Haberler

Baro Başkanı Dilber, Yeni Yargı Paketini Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, kamuoyunda “Yeni Yargı Paketi” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’yla son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen cinsel suçları mücadele konusunda ceza arttırımına gidildiğini söyledi.

Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, kamuoyunda "Yeni Yargı Paketi" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'yla son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen cinsel suçları mücadele konusunda ceza arttırımına gidildiğini söyledi.

Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Baro Başkanı Dilber, Yeni Yargı Paketi'nin içeriğinin birçok yeniliği barındırdığını ve özellikle uyuşturucu, hırsızlık ve çocuk istismarcılarına yönelik cezalarda, bu cezaların yeterince caydırıcı olmaması nedeniyle bu konunun toplumsal bir yara haline dönüştüğünü, caydırıcılık unsurunun artırılarak cezaların alt sınırının yükseltilerek ağırlaştırıldığını söyledi.

Dilber, "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlara İlişkin Düzenlemelerde basit cinsel fiiller (sarkıntılık) ile daha ağır fiiller (tasaddi) için verilen cezalar arasında makul bir denge kurulmakta ve cezalar kademeli olarak artırılmaktadır. Beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezanın artırılacağına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmakta ve suçun temel şeklinin cezası artırılmaktadır. Böylelikle mağdurların özellikle çocukların defalarca örselenmesi önlenmektedir. Cinsel taciz (söz atma) suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat arttırılmakta ve cezanın alt haddi 3 aydan 6 aya çıkarılmaktadır. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların sarkıntılık düzeyinde kalması halinde; mağdur çocuksa 16 yıldan 20 yıla kadar ceza verilecektir. Suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörler, ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edilmektedir. Bunlar; vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba, üvey ana, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi olarak belirlenmekte, ayrıca yurt ve pansiyon gibi toplu olarak birlikte yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi hali de artırım nedeni kabul edilmektedir. Bu hallerde verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılmaktadır. Mağdur yetişkinse 12 yıldan 20 yıla, mağdurun çocuk olması durumunda 8 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılmaktadır. Hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin cezalarının infazının geri bırakılması için 'toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması' gerekmektedir. Toplum güvenliği bakımından tehlikelilik unsuruna 'ağır ve somut' kriteri eklenmek suretiyle kavram daraltılıp somutlaştırılmaktadır. Şartları taşıyan mahkümların cezalarının infazının geri bırakılması öngörülmektedir" dedi.

Pakette sulh ceza mahkemelerinin kaldırılması olduğunu söyleyen Dilber, "Sulh ceza mahkemeleri kaldırılacak, bu mahkemelerin görevi asliye ceza mahkemesine devredilecek. Soruşturma aşamasında hakim tarafından verilmesi gereken kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemek amacıyla ise sulh ceza hakimliği kurulacak. Yargıtay Birinci Başkanı seçilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 5 yıl, daire başkanı seçilebilmek için ise en az 3 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olmak gerekecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçiminde, 5 adaydan sadece bir adaya oy verilebilecek. Yargıtay'da, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları, 7 gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. HSYK Genel Kurulu, Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarını da atayacak. HSYK Genel Kurulu'nda görev yapan 657 Sayılı Kanuna tabi personel, genel sekreterin teklifi ve başkanın uygun görmesi üzerine, mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatına atanabilecek. Kurul müfettişleri, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısıyla kurul müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından muvafakatleri alınarak genel kurul tarafından atanacak. Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, bir yıl yerine iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak" diye konuştu. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close