Haberler

Baz İstasyonlarının Radyasyon Yaydığı İddiası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Mustafa Necmi İlhan, baz istasyonları ve cep telefonlarının elektromanyetik ışınımın bugüne kadar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bilimsel bir veriye...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan, baz istasyonları ve cep telefonlarının elektromanyetik ışınımın bugüne kadar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bilimsel bir veriye ulaşılamadığını belirtti.

Mustafa Necmi İlhan ve Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer, İzmir 1. Kordon'da elektromanyetik ölçüm yaptı.

Baz istasyonları ve cep telefonlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu yönünde önyargıların bulunduğunu ifade eden İlhan, bu konuda tespit edilmiş bilimsel bir verinin bulunmadığını kaydetti.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın 2011 yılında 13 ülke ve 14 bin cep telefonu kullanıcı üzerinde yaptığı araştırmada cep telefonlarının baş ve boyun kanserlerinde risk artışı yaptığına ilişkin herhangi bir bilimsel kanıta ulaşılamadığını anlatan Mustafa Necmi İlhan, "Sadece baz istasyonları değil, ev aletleri ve endüstriyel üretimde elektromanyetik ışınım var. Sağlıklı gönüllülerde yapılan deneylerde, çevrede veya ev ortamında zararlı bir etkiye neden olmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de bugüne kadarki bilimsel kanıtların elektromanyetik alana maruz kalma ve belirtiler arasındaki bağlantıyı desteklemediğini belirtmektedir. Mevcut bilgilerimize göre elektromanyetik alanların en çok tartışılan olası sağlık etkileri olan gebelik döneminde ve olası kanser etkilerinde epidemiyolojik olarak anlamlı bir artış bulunmamaktadır" diye konuştu.

-İzmir'de ölçüm yapıldı-

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer ise İzmir 1. Kordon'da yaptıkları ölçümde elektromanyetik ışınım oranının Türkiye standartlarının altında çıktığını söyledi.

AB ülkelerindeki standardın 40 volt/metre olduğunu, Türkiye'nin standardını 10 volt/metre olarak kabul ettiğini belirten Fırlarer, "İzmir'de baz istasyonunun altında yaptığımız ölçümde 1 volt/metrenin altında bir oran çıktı. Burada hem Türkiye standardının hem de AB standardının altında bir ışıma değeri kaydettik. Burada baz istasyonları için bir riskten bahsetmek mümkün değil" dedi.

Baz istasyonu sayısının fazla olmasının daha fazla elektromanyetik ışınım yaydığı kanısının doğru olmadığını belirten Fırlarer, şunları söyledi:

"Mobil haberleşme hücresel sistem ile çalışır. Bunun için kısa aralıklarla baz istasyonları kurularak mobil haberleşmenin kesintisiz olması sağlanır. Bu nedenle baz istasyonlarına yakın olan yerlerde iletişim kurmak daha kolayken, uzak olan yerlerde iletişim kurmak zorlaşır. Cihaz uzaktaki istasyondan veri olmak için daha fazla güç yaydığından olumsuz etkisi de fazla oluyor."

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay

Yayıncı: Ömer Erim Baştimar - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel
Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

Asgari ücret zammında 2 ihtimal üzerinde duruluyor

2 ihtimal üzerinde duruluyor! İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam

ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

title