Bayram Tatiline Çıkacak Sürücülere Konsantrasyon Uyarısı
Ferdi Akıllı - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, sürücülerin kesinlikle cep telefonuyla konuşmaması gerektiğini belirterek, "Araç içi kiti de kulaklık da kullansa dikkat dağılır."
Ferdi Akıllı - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, sürücülerin kesinlikle cep telefonuyla konuşmaması gerektiğini belirterek, "Araç içi kiti de kulaklık da kullansa dikkat dağılır. Önemlisi sürücünün elinde sadece direksiyonu tutması değil, tamamen yola konsantre olmasıdır" dedi.
Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı tatilinde ağustos ayı dolayısıyla havanın sıcak olmasının beklendiğini, bunun da insanların dikkatini dağıtabildiğini söyledi.
Bayramlarda meydana gelen trafik kazalarının başlıca sebebinin yoğun trafik akışı olduğunu anlatan Güner, şunları kaydetti:
"Sürücüler, direksiyon başındayken araçlarının kontrolden çıkmasının çok kolay olduğunu iyi bilmeli ve başkasına zarar vermemek sorumluğunu taşımaları gerekir. Araç kullanırken bırakın sağa sola bakmayı başka şeyleri bile düşünmek kazaya davetiye çıkarmaktır. Dikkatiniz dağıldığı an kaza yaparsınız. İsterseniz 150 kilometreyle, isterseniz 30 kilometre hızla gidin fark etmez. Onun için biz bütün sürücülerimize diyoruz ki aman ne olur araç kullanırken muhakkak bütün dikkatinizi yola verin, gözünüzü yoldan ayırmayın.
Tatile çıkmadan önce sürücüler, araçların lastiklerinden motor donanımına kadar bakımını yaptırmalıdır. Servise gitmiş dahi olsa yola çıkmadan önce bir yol bakımı yaptırmasında fayda var. En basiti cam suyu bitmiştir, yağmur yağar, çamur sıçrar, camı temizleyemez o da kaza yapmasına yol açar. Sürücünün basit kontrollerini yaptırması şarttır."
-Cep telefonu uyarısı-
Güner, sürücünün cep telefonuyla konuşmasının da kazayı artıran unsurlar arasında yer aldığını vurgulayarak, şöyle dedi:
"Sürücülerin kesinlikle cep telefonuyla konuşmaması lazım. Araç içi kit de kulaklık da kullansa dikkat dağılır. Önemlisi sürücünün elinde sadece direksiyonu tutması değil, tamamen yola konsantre olmasıdır. Uluslararası istatistiklere baktığımızda cep telefonuyla konuşmak kaza riskini yüzde 25 artırıyor."
Trafik kazalarında ölüm riskini azaltan emniyet kemerinin mutlaka yolculuk sırasında takılması uyarısında bulunan Güner, sürücülerin hız yapmaması, hatalı sollamaması, takip mesafesini koruması ve yorgun araç kullanmamasının trafik kazalarını önleyeceğini kaydetti.
-Yorgunluğa dikkat-
Güner, Türkiye'de kazaların bir başka önemli nedeninin de yorgunluk olduğuna işaret ederek, "Bayramlarda sevdiklerine bir an önce ulaşmak isteyen sürücüler genellikle uykusuz ve yorgunken yola çıkıyorlar. Uykusuzluk facialara neden olabiliyor. Sürücülerin uykusunu alarak yola çıkmasında ve 2 saatte bir mola vermesinde yarar var" diye konuştu.
İstatistiklere göre tatil dönemlerdeki trafik kazalarında arkadan çarpma vakalarının çok yaşandığını anlatan Güner, şöyle konuştu:
"Sürücüleri, 'yakın takip yapmayın' diye uyarıyoruz. Eğer yol düzgün değilse ve trafik çoksa bir kere sürücünün ilk yapacağı şey önündeki araçla mesafeyi ayarlamasıdır. Bu mesafeyi kısa tutarsak kaza olur. Türkiye'de en çok kaza böyle meydana geliyor. Aracınız kilometre mesafesinin yarısı kadar göz kararı bir boşluk bırakın.
Sollama sırasında da önemli hatalar yapılıyor. Araç sollarken çok dikkatli davranılmalı, hız limitini asla aşmamak gerekir. Türkiye'de 60 bin kilometre yol ağı var, bunun 20 bin kilometresi bölünmüş yoldur. Geri kalanında iki yönlü trafik akışı var. Hatalı sollama yapıldığında karşı yönden gelen araçla çarpışmak kaçınılmazdır. Araçlar hızla birbirine çarptığı için de ölümlü kazalar olur. Ayrıca, yağmur yağarken 60-70 kilometre hızı aşmamak gerekir. Sürücülerimiz bir süre yavaş gitmekle bir şey kaybetmezler."
Muhabir: Erdinç Aksoy
Yayıncı: J.Jale Durgun - ZONGULDAK