Bartın'ın Köylerinde Salep Bitkisi Üretimine Başlandı
Bartın’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulanan ‘Itri ve Tıbbi bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Bakanlık ve İl Özel İdare kaynaklarınca başlatılan Safran üretimine, Salep üretimi de eklendi.
Bartın'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulanan 'Itri ve Tıbbi bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Bakanlık ve İl Özel İdare kaynaklarınca başlatılan Safran üretimine, Salep üretimi de eklendi.
Bu kapsamda üreticilerden Bartın Merkez Hocaoğlu köyünden Necati Kurt ve Ulus İlçesi Kumluca Beldesinden Bahadır Aydoğan'a ait yaklaşık 2 dekar alan arazilerinde Salep dikimi gerçekleştirildi.
Ulus İlçesi Kumluca Beldesinde Bahadır Aydoğan'a ait arazideki Salep dikimine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Emine Sancar, Ulus İlçe Müdürü Uğur Barış Yılmaz ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Ulus İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı. Ziyarette konuşan Bayram, "Kültürel olarak üreticiliği yeni olan ve oldukça karlı bir yetiştiricilik olduğu bilinen Salep'in hayırlı ve bereketli olmasını diliyoruz. Bu tür çalışmalar çiftçilere alternatif gelir kaynağı sağlayacak ürünler olması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması yönün-den oldukça önemlidir. İlimiz arazilerinin küçük ölçekli olması nedeniyle bu tür bitkilerin üretimi İlimiz için önemini daha da arttırmaktadır. İyi bakım şartlarında salep bitkisi ortalama bire üç verim vermektedir. Dekara 200-250 kilogram yumru dikildiği takdirde 600-750 kilogram arasında verim elde edilmektedir. Seçilen alanlara yapılan dikimlerden başarılı sonuç elde edilirse hem doğadaki salepler korunmuş olacak hem de Bartın İline ekonomik değeri olan bir ürün daha kazandırılacaktır" dedi. - BARTIN