Başkan Özcan, 164 Milyon Dolarlık Yatırım İçin Kore'ye Gidiyor
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, 164 milyon dolar maliyetinde olan ve 2017 yılında yapımına başlanacak olan Katı Atık Tesisi için çalışmaları kapsamında Güney Kore’ye iş gezisi düzenleyeceklerini söyledi.
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, 164 milyon dolar maliyetinde olan ve 2017 yılında yapımına başlanacak olan Katı Atık Tesisi için çalışmaları kapsamında Güney Kore'ye iş gezisi düzenleyeceklerini söyledi.
Tokat'ın Niksar ilçesine yapılması planlanan Katı Atık Tesisi Türkiye'ye örnek olması planlanıyor. Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Türkiye'de bir ilk olması beklenen tesisin, dünyada sadece Güney Kore'de bulunduğunu kaydetti. Bu tesislerde incelemede bulunmak üzere Güney Kore'ye gideceğini ifade eden Başkan Özcan, "Güney Kore'ye yaklaşık 5 günlük iş gezisi düzenliyoruz. Seyahatimizin amacı ise Niksar'da yapmayı planladığımız katı atık projemizin hayata geçirilmesi için şu anda Güney Kore'de faaliyette olan tesiste incelemelerde bulunacağız. Dünya üzerinde en gelişmiş tesis sadece Güney Kore'de bulunuyor. Kuracağımız bu tesis Türkiye'de yok. Nasipse Türkiye'de ilkini biz kurarak katı atıklardan enerji üreten bir şehir konumunda olacağız. Güney Kore'deki tesiste yapacağımız inceleme heyetinde benimle beraber Vali Yardımcımız M.Suphi Küsbeci, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzden bir temsilci ile Belediyemiz Etüt Proje Müdürümüz Hüseyin Şahin bulunuyor. Belediyelerin 2014 yılına kadar sıvı ve katı atık problemlerini çözmeleri gerekiyordu. Bizim sıvı atıkla ilgili entegre su kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla yapmış olduğumuz proje çalışmamız devam ediyor. Bu çalışmanın müşavirlik ihalesi gerçekleştirilmiş olup, müşavir firma ilçemizin de çalışmalarını sürdürüyor. Bu entegre projemizin nasipse bu yıl projeleri tamamlanmış olacak. 2017'de de ihale süreçleri ile ilk kazma vurulacak" dedi.
"KURULACAK TESİSLE BERABER KATI ATIKTAN ENERJİ ÜRETECEĞİZ"
Başkan Özcan, bu tesiste Niksar'ın ve bölgenin çöpüyle başlangıçta 10 megavat ile başlayacak ama ilerleyen dönemlerde 50 megavata kadar çıkacak enerji elde edeceklerini ifade ederek, "Toplamda şirketin yatırım bedeli ise 164 milyon dolardır. Matematik burada açık ve net. Bizim burada çöpün ayrıştırılmasında ve enerjinin elde edilmesindeki kazanımlarımız farklı bir açıklama konusudur. Onların şu an için detayına girmeyeceğim. Bunun açıklamasını ilerleyen süreçlerde yapacağım. Sadece şunu söylemek istiyorum. Takribi 2,5 milyonluk bir rehabilitasyon şu anki mevcut vahşi depolama alanımızın rehabilitasyonunu bu şirket yapacak. Buda yaklaşık 2,5 milyon liralık bir bedele ulaşıyor. Bu sadece bizim bir kazanımımızdır. Bizim devlet olarak cari açığımızı tetikleyen en büyük ihtiyacımız enerjidir. Bu nedenden son 10 yıldır devletimizin enerji yatırımları büyüyerek devam ediyor. Dışa bağımlılığımızı aşağı çekmek için bu yatırımlar sürecek. Bu yatırımlarla alakalı devletimizin teşvikleri de bulunuyor. Bertaraf etmek için bir bedel ödediğiniz katı atıkla enerji elde ediyorsunuz. Biyokütle dedikleri bir teknikle bir gaz çıkartılıyor. Bununla beraber bu gaz yanarak enerji elde ediliyor. Geride kalan posası ile de seralarda gübre olarak kullanılabilecek. Yani sıfır atık dedikleri bir yöntem. Hiçbir şekilde doğaya zarar vermiyor" diye konuştu. - TOKAT