Kartal Belediye Başkanı Öz, Dönüşümü Anlattı
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, 2009 yılından 2014 yılına kadar deprem dönüşümünü ve yerinde dönüşüm kapsamında yaptıkları çalışmalarını anlattı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 2009 yılından 2014 yılına kadar deprem dönüşümü ve yerinde dönüşüm kapsamında yaptıkları çalışmalarını anlattı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok, Kentsel Strateji Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Göksu'nun başkanlığında yapılan oturuma katıldı. Oturumda konuşan Başkan Altınok Öz, Kartal'da 2009 yılından 2014 yılına kadar deprem dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptıkları çalışmaları anlattı. Kartal'ın dönüşmesi için 2009 yılından itibaren Kartal'daki sitelerle dönüşüm toplantıları düzenlediklerini kaydeden Başkan Öz, "2009 yılında biz Kartal'da halkla buluşmaya başladık. 2009 yılından 2014 yılına kadar neler yaptığımızı başlıklar halinde sunacağım. 2009 yerel seçimlerine girerken belediye başkanı olarak bir manifestomuz vardı. Seçim bildirgesine koyduğumuz bir aktivitemiz var. 'Depremi birlikte yeneceğiz' diye. 1983'te Erzincan depremini yaşayan birisi olarak, 39 Erzincan depreminden sonraki süreçte hiç dikkate almadığımız ama 2009 yılında Van depremiyle aklımızın başımıza geldiği bir süreç" şeklinde konuştu.
"YAPI KONTROL VE DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ KURDUK"
Kartal Belediye Meclis'inden kira yardımı çıkardıklarını ancak Sayıştay tarafından kabul edilmediğini, dönüşümün sağlıklı olabilmesi için Kartal Belediyesi bünyesinde 'Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nü kurduklarını belirten Başkan Altınok Öz, "Van Erciş depremi olmadan Kartal Belediyesi Meclisi'nden sosyal yardım bünyesinde kira yardımı çıkarmaya çalıştık. Sayıştay 'Siz böyle bir yardım yapamazsınız' dedi. Kartal Hükümet Binasını kendi mülkümüz olan belediyeye taşıyarak resmi kurumların hafızasının yok olmamasını sağladık" dedi.
Kartal Belediye Başkanı Öz, deprem dönüşümün sağlıklı olabilmesi ve taraflar arasında haksızlıklara yol açılmaması için ' Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı' hazırladıklarını da vurguladı.
"ÖNCE TAPU SONRA YAPI"
"Kartal'da deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümün sorunsuz yaşanması için vatandaşlara tapularını verdik" diyen Başkan Öz, yaşam hakkı imar transferlerini hayata geçirdiklerini söyleyerek şunları söyledi:
"Kartal'da 'Önce tapu sonra da yapı, yaşam hakkı için imar transferi' sloganları ürettik. Bizim imara açacağımız arsalarımız yok. Kartal'ın kuzeyi Aydos Ormanı, doğusu Pendik, batısı Maltepe'dir. Biz sadece dönüşüm şekillerini ortaya koyarız. Yatırımcının önünü açarız. Dönüşebilecek siteler nasıl dönüşeceklerse onları tespit eder, o konuda yardımcı oluruz. Müteahhit ve ihale aşamasına kadar Kartal Belediyesi vardır. Ondan sonra şahıslarla müteahhitler sözleşme taslağına uyarak gerekeni yaparlar. Bizim bütün konuşmalarımızda vatandaşa vurguladığım şey şudur: 'Kefenin cebi yoktur. Kanuni olarak neyin varsa onu iste. İstanbul'da en ufak bir imar değişikliği artı değerdir. Diğer adı ranttır. Biz bu rantı vatandaşın lehine kullanmaya ve ona vermeye yerel yönetim olarak hazırız' dedik ve bunu da yapıyoruz. Kamulaştıramayız, çünkü paramız yok. Ama kamulaştırmasız İstanbul'da bütün yerel yönetimlerin çektiği sıkıntıları biz de çekiyoruz. Kamulaştırmasız el atma davalarına beş yılda 75 trilyon para ödedik." - İSTANBUL