Başkan Kertiş: "Bayındır Küçük Hollanda Olacak"
Türkiye’nin çiçekçilikte marka şehri İzmir’in Bayındır ilçesi, 17.Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali'ni 25-26-27 Nisan 2014 tarihlerinde kutlayacak.
Türkiye'nin çiçekçilikte marka şehri İzmir'in Bayındır ilçesi, 17.Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali'ni 25-26-27 Nisan 2014 tarihlerinde kutlayacak.
'Çiçeğin Kenti Bayındır' ismiyle marka olan Bayındır'da Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali her yıl Nisan ayının son hafta sonu yapma geleneği bu yılda aynen devam ediyor. Bu yıl 25-26-27 Nisan 2014 tarihleri arasında 17.kez dünyaya kapılarını açacak olan Bayındır'da hazırlıklar şimdiden başladı. Bakanlar olmak üzere her yıl önemli konukların katılımıyla açılan festivalin 2013 yılı resmi ziyaretçisi 1.000.000 kişi oldu.
BAYINDIR ÇİÇEĞİN BAŞKENTİ
Çiçek üretiminde temellerini Osmanlı döneminde atan Bayındır,1950 yıllarına kadar üretim konusunda yavaşlasa da, bu yılda Bayındır'da Çiçeğin annesi olarak hitap edilen Zeynep Çakır'ın öncülüğü ile üretimini tekrar yukarılara çıkardı.2009 yılından itibaren yurtdışı ve yurt içi olmak üzere yoğun tanıtım ve pazarlama çalışmaları sonrasında çiçekçilik şaha kalktı. Bayındır şu an 3000 kişinin çalıştığı, 250'nin üzerinde işletme ve 400'e yaklaşan çiçek ve çalı gurubu bitki çeşitinin üretildiği Türkiye'nin çiçekçilik merkezi haline geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı alım garantili sözleşmeli çiçek alımları sayesinde çiçekçilik ivme kazandı. Çiçeğin Kenti Bayındır Ankara, İzmir, Samsun, Bursa başta olmak üzere Büyükşehir Belediyelerinin en önemli çiçek tedarikçisi oldu.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AÇIKHAVA FESTİVALİ
1998 yılında ilk kez yapılan çiçek festivali yıllar içerisinde ilerleme kaydetse de en önemli patlamasını 2009 yılında yaptı. Naylon ve tahtadan yapılan baraka şeklindeki stantların yerini 2009 yılında modern stantlar aldı. Festivalin yurtdışına açılmasını sağlayan en önemli olay ise Uluslar arası boyuta taşınması oldu. Hollanda, Almanya ve diğer avrupa ülkelerinden çiçek üretimi konusunda üretim yapan çevrelerin festival'de konuk edilmesi festivalin yurtdışında tanınırlığını arttırdı. Festival'de birbirinden farklı gündüz etkinlikleri ve gece halk konserleri ziyaretçilere unutulmaz zamanlar yaşatılıyor.2013 yılında 3 günlük süre içinde 1.000.000 ziyaretçi sayısı ile Bayındır Çiçek Festivali'nde rekor kırıldı. Festival, açık hava festivali alanında İzmir ve bir çok büyükşehir'i geride bırakarak Türkiye'nin en önemli açık hava festivalleri arasına girdi.
ÇİÇEKÇİLİKTE KÜÇÜK HOLLANDA OLACAĞIZ
Türkiye'de nereye giderseniz gidin çiçek denilince 'Bayındır' isminin akla geldiğinin altını çizen Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Bayındır'ın çiçekçilikte markalaşmasıyla Türkiye'de tanınırlığının arttığını ve bu şekilde kabuğunu kırdığını belirtti. Bayındır çiçekçiliğinin uluslararası boyuta taşınan Çiçek Festivaliyle adeta yükselişe geçtiğini söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Kertiş açıklamasına şu sözlerle devam etti: "Bayındır'da çiçekçiliğinin temellerini başta begonyaların annesi Zeynep Ninemiz ve bir avuç Bayındır'lı çiçekçimiz atmıştır. 2013 yılında vefat eden Zeynep Ninemizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Bayındır mikroklima özelliği nedeniyle çiçekçilikte yakaladığı başarısını her yıl üst sıralara çıkarmaktadır. Bizler yerel yönetim olarak, çiçekçilerimize göreve geldiğimizde 'CEO'luk yapacağımızı söylemiştik. Fuarlara katılarak ve Belediyelerle ikili görüşmeler yaparak yeni pazarların bulunmasına yardımcı olduk. Tanıtım konusunda yaptığımız çalışmalarla Çiçekçiliğimizin Türkiye'nin her yerinde tanınmasını sağladık. Hedefimiz ve vizyonumuz Bayındır'ın çiçekçilikte küçük Hollanda olmasını sağlamaktır" dedi. - İZMİR