Başarılı Kursiyerlere Sertifika Verildi
Bitlis’in Ahlat İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESO), İş-Kur Bitlis İl Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle Ahlat’ta açılan “Uygulamalı Girişimcilik Kursu”nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verildi.
Bitlis'in Ahlat İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESO), İş-Kur Bitlis İl Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle Ahlat'ta açılan "Uygulamalı Girişimcilik Kursu"nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verildi.
Ahlat YBO'nun konferans salonunda düzenlenen sertifika töreninin açılış konuşmasını Ahlat ESO Başkanı Mesut Şeker yaptı. Başkan Şeker, "Bizler 2014 yılında göreve seçildiğimizde esnafımızın haklarını korumakla birlikte yeni girişimcileri destekleyerek istihdam oluşturup, bölgemizin rekabet edebilirliğini artırmak ve devletimizin vermiş olduğu hibe kaynaklarından faydalanarak hem var olan esnaflarımıza yeni kaynaklar oluşturmak hem de esnaf sayısını artırmak temel görevimizdi. Bu çerçevede İş-Kur ve KOSGEB ile ortaklı açmış olduğumuz kurs neticesinde belge almaya hak kazanan girişimcilerimizin belgelerini sizlerin huzurunda dağıtacağız. Umarım almış olduğunuz belgeler sizlere ve ilçemize faydalı olacaktır" dedi.
İş-Kur Bitlis İl Müdürü Alaattin Aslan ise, kursiyerlere hedeflerin peşinden gitmeleri gerektiğini belirterek, "Ahlat ilçemizde Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı ile birlikte KOSGEB'in destekleriyle 50 kişilik girişimcilik eğitimi kursunu açtık. Bugünde sertifikalarını kursiyerlerimize takdim edeceğiz. Tabi İş-Kur İl Müdürlüğü olarak ilimizde sadece İş-Kur'un destekleriyle yaklaşık 700 kişiye girişimcilik belgesi vermiş durumdayız. İş-Kur olarak amacımız istihdam olduğu için tabi ki girişimcilik belgesi alan arkadaşlarımızda iş yeri açıyorlar. Bu iş yeri ile birlikte istihdam sağlıyorlar. Kafanızda bir iş oluşumu varsa siz o hedefe doğru gidin. Başka işlerle uğraşmayın. 'Her işi yaparım' demekle hiçbir iş yapamazsınız. Eğer bir mesleğiniz varsa ve bu belgeyi almışsanız mesleğinize doğru ilerleyin. Aksi takdirde başarılı olamazsınız. Çünkü bu işi yapan arkadaşlarımızı görüyoruz. Kafanızdaki oluşum neyse projenizi o yönde verin. Hepinize başarılar diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
KOSGEB Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük ise, ülkemizde girişimci havuzunun yaygınlaşması ve daha fazla girişimcinin olması adına önemli çalışmalar yapıldığını söyleyerek, "Ülkemizde gerek girişimcilik politikalarının oluşturulmasında, gerekse destek mekanizmalarının tasarlanması ve uygulanmasında faaliyetler gösteren KOSGEB idaremiz, bir yandan mevcut KOBİ'lerimizin güçlenmesi ve rekabet düzeylerinin yükseltilmesine yönelik destekler sağlarken, diğer taraftan da birçok yeni işletmenin doğuşuna ve yükselişine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda da KOSGEB olarak, ülkemizde girişimci havuzunun yaygınlaşması ve daha fazla girişimcimizin olması adına önemli çalışmalar yapılmaktadır. KOSGEB ile Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odamız arasında yapılan işbirliği de söz konusu bu çalışmaların güzel bir örneğidir. Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi amacıyla bu çerçevede, Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odamız ile birlikte Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Programı gerçekleştirilmiştir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ile girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve iş planına dayalı başarılı işletmelerin kurulmasının sağlanması hedeflenmiştir. KOSGEB Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz işbirlikleri neticesinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Programı kapsamında 7 bin 500 girişimciye sertifika verilmiştir. Eğitim programlarımızdan mezun olan ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilerimize ise aynı zamanda KOSGEB olarak yeni girişimci desteği verilmektedir. Yeni girişimci desteği kapsamında girişimcilerimize 30 bin TL tutarında geri ödemesiz hibe desteği sağlanırken 70 bin TL tutarında ise makine teçhizat alımı için sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz kredi verilmektedir. Bu maksatla büyük özveri ile eğitimleri veren sayın hocalarımıza ve bugüne dek desteklerini esirgemeyen kaymakamımıza, belediye başkanımıza, İş-Kur İl Müdürlüğümüze ve bu organizasyonu düzenleyen Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odamıza ve yönetim kuruluna teşekkür ederek, saygılarımı sunarım" dedi.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu da, bir girişimcinin en önemli özelliğinin hayal dünyasının ileri olması gerektiğini belirterek, "Bugün burada çok güzel bir organizasyon için, Ahlat'ın iş dünyasına kuvvetli bir adım atmak için KOSGEB Bölge Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Ahlat Esnaf Odası'nın düzenlediği sertifika töreni için bulunuyoruz. İlk başta girişimciliğe heveslendiğiniz ve gayret gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bir girişimcinin en önemli özelliğinin hayal dünyasının ileri olmasıdır. Sağlam hayal kurması gerekir. Hayaller daima insanların bir adım önünden gider. Hesaplanabilir riskleri almak gerekir. Belki en büyük risk hiçbir risk almamaktır. Ülkemizde çok önemli fon sağlayıcılar var. Hem uluslararası hem de yerel fon sağlayıcıları var. Bunun için belki ilk adımları hem İş-Kur vasıtamızla hem de KOSGEB'in sağladığı çok önemli hibeler var. Hemen hemen hepsinin hibe olduğu projeler var. Bölgesel kalkınma ajanslarımız var. Bölgemizde ilk aklımıza gelen ilk adım olarak kullanabileceğimiz fon sağlayıcılarıdır. Hükümet konağımızda kurdurduğum ve eğitimini aldırdığım proje ofisimiz var. Bu proje ofisimizde sizlerin emrindedir. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek, katılımcıları ise tebrik ediyorum" ifadeledini kullandı.
Konuşmaların ardından KOSGEB Bölge Müdür Bilal Emre Yörük, İş-Kur Müdürü Alaattin Aslan ve Proje Eğitmeni Cevat Kaya'ya başarılı çalışmalarından ötürü plaket takdim edildi. Daha sonra kursu başarıyla bitiren kursiyerlere sertifikaları takdim edilerek düzenlenen tören sona erdi.
Sertifika törenine Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ve Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden de katıldı. - BİTLİS