Bayramiç'te "Kazdağları Dünya Mirasıdır" Çalıştayı
Bayramiç'te, "Kazdağları dünya mirasıdır" çalıştayı gerçekleştirildi.
Bayramiç'te, "Kazdağları dünya mirasıdır" çalıştayı gerçekleştirildi.
Gazateci-yazar Haluk Şahin, "19. İda Kültür ve Sanat Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, dünyanın önemli bir güzelliği olan Kazdağları'nı savunduklarını söyledi.
"Doğru bir konuyu savunduğumuza yüzde 100 eminim" diyen Şahin, Kazdağları'nın korunmasının altın madencilerinin hoşuna gitmediğini öne sürdü.
Şahin, "Kazdağları'nın savunmasını bazı alanlarda gerçekleştiremesek de sosyal medyada savunmayı sürdüreceğiz. Bu topraklar, bizden sonra sanki kimse yaşamayacakmış düşüncesiyle yok edilmek isteniyor. Bu güzellikleri savunanlar, doğru yerde ve doğruları savunuyoruz" dedi.
Parion Antik Kenti Kazı başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, slayt gösterisi eşliğinde Troya ve İda Dağı'nın tarihçesini anlattı, kazılarda bulunan bulgular hakkında bilgi verdi.
Başaran, "Kazdağları'nı uzaklardan özleyen bir hemşehrinizim. Geçmiş kültürler, Kazdağları'nın kültürel mirasına sahip çıkmıştır" diye konuştu.
Arkeoloji Sanat Dergisi'nden Nezih Başgelen de tarih boyunca Troya ve İda Dağı'na gelenlerin amaçlarının hep altın olduğunu ileri sürdü.
Bugün de Kazdağları ve Troya'ya gelenlerin tek amacının altın olduğunu savunan Başgelen, Karamenderes Çayı'nın bile bu tarihi mirasın savunulmasında payı olduğunu bildirdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi (ÇOMÜ) Prof. Dr. Osman Demircan da Kazdağları'nın dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi olduğunu söyledi. Demircan, şunları kaydetti:
"Dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi Kazdağları. Bir gün gelecek bizler bu temiz havayı şişeleyerek satacağız. İnsanlar bu temiz oksijenle ciğerlerini temizleyecek. Kazdağları'nın temiz havası İda Dağı'nın mitolojisinin oluşmasına neden olmuştur."
Çalıştaya, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ve vatandaşlar katıldı.
Muhabir: Sabahattin Sallama / Fikriye Susam Uyar
Yayıncı: Haluk Yüksel - ÇANAKKALE