Bataklığı Seraya Dönüştürmek İçin Hazineden Arsa İstediler
Medat Şenay - İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak olduğu İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan, Seferihisar'da jeotermal kuyular yakınındaki bataklık alanın sera alanı olarak düzenlenmesi amacıyla 230 dönüm hazine...
Medat Şenay - İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak olduğu İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan, Seferihisar'da jeotermal kuyular yakınındaki bataklık alanın sera alanı olarak düzenlenmesi amacıyla 230 dönüm hazine arazisinin devrini istediklerini söyledi.
Sinan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seferihisar'da 9 jeotermal kuyu bulunduğunu, jeotermal kuyuların kapasitelerinin belirlendiğini, Tuzla bölümündeki kuyulardan 100-110 derece sıcaklıkta su çıktığını belirtti.
Seferihisar'da seracılığın teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Arslan, ilçedeki jeotermal kaynakların bu amaçla kullanılabileceğini ifade etti.
Arslan, şöyle konuştu:
"Bölgedeki arazilerde çoğunlukla mandalina üretimi yapılıyor. Şu aşamada kimse önünü görmeden bu ağaçları söküp yerine seracılığa geçmek istemiyor. Biz de seracılığın önemini, bölgeye etkisini ortaya koymak amacıyla bataklık bir alanı seracılığa uygun hale getirmek için bir proje geliştirdik. Büyük bölümü bataklık olan yaklaşık 230 dönüm alanı şirkete kazandırmak amacıyla hazineye müracaat ettik. Birçok kurumdan onay almak gerekiyor. Bölge 1. ve 2. derece askeri bölge. Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğünden ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden görüş alındı. 230 dönüm hazine arazisinin devrinde son aşamaya geldik. Burası sera alanı olarak düzenlenecek, sonrasında da yatırımcılara sera alanı olarak tahsis edilecek. Tahsis izni bitmek üzere. Bu alan faaliyete geçince bölge halkı seracılığı ve getirisini görecek, sera alanları daha da büyüyecek."
-Elektrik santrali şartnamesi hazırlanıyor-
Cumalı mevkisinde bulunan, sıcaklığı 140 ile 150 derece arasında değişen kuyuların elektrik enerjisi üretimi amacıyla da kullanılacağını ifade eden Arslan, 5 megavat gücünde elektrik enerjisi üretilebileceğini kaydetti.
Her biri 100 vat olan 50 bin ampulün tükettiği enerjinin kurulacak santralden karşılanabileceğini belirten Arslan, "Bir ev için gereken elektriksel güç 5 kilovatsaat olarak kabul edilirse yaklaşık bin evin elektrik gereksinimi bu santralden karşılanabilir. Bu, bir evde 5 kişinin yaşadığı kabul edilirse 5 bin nüfuslu bir kasabanın elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek bir güçtür" diye konuştu.
Arslan, araştırmalara göre, santral kurmak için yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım gerektiğini, bunu yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirmek istediklerini, yönetim kurulunun önerisi üzerine elektrik santrali kurulması için şartname taslağının hazırlanmaya başlandığını sözlerine ekledi.
- İZMİR