Bayburt Üniversitesinde Prof. Dr. Gülcü ve Prof. Dr. Tozlu'dan Eğitim Semineri
Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu ile Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslan Gülcü, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği Mesleki Çalışma Programları kapsamında Bayburt Üniversitesinde seminer verdi.
Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu ile Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslan Gülcü, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği Mesleki Çalışma Programları kapsamında Bayburt Üniversitesinde seminer verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı imam-hatip liseleri ve imam-hatip ortaokullarında görev yapan öğretmenler ile diğer liselerde ve ortaokullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Arapça ve Kur'an-ı Kerim öğretmenlerine yönelik planlanmış olan Mesleki Çalışma Programları 2. Hafta Seminerleri Bayburt Üniversitesinde başladı.
Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki seminere İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, il milli eğitim şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslan Gülcü, 'Eğitimin Güncel Meseleleri' üzerine verdiği seminerde Eğitim ve Sosyal Medya ilişkisini katılımcıların soruları eşliğinde anlattı.
Gülcü, sosyal medyanın zararları, internet kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler, teknolojinin zararlarından öğrencileri sakındırma, teknolojinin toplumu aşan yönleri, internet, bilgisayar ve eğitim gibi konularda açıklamalarda bulundu.
Gülcü, "Sosyal medya aslında bizi sosyalleştirmiyor, sosyal hayatın dışına atıyor. Yapacağımız şey öğrencimize ve velimize sahip olmaktır. Toplumun en aydın insanları sizlersiniz. Bu bakımdan siz öğretmenlerimizi hakikaten çok önemsiyorum. Öğretmenlere saygı duyuyorum. Bu toplum sizinle kalkınacak. Bu toplumu siz kalkındıracaksınız. Onun için yeni bir hamle başlatalım. Yapacağımız şey, velilerimizi çağıralım, okul-aile birliklerini çağıralım. Telefon kullanımına son verip, internet kullanımına sınır koyalım. Belli dakikalarda, belli saatlerde, belli günlerde anneler ve babalar, çocuklarını takip etsinler. Nasıl olacağı konusunda milli eğitim müdürlüğü için bir çalışma yapmaya hazırım. Gerekirse bir saat velilere, öğretmenlere bunun nasıl yapılacağını konferanslarla anlatırım. Avrupalı, Amerikalı, gelişmiş ülkelerdekiler nasıl yaptıysa biz de öyle yapabiliriz. Biz de çocuklarımızı bu tehlikeden uzak tutabiliriz. Anne baba, okul-öğrenci-öğretmenler olarak çalışarak bunu yapabiliriz. Bu konuda kim çalışmak istiyor ise biz varız "dedi.
Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu ise seminerin ikinci oturumunda 'Öncü Bir Eğitimci Olarak Nurettin Topçu ve Maarif Davamız' adlı seminer verdi. Tozlu, Topçu'nun 'Türkiye'nin Maarif Davası' kitabından hareketle gençlik, millet maarifi, mektep ve muallim konularda katılımcıları bilgilendirdi.
Topçu'nun anasından sonra insanın kaderinin muallimin elinde yoğrulduğu sözlerini aktaran Tozlu, "Anne ve baba belli bir yaştan sonra etki edemez size, muallim etki eder. Her dediğini çocuğun zihnine asar. Önce güzel şeyler söyleyecek. Çünkü muallim şunu düşünecek: 'Bu söylediğimden beni bir gün biri mesul tutacak.' Allah mesul tutacak. O çocuğun zihnine kötü şeyler aktaramaz. Onun için medeniyetler, hep muallimler tarafından kurulmuştur. Çin medeniyeti, Yunan medeniyeti, İslam Medeniyeti gibi. Büyük düşünceler, büyük devrimler hep öğretmenlerin, idealistlerin elinde yürümüştür. Bunları Topçu söylüyor ve diyor: Milletimizin başmuallimi Hz. Peygamberdir. O, öğretendir, inandırandır, yürütendir, kurtuluşa erdirendir. İki şeyi bir arada yapmıştır. Devlet yapısı ile muallimi birleştirmiştir. Peygamberden sonra muallim küçümsenmiştir. Hangi devlet muallimi küçümsediyse yıkılmıştır. Onun için muallimi küçümseme hakkımız yok, muallim ellerde yürüyecek. Hz. Ömer, Hz. Osman, Ebu Hanife bir muallimdi. Bizim medeniyetimiz bu muallimler üzerine kurulmuştur, gelişmiştir. Abbasiler, İslam medeniyetini bitiriyorlardı, Topçu, eğer Osmanoğulları yetişmeseydi İslam medeniyeti bitmişti diyor. Onun için bunu tekrar yapacak olan Orhanlardır, Fatihlerdir "diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise çağı anlayarak eğitim vermenin önemli olduğunu belirtti ve katkılarından dolayı Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun'a, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Seminer sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Prof. Dr. Aslan Gülcü ve Prof. Dr. Necmettin Tozlu'ya milli eğitim logolu çini tabak hediye etti. - BAYBURT