Bayburt'ta Şehircilik Kongresi Yapıldı
Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi işbirliğinde Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) koordinatörlüğünde 'Bayburt Şehirciliğinde Kimlik ve Planlı Kentleşme' adlı panel gerçekleşti.
Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi işbirliğinde Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) koordinatörlüğünde 'Bayburt Şehirciliğinde Kimlik ve Planlı Kentleşme' adlı panel gerçekleşti.
Çeşitli üniversitelerden akademisyenler, uzmanlar ve deneyimli kişilerin de konuşmacı olarak katıldığı panel Şair Zihni Kültür Merkezi'nde başladı. Öğlenden sonra kongresinin ikinci bölümü ise Bayburt Üniversitesi'nde yapıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, "Bilimsel kongreler; belli konularda uzmanlar ve akademisyenler tarafından yapılan araştırmaların sunulduğu, sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin tartışıldığı ve geliştirildiği toplantılardır. Bu nedenle belediyemizle ve üniversitemizle işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz bu kongreden,
BAYPROJE olarak, Bayburt adına önemli beklentiler içindeyiz" dedi.
Prof Dr. Rıfat Yıldız, kongrenin amacına ulaşması durumunda beklentilerini şu şekilde sıraladı:
"Bayburt; fiziki altyapı sorunlarını aşarak, suyu, kanalizasyonu ve haberleşme imkanlarıyla daha iyi yaşanabilir bir şehir haline nasıl getirilebilir? Bayburt'un; parkıyla, bahçesiyle, ağacıyla, yeşil alanıyla, yürüyüş yollarıyla nefes alınabilen, çevreci bilinci gelişmiş, bir şehir olmasına nasıl katkıda bulunulabiliriz? Bayburt'un Saat Kulesi Meydanı'ndan; kaleyi, Şehit Osman'ı, İmaret'i, Duduzar tepesini görecek şekilde yeniden yapılandırılmasının/tasarlanmasının nasıl mümkün olabileceğinin tartışılmasını istiyoruz. Bayburt'un konak yapılarının, yontma taş kültürünün çağdaş teknolojiyle bütünleştirilerek estetik açıdan bugünlere taşınmasının, Bayburt'a neler kazandıracağının tartışılmasını istiyoruz. Bayburt'un ortasından akan ve büyük bir doğal, çevresel, ekonomik ve rekreasyonel imkan sunan, Çoruh Nehri'nden en iyi şekilde nasıl faydalanılabileceğinin tartışılmasını istiyoruz. Bayburt'un şirin ve önemli bir üniversite kenti olması yolunda önündeki engellerin nasıl kaldırılabileceğinin ve bu konuda Bayburt'un sahip olduğu tarihi birikimden ve doğal değerlerinden nasıl yararlanılabileceğinin tartışılmasını istiyoruz. Bayburt; bilim merkeziyle, şehir müzesiyle, ihtisas kütüphanesiyle, teknoloji merkeziyle donatılarak, evrensel düşünce ufuklarının nasıl genişletilebileceğinin düşünülmesini istiyoruz. Bayburtluların ve Bayburt'ta çalışan Bayburtlu olmayanların uzun vadeli kalıcılıklarını sağlamak için, eğitim kurumlarıyla, sağlık teşkilatıyla, kültürel ve sanatsal kurumlarıyla, çevresel ve sosyal imkanlarıyla ve insani dostluk ilişkileriyle, Bayburt daha huzurlu bir şehir haline nasıl getirilebilir?"
Açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan Milletvekili Bünyamin Özbek, "Bayburt olarak çok genç bir vilayetiz ama maalesef eski kültürle yaşamaya devam ediyoruz. Vilayetliğin getirmiş olduğu yaşam tarzını kabullenmiş değiliz. 70 yıl mücadele vererek vilayet olmuşuz ama sadece valiliği Bayburt'a getirmişiz. Esnaf olarak, emekli olarak, hala geçmişteki yaşam tarzını sürdürüyoruz. Örnek verecek olursak otogarı kullanmak istemiyoruz ve Cumhuriyet Caddesi'nden otobüse binmek istiyoruz. Hala esnafımızda kaldırımı işgal etme inadı vardır. Eski camekan yapımızı değiştirmemekte inat ediyoruz. Tabi bu alışkanlıklar Bayburt'un görüntüsünü iyi anlamda göstermiyor. elediye başkanımız caddeyi yeniden yapar ama bakarız ki değişen pek bir şey olmamıştır. Çünkü kaldırımların yenilenmesi yetmiyor; dükkanların da, iş yerlerinin de değişime ayak uydurması gerekiyor. Bir bütün halinde yenilik olursa güzel görüntü o zaman ortaya çıkar. Kaldırımın, asfaltın, camekanın, çatının vb. şeylerin artık değişmesi gerektiğine inanıyorum. Artık insanlar güneş ve denizden sıkılmaya başladılar. Artık insanlar tatillerini yaylalara çıkarak geçiriyorlar. Bu bakımdan biz yaylalarımızı ciddi anlamda kullanabiliriz. Yine üniversitemiz ilimize sosyal ve ekonomik olarak katkı sağlamaya başladı. Tabi bizim hedefimiz kaliteli bir üniversiteye sahip olmaktır. Organik tarım ve organik hayvancılığı geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise konuşmasında şu ifadelere ye verdi:
"Türkiye'nin her bölgesinden Bayburt'u konuşmak adına, tarih ve kültür şehrini turizm kentine dönüştürebilme gayretine katkı sunmak adına "Bu şehri daha nasıl güzel hale getirebiliriz ve daha nasıl yaşanabilir hale getirebiliriz, atıl potansiyelleri nasıl ortaya çıkarabiliriz" sorularını cevaplandırmak adına zamanlarını bizim için ayıran akademisyenlerimizi bu şehre davet ettik. Ortak akılla ancak başarı meydana gelir. Bayburt'un tarihini incelediğimiz zaman çok güzel şeyler yaşamıştır. Bölgenin 'şeheri' olmuş. Bölgenin sanat ve ticaret merkezi olmuş. Maalesef geçmiş günlerinden bugüne pek çok şey kalmamış. Ama bu geçmişteki var olan potansiyeli nasıl değerlendirebiliriz diye araştırma içerisindeyiz. Bayburt tam manasıyla değerlendirilebilirse burası turizm merkezi haline gelebilir. Yaradan bu şehri çok güzel yaratmış ama maalesef insan eliyle yapılanlar pek güzel değil. Bu şehri bozmuşuz. Bu saatten sonra kim bozdu diye de arayamaya girmek boşunadır.
Şehircilik adına baktığımız zaman, bina stokuna baktığımız zaman, caddesine sokağına bahçesine baktığımız zaman çok güzel bir tablo yoktur. Ama zararın neresinden dönersek kardır düşüncesiyle biz bu yola koyulduk. Bundan sonra ne yapabiliriz, nasıl plan program hazırlarız düşüncesiyle yola çıktık. Birazdan gerçekleştirecekleri sunumlarıyla Bayburt'un geleceğine ışık tutacak bütün akademisyenlere Bayburt adına teşekkür ediyorum. Mutlaka herkesin teklifi değerlendirilecektir. Kimisinin yakın zamanda değerlendirilecektir. Kimisinin uzun zamanda değerlendirilecektir."
Konuşmasının devamında, "Bayburt'ta Kentleşme Süreci, Bayburt Kent Planı ve Uygulamalar" konulu sunumunu slayt eşliğinde yapan Belediye Başkanı Polat, sözlerine şunları ekledi:
"Bayburt, hepimizin nazar boncuğu olsun. Bayburt gerçekten değerlendirildiği zaman, yapı stokumuzu güzelleştirdiğimiz zaman, mekan sıkıntılarını çözdüğümüz zaman gelsin turistler diyebiliriz. Bizim özellikle yaz aylarındaki havamıza diyecek bir şey yok. O havayı İstanbul'da, Bursa'da, İzmir'de, Antalya'da, Arap ülkelerinde parayla satsak bedeli olmaz.
Onun için değerimizi bilip gerekenleri yaptıktan sonra, kötümser havayı üzerimizden attığımız zaman, kendimize güvenimiz geldiği zaman Bayburt'ta gerçekten çok güzel şeylerin olacağına inanıyorum."
Programda, daha sonra Prof. Dr. Hüseyin Kaptan tarafından "Güncel Dinamikler Perspektifinden Bayburt'ta Kentleşme Olanakları Üzerine Gözlemler" başlıklı bir konuşma yapıldı.
Bayburt Üniversitesi'nde düzenlenen programın ikinci bölümünde ise iki ayrı oturumla "Bayburt Şehirciliğinde Kimlik ve Planlı Kentleşme" adlı panel gerçekleşti. BAYPROJE Yönetim Kurulu Üyesi Akın Bayrak'ın yönettiği birinci oturuma Doç. Dr. Arzu Kocabaş Diren, Dr. Mehmet Ali Çakar, Prof. Dr. Şinasi Aydemir ve Dr. Nilgün Kiper konuşmacı olarak katıldılar.
BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız'ın yönettiği ikinci oturumda ise Doç. Dr. Güliz Mungan Akıncı, görsel tasarım uzmanı Ahmet Çağıldak, Doç. Dr. Dilek Beyazlı ve Yrd. Doç. Dr. Aygün Erdoğan konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Panelin ardından konuşmacılara Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından Bayburt taşından yapılmış Saat Kule maketleri hediye edildi. - BAYBURT