Başörtülü Öğrenciyi Engelleyen Profesör
EÜ'de başörtülü bir öğrencinin “okula girmesini engellediği” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası alan ve 20 Kasım'da cezaevine girecek Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, yeni bir delil bulunduğunu belirterek infazın durdurulması talebinde bulundu.
Ege Üniversitesi'nde (EÜ) başörtülü bir öğrencinin, "okula girmesini engellediği" suçlamasıyla hakkında verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası kesinleşen Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, mahkemeye "öğrencinin atılı suç tarihinde devamsızlığının bulunmadığını gösteren başarı durum belgesini" sunarak infazın durdurulması ve yeniden yargılanma talep etti.
EÜ Fen Fakültesi Astronomi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, "fakültenin matematik bölümü öğrencilerinden F.N.G'nin, başörtülü olması nedeniyle okula girmesini engelleyerek "eğitim öğrenim hakkını ihlal ettiği" gerekçesiyle hakkında verilen hapis cezası onanan Prof. Dr. Pekünlü, avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla, daha önce yargılandığı ve hapis cezası aldığı İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.
Pekünlü, başvuru dilekçesinde, yeni bir delil olarak öğrencinin atılı suç tarihinde devamsızlığının bulunmadığını gösteren başarı durum belgesini sunduklarını belirtti.
Daha önce mahkumiyet kararı veren mahkemenin mahkumiyet hükmünün "öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engellediği" gerekçesine dayandığını hatırlatan Pekünlü, dosyadaki tek kanıt olan tanık açıklamaları ile bu sonuca ulaşıldığını, suçun unsurlarının oluşabilmesi için eğitim ve öğretim hakkı engellendiğini iddia eden öğrencinin, bu engelleme nedeniyle eğitim gördüğü yere girememiş olması, dolayısıyla suç tarihinde derslerine devamsızlığının bulunması gerektiğini ileri sürdü.
Pekünlü, öğrenciye ait EÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen başarı durum belgesini sunarak, öğrencinin herhangi bir devamsızlığı ve devamsızlık nedeniyle başarısızlığının bulunmadığını iddia etti.
Öncelikle mahkumiyet hükmünün infazının tedbiren durdurulmasını talep eden Pekünlü, yargılamanın yenilenmesi talebinin kabulünü, ardından yeniden yapılacak yargılama sonucunda beraatini istedi.
Prof. Dr. Pekünlü, daha önce de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuş, AYM 23 Ocak 2014 tarihli kararında, "adil yargılanma hakkı", "kanunsuz suç ve ceza olmaz" ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvuruyu "açıkça dayanaktan yoksun" gerekçesiyle reddetmişti.
Bunun üzerine Pekünlü, "adil yargılanmadığı" gerekçesiyle AİHM'e başvurmuş, bu başvuru henüz sonuçlanmamışken, iki hafta önce de "infazının geçici tedbir yoluyla durdurulması" talebiyle AİHM'e bir kez daha başvuruda bulunmuştu.
Olayın geçmişi
Üniversite öğrencisi F.N.G, öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü tarafından 2012 yılı Haziran ayında fakülte binasına başörtülü olarak girişinin engellendiği ve cep telefonuyla fotoğrafının çekildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Pekünlü'ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti. Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü'nün kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmiş ve karar onanmıştı.
Dava sürecinde YÖK'ün başlattığı soruşturma sonucunda görevden alınan Prof. Dr. Rennan Pekünlü emekliye ayrılmıştı. - İzmir