Haberler

Başkan Eline Kamerayı Alıp Madencilerin Peşine Düştü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Karpuzlu ilçesindeki bağımsız Belediye Başkanı, yaptığı şikayetlerden sonuç alamayınca kamera ile çekim yaptı.

Aydın'ın en küçük ilçelerinden biri olan Karpuzlu'nun bağımsız Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, Valilik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yaptığı şikayetlerden sonuç alamayınca eline kamerayı alıp dereyi kirleten maden firmalarının peşine düştü.

Aydın'ın 12 Bin nüfusu ile en küçük ilçesi konumunda olan Karpuzlu'nun bağımsız Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, 30 Mart seçimlerinin ardından göreve başlamasıyla derelerden akan atık sular nedeniyle Feldspat ve Kuvars madeni işletmelerine karşı bir mücadele başlattı.

Atık sularını dinlendirme havuzlarında biriktirmek zorunda olan maden işletmelerinin hafta içi mesai saatlerinde bu kurala uyduğunu fakat hafta sonları ve tatil günleri zehirli suları Karpuzlu sınırları içerisinden akıp giden derelere bıraktıklarını tespit eden Başkan Ozan, bu duruma kayıtsız kalmadı. En son çare olarak zabıta ekiplerimiz ile birlikte ellerinde kamera ve fotoğraf makinesiyle dere yatağına gittiklerini kaydeden Ozan, atıklardan görüntü çekip şikayetini sosyal medya ağları üzerinden yetkililere iletti.

Maden firmalarına yaptıkları uyarıdan bir netice alamayan Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, "Dere yataklarında yaptığımız takibat sonucunda atık bırakıldığı dönemler için tutanaklar tutup konuyu Valilik ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ilettik. Madenlerin denetleme ve cezai işlemleri direk Valiliğe bağlı olduğu için biz bir şey yapamıyoruz. Hatta tutanaklarımız bile yok sıfatındadır. Şikayetlerimiz sonrası Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri gelip dereden numune aldılar. Fakat görevliler dere suyunda hiç bir zararlıya rastlanmadığını bildirdi. Bunun üzerine tatil günleri ve mesai saatleri dışında atık su bırakıldığı dönemlerde dereden numune alıp şikayetlerimizi yeniledik. Fakat buda sorunumuza çare olmadı. Bu zehirli sular bizim verimli topraklarımızın ve hayvanlarımızın sulanmasında kullanılıyor. Bu topraklarda üretilen yüzlerce çeşit sebze ve meyve vatandaşın sofrasına gidiyor. Hatta bazı mahallelerimiz dere kenarlarına çakılan artezyen suyunu kullanıyor. Yani bu durum halk sağlığı için apaçık bir tehdit unsurudur" dedi.

"ATIKLAR MUĞLA'DAN GELİYOR"

Dere yataklarına hangi maden işletmesinin kirlettiğini tespit etmek için de çalışma yürüttüklerini kaydeden Tuğrul Ozan, "Aydın il sınırları içerisindeki firmalarda pek sorun gözükmüyor. Ama Muğla sınırları içerisindeki maden işletmelerinin atık su dinlendirme havuzlarının altlarından çekilen şebeke ile bu atıkların derelere yönlendirildiğini tespit ettik. Muğla'dan gelen atıklarla bölgemizin verimli toprakları, insan sağlığı ciddi bir tehdit altındadır. Bunun bir an önce önüne geçilmelidir" diye konuştu.

HEMŞERİLERİNDEN DESTEK GELDİ

Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan'ın sosyal medya ağları üzerinden başlattığı çalışmaya hemşerileri büyük destek verirken bazı vatandaşlar, Karpuzlu'nun ve insanlığın hakkını savunduğunu öne sürdükleri Tuğrul Ozan'ı teşekkür etti. Atık su karışmış derenin daha önceki halini bildiğini söyleyen Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, Başkan Ozan'ın videosunun altına, "Bu Çay eskiden bu mevsimde hala ovalara tertemiz su verirdi. Bugün Maden firmalarının bıraktığı zehirli sular akıyor. Konu ile ilgili tepki ve eylemlerinden dolayı Başkanlarımıza teşekkür ederiz" yorumunu yaptı.

'MUĞLA'DAKİ İŞLETMELER DENETLENECEK'

Konuyla ilgili uzun süredir çalışma yaptıklarını belirten Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Taha Al ise, şöyle konuştu: "Karpuzlu Belediyesinden gelen şikayetler üzerine çalışmalar başlattık. Karpuzlu bölgesindeki bazı derelerde kirlilik var. Kirliliğin hangi maden işletmesinden geldiğini çözmek için ekiplerimiz yoğun çaba sar ediyor. O bölgede hem Aydın sınırları içerisinde kalan hem de Muğla sınırları içerisinde kalan maden işletmeleri var. Aydın sınırları içerisinde kalan maden firmalarını tek tek denetledik. Bizim sınırlarımız içerisinde kuru üretim yapılıyor. Yani atık su söz konusu değil. Bizde bunun üzerine Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bir yazı yazarak orada işletmelerin de denetlenmesini istedik. Şimdi Muğla tarafından gelecek denetim raporlarını bekliyoruz" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close