Haberler

Başkan Kocamaz: "Su Kaynakları Kurudu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, bu yaz yaşanan kuraklık nedeniyle kırsal kesimde meydana gelen su sıkıntısı damga vurdu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne, bu yaz yaşanan kuraklık nedeniyle kırsal kesimde meydana gelen su sıkıntısı damga vurdu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının kuruduğunu ve kırsalda su sıkıntısı yaşandığını belirterek, tüm çabalarına karşın, sorunu tam anlamıyla çözemediklerini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Ağustos Ayı Toplantısı'nın birinci birleşiminde, bu yaz tüm ilçelerin kırsal bölgelerdeki mahallelerinde yaşanan su sorunu gündeme geldi. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Ak Parti'li Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, sıcak asfalt için Başkan Kocamaz'a teşekkür etmesinin ardından, satıh kaplamada yaşanan sorunu dile getirerek, "Herhalde mucur sıkıntısı varmış. Bu sorun inşallah kıştan önce çözülürse ilçelerimiz rahat eder. Belki MHP'li belediyelerimiz söyleyemez, ben onlar adına da konuşuyorum" dedi.

Bunun üzerine konuşan Başkan Kocamaz ise özellikle kırsal kesimde yolların bu yıl sonuna kadar bitirileceği sözünü verdiğini anımsattı. Kocamaz, "İnşallah o hedefimiz gerçekleşecek. Belki çok az bir bölümde eksik kalmış olabilir ama hedefimiz tamamını bitirmek. Bu hedefe kenti içi yollar dahil değil, onlar ekstra durum" diye konuştu.

"Aksıfat'tan aldığımız saniyede 300 litre su 50 litrenin altına düştü"

Daha sonra kırsalda yaşanan su kıtlığına değinen Kocamaz, bu yıl havanın çok kurak geçtiğini belirterek, su sıkıntısı noktasında çok fazla şikayet aldıklarını dile getirdi. Bütün çabalarına karşın, sorunun çözümünün tam anlamıyla gerçekleşemediğinin altını çizen Kocamaz, Erdemli ilçesindeki Aksıfat Barajı'ndan aldıkları saniyede 300 litre suyun şu anda saniyede 50 litrenin altına düştüğünü söyledi. Yaptıkları sondajlardan da sonuç alamadıklarını vurgulayan Kocamaz, 150 metre ile 200 metre arasında derinlikte yaptıkları 40'ın üzerinde sondajdan sadece 5-6 tanesinde su bulabildiklerini aktardı.

"Su kaynakları kurudu"

"Su kaynakları kurudu" diyen Kocamaz, Cehennem Deresi'nden Gözne'ye gelen suyun, kendileri göreve gelmeden önce Bekiralanı, Soğucak ve Sarnıç'a ilave edildiğini, daha sonra Ayvagediği'nin de buraya dahil edildiğini anlattı. Kocamaz, "Bunlara takviye kaynaklar da yapıyorduk ama maalesef o kaynaklar da kuruduğu için bu sene çok büyük bir sıkıntı çektik. Temennimiz, önümüzdeki yıl inşallah biraz daha yağışlı geçer. Bu arada biz yapabileceğimiz her türlü önlemi alacağız. Vatandaşımızı bundan sonraki yıllarda bu su sıkıntısıyla karşı karşıya getirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İçme suyuyla bahçe sulayan vatandaşa Kocamaz'dan eleştiri

Kırsaldaki vatandaşları, içme suyu ile tarım alanlarını sulamaları konusunda eleştiren Kocamaz, "Verilen su sadece içme suyu olarak kullanılsa belki bu kadar sıkıntı çekilmeyebilir. Maalesef yaylalarda, kırsalda insanlar bahçelerini bu içme suyuyla suluyor. Dolayısıyla bir bölüm susuzluk çekerken, bir bölüm diğerlerinin hakkına tecavüz etmiş oluyor. Bu konuda defalarca uyarılar yapıyoruz. Hepimiz Müslümansız, 'komşunuz açken tok yatan bizden değildir' diye bir düsturumuz var ama buna rağmen vatandaşların duyarlı olamaması nedeniyle susuzluk yaşanıyor. Mesela bir köy var, alt kısımlardakiler suyu kullanıyor ama üst kısımlar kullanamıyor. Buralara da depolar yapmak lazım ama bunu hemen yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

Bugünkü sıkıntıları nasıl en aza indirebilmek adına Silifke-Mersin merkez arasında çalışma yaparak su envanteri çıkardıkları bilgisini veren Kocamaz, Tarsus ve Silifke'nin batısındaki ilçelerin su kaynaklarıyla ilgili envanter çalışması yapılacağını kaydetti. Kocamaz, bu envanter sonucunda Mersin genelindeki su kaynaklarının tespit edilmiş olacağının altını çizdi.

"MESKİ üzerine düşeni yaptı ama su yeterli gelmiyor. Elbette hiçbir mazeret ortadaki problemi kaldırmıyor"

Bu sırada söz alan AK Parti Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, "Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belliydi" diyerek, yaylalara dönüşümlü su verildiğini ifade etti ve "MESKİ neden önlem almadı? Cehennem deresi'nde su çok. İlave pompa konulamaz mıydı?" diye sordu.

Göreve geldikten sonra Cehennem Deresi'ne takviye pompa koyduklarını belirten Kocamaz ise şunları söyledi: "Ancak bu yıl olağanüstü bir durum yaşandı. Hatta elimizde arıza yapacak pompalara yönelik yedek pompalarımız da var. Bu konuda MESKİ üzerine düşeni yaptı ama yukarıdan aşağıya doğru Gözne, Soğucak, Bekiralanı ve Sarnıç'a verilen su, daha sonra ilavelerle başka yerlere verildi. İlave yaparken su yeterli gelmiyor. O zaman o bölgedeki kaynakları değerlendiriyorsunuz, o kaynaklar kurudu. Elbette hiçbir mazeret ortadaki problemi gidermiyor ama bu yıl ekstra bir durum yaşandı. İnşallah önümüzdeki yıl yaşanmaz."

HDP Grubu adına konuşan Mustafa Güler'in Efrenk Deresi önerisi üzerine de Kocamaz, Efrenk Deresi'nin yılların ötelediği bir konu olduğunu vurguladı. Efrenk Deresi'nin suyunun sulama için kullanılıp kullanılmayacağının DSİ'nin vereceği karara bağlı olduğunu söyleyen Kocamaz, şöyle devam etti: "Pamukluk barajından gelecek su ile ilgili çalışma var. Bu su Mersin'in batısı ile Tarsus'un doğusuna hitap edecek; tabi bu alt kesimlerle ilgili. Ancak asıl sorun üst kesimlerle ilgili. Yukarıda arıtma yapıyoruz ama nereye vereceğimiz belli değil. Namrun ve Sebil'e artırma yapıyoruz ama bunun verileceği yer belli değil. 'Dereye veremezsiniz' diyorlar. Bunun düzelmesi için bekliyoruz. Anamur'da da benzer bir konu yaşandı. Oradaki Alaköprü Barajı yapılırken köyler kaldırıldı. Oranın halen atık suyunu bir yere bağlayamadık. Genelge 'dereye bağlayamazsın' diyor. Binalar da derenin yanına yapılmış. Bunu mutlaka yerleşim birimlerinden uzaklaştırmamız lazım. Bu yönetmelik düzelmeli. Bu konuyu Bakan ile bizzat görüştüm. Bundan sadece biz muzdarip değiliz tüm Türkiye'de aynı sorun var." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close