Haberler

Başkan, Dekan ve Stajyer Ziraat Öğrencileri Fındık Topladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu bünyesindeki fındık bahçelerinde Ziraat Fakültesi stajyer öğrencileri teorik olarak aldıkları eğitimi pratikte de uyguluyorlar.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu bünyesindeki fındık bahçelerinde Ziraat Fakültesi stajyer öğrencileri teorik olarak aldıkları eğitimi pratikte de uyguluyorlar.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Canik Belediyesi Başkan Yardımcısı Alican Usta ve 19 Mayıs Belediyesi Başkan Vekili Ömer Atik de 30'a yakın öğrencinin sahadaki fındık hasadını ziyaret ederek onlarla birlikte fındık topladı.

"Halkın içinde bir idari anlayış"

Prof. Dr. Yusuf Demir, "Bir misyona, bir geleceğe sahip olmak için neler yapacağımızı basınımız ve yerel yönetimlerle paylaşmak ve birlikte bir fikir jimnastiği yapmak için buradayız. Öğrencilerimizle birlikte nasıl bir Ziraat Fakültesi olunması gerektiğinin gayret ve çabası içinde olacağız. Bundan sonra biz binaların içerisinde değil, halkın içinde olan bir idari anlayışı sergileyeceğiz. Fakültemizi yeni bir vizyona, yeni bir çehreye ve yeni bir alt yapıya kavuşturacağız. Bu noktada en büyük destekçilerimiz; bugün olduğu gibi yerel yöneticilerimiz ve siyasetçilerimiz. Gördüğünüz gibi öğrencilerimiz bu işi uygulayarak, bilfiil bu işi öğrenerek çalışıyorlar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Üniversitemiz kentin en öncü kuruluşu"

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı da "Şehrin yerel yöneticileri olarak bizler de özellikle üniversite camiamızla ciddi anlamda iş birliğini öngörüyoruz. Bilimsel verilerin halka yansıtılması ve halkın bilinçlendirilmesi noktasında üniversitemiz kentin en öncü kuruluşudur. Uygulama eğitimini üniversite yıllarında bizzat kendim de deneyimledim. Bu hususta, yeni göreve gelen üniversite yönetiminin farklı bakış açılarıyla şehrimize büyük katkı ve fayda sağlayacağına inanıyoruz. Öğrenci kardeşlerimizin bizzat yaşayarak kazandıkları uygulama becerileriyle mezuniyet sonrası; tarımsal sanayiye, çiftçilerimize ve Türkiye'nin zirai kalkınmasında önemli rolleri olacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle inşallah üniversitemiz farklı bir bakış portföyüne hızla adımlarla ilerleyecek. Halkla iç içe olan anlayışın üniversitesi, yerel yönetimi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaygınlaşmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

"İş bulma açısından avantajlı olacaklar"

Araştırma İstasyonu'nda fındık hasadında öğrencilerle birlikte çalışan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar ise "Biz öğrencilerimizi en zor şartlarda yetiştiriyoruz, masa başı için yetiştirmiyoruz. Burada staj gören, eğitim alan öğrencilerimize aşıyı, budamayı ve diğer işlemleri öğretiyoruz. Dolayısıyla kendilerini daha bilinçli hissedecekler. İş bulma açısından da çok daha rahat ve avantajlı olacaklar. Buradaki fındık alanı toplam 3 dönüm. Ayrıca kivi ve kestane bahçelerimiz var, toplam 5 dönüme sahibiz" diye konuştu.

"TÜBİTAK projesiyle alternatif bir yöntem"

Prof. Dr. Serdar, dip sürgünü ile ilgili TÜBİTAK destekli projelerinden de bahsederek şunları söyledi: "Amacımız dip sürgünü temizliği için farklı bir yöntem geliştirmek. Ama öyle bir yöntem ki herbisit (yabancı ot ilaçları) uygulamasına biraz daha alternatif olsun. Herbisitler, uzun yıllar kullanıldığında maalesef toprak için olumsuz etkileri olan kimyasallar. Biz bu projemizde fındık dip sürgünü temizliği için farklı gübre çözeltileri kullanıyoruz. Bu bir TÜBİTAK projesi, 18 aylık bir proje ve bu işlem sonucunda inşallah patente gireceğiz. Fındık dip sürgünü temizliğinde yeni bir yöntem tespit etmiş olacağız. Bu kapsamda hem karanfil sayımı hem de çotanak sayımı yaptık. Çotanaktaki meyve sayısını belirledik, meyve örneklerini aldık. Bu örneklerde kalite analizleri yapacağız. Eğer başarı sağlanırsa yüzde 20 verim artışı sağlanacak. Bu projeyle Karadeniz'deki fındık üreticileri için alternatif bir metot geliştirmiş olacağız. Biz artık bilinçli üretici istiyoruz. Yani üretici yılda en az 3-4 defa bahçeye girecek. Sadece fındığı toplamaya gitmeyecek. Fındık dip sürgünlerinin temizliğini yapacak ve aynı zamanda bitkilere de gübre vermiş olacak bu işlem sayesinde. İki lokasyonumuz var; biri Çarşamba'da, diğeri de burası."

"Üreticilerle buluşacağız"

Projenin Mart ayında biteceğini belirten Serdar, sonuçların istatistiksel analizini yaptıktan sonra farklı il ve ilçelerde konferanslar serisi düzenleyeceklerini söyledi. Bu konferanslarda üreticilerle buluşup onlara denemelerin sonuçlarını anlatacaklarını kaydeden Prof. Dr. Ümit Serdar, nihayetinde patent başvurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title