Batmanda Asırlık Gelenek Yaşatılmaya Çalışılıyor
Düğünlerde damadın gelini beklediği ve evin damına kurulan 'Damat Ağacı' ya da 'Darıka Zave' geleneği, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olarak biliniyor.
Unutulmaya yüz tutmuş asırlık gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Unutulmaya yüz tutmuş, hatta unutulan bu gelenek Batmana yakın köylerin birinde hala sürmeye devam ediyor.
Günümüzde salon düğünlerinin tercih edilmesi nedeniyle sadece kırsal bölgelerde sürdürülen Darika zave'nin "ağaç süsleme" geleneği, Kürt halk kültürünün yapı taşlarından birini oluşturuyor.
"DARIKA ZAVE'NİN GEÇMİŞİ ASIRLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR"
Asırlar öncesine ait olan u gelenek, 15-20 yıl öncesine kadar Batman merkez ve köylerde devam ediyordu. Ancak, şehirleşme, sosyal yapının değişimi bu asırlık geleneği unutturdu. Peki damat ağacı yada Darıka Zave nedir?
Damat ağacı dama dikilen büyük bir ağaç dalıdır ve ağaç meyvelerle süslenir. Geleneğe göre, gelin geldiği zaman damat, kendisi için kurulan 'Damat Ağacı' yada 'Darıka Zave'den gelinin başına elma yada başka bir meyve atar.
Gelin ise cömertliğin sembolü olarak şeker, değişik yemişler ve para ile dolu testiyi yere vurarak kırar.
Bu arada gelinin evinden getirilen cam bardak benzeri eşyalar damadın ayağının altında kırılmaya bırakılır.
Burada gelin tarafının süslediği ağaçta tavuğun bulunmasını, mitolojik hafızada tavuğun iffetin simgesi olmasıyla ilgili olduğu tahmin edilmektedir.
Törende ağacın gelin eve gireceği sırada damdan aşağıya doğru sarkıtılması, kökü yukarda, dalları aşağıda olan hayat ağacını hatırlattığı gibi, hayat ağacının kozmosu temsil etmesi gibi damat ağacı da yeni evli çiftlerin yaşamını simgelemekte ve üzerindeki bezemelerle yeni evlilere bereket, bolluk, üretkenlik ve mutluluk dilenmektedir.
Değişik dış mekân çekimleriyle tanınan fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal, bu kez unutulmaya yüz tutan ve yeni damatlar için bir gelenek olan "Darıka Zave"nın dış çekimini karelerine sığdırmayı başarırken, en azından gelecek nesillere ulaşmasına vesile oldu. www.batmangazetesi.com.tr