıyla bazı köylerimizin lokal olarak içme suyu hatlarının yenilenmesi veya ilavesi dışında 30 aydır hiçbir alt yapı hizmeti yapılmamasına rağmen siz Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, Fethiye'de suyu meskenlere 4 TL 36 kuruş, işyerlerine 7 TL 78 kuruş, şantiyelere 7 TL 56 kuruş, resmi kurumlara ise 6 TL 92 kuruş'tan satarsanız, bir başka ifadeyle meskenlere %423, iş yerlerine %755, şantiyelere %734, resmi kurumlara %672 zam yaparsanız, Sayın Başkan kusura bakmayın, bu işin siyaseti de olur, konuşması da olur, eleştirisi de olur, tepkisi de olur, muhalefeti de olur. Ben Saygıdeğer Fethiyelilere su fiyatlarının nereden nereye geldiğini, Sayın Başkanın 'Su fiyatının siyaseti olmaz' ifadesine de Fethiye'nin hakkını savunmak adına bunları söylüyorum"
"Paylaşmaya ihtiyacımız var"
"Seçim kazanmak bütün hakkın, hukukun tek elde toplandığı anlamına gelmiyor. Bunu 15 Temmuz'da hepimiz gördük. Seçim kazanmış olmanın insana her türlü hakkı, hukuku vermediğini, bu anlamda paylaşmanın, hoşgörünün, ortak aklın ve Pazar günü Türkiye'ye hakim olan Yenikapı ruhunun Muğla'ya da, Türkiye'ye de hakim olmasını temenni ediyorum. Muğla'daki bazı konular meclis toplantılarının dışında 13 belediye başkanıyla görüşülerek yapılmış olsa, ben Fethiye'yle ilgili ana problemleri de bu vasıtayla söylerdim. Otobüs fiyatlarıyla ilgili rahatsızlık var Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, uçkun mücadelesiyle şikayetler var Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım ve Fethiye'de su fiyatlarıyla ilgili vatandaşlar patlama noktasında Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım derdim. Daha bunları çoğaltırım ama 30 aydır bize böyle hiçbir soru sorulmadığı için, diğer 30 ayda da sorulmayacağını bilerek sadece sizler vasıtasıyla da olsa bir mesaj göndermiş olalım" diye konuştu.
"Bir kuruşluk emeği olmayanlar.."
Göcek başta olmak üzere birçok turizm bölgesinden refüj fotoğraflarını basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Saatcı, "Bunlar Recep Başkan ve Mustafa Başkan zamanında yapılan yeşil alanlar. Burayı zamanında Göcek Belediyesi kapanmadan sulama alt yapısı yapılmış. Buralar 15, 20 m² yeşil alanlar. Büyükşehir Belediyesi buranın su hatlarının kör tapa ile kapattığı bilgisi bizlere geldi. Burada ağaçlar ve çiçekler sulanıyor. Bu sıcakta bunu kapattılar. Tamam biz bir şekilde bu alanları sularız. Şimdi bakın, Salı Pazarı'nda insanların elini yüzünü yıkadığı, abdest aldığı, su içtiği çeşmeyi, 'Ya Belediye abonesini üstüne alsın ya da kapatırız' diyecekler. Bu zihniyet yakında balık pazarındaki şadırvanın suyunu da kapatır. Selçuklu'dan, Osmanlı'dan bu yana bizim bir geleneğimiz var. Biz de su azizdir. Biz de su mübarektir. Atalarımız hayır çeşmeleri yapmıştır. Kendi yaptığımız, kendilerinin bir kuruşluk emeği olmayan, Ören'den kendi getirdiğimiz, şehir içi ishale hatlarını yenilediğimiz bu tür çeşmelerin kapatılması veya 'Belediye abonesine alsın, yoksa kapatırız' denilmesi, bir siyasi yanlışlığı gözler önüne seriyor. Saygıdeğer Fethiyelileri de, parti rozeti dışında bu olayları değerlendirip, objektif değerlendirmesini davet ediyorum" - MUĞLA