Barak'tan Çevre Günü'nde 'Duyarlılık' Çağrısı
Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) kurucu Başkanı Mehmet Barak, Dünya Çevre Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bereketli toprakların bilinçsiz ve aşırı sulama nedeniyle çoraklaşmaması için, başta çiftçiler olmak üzere herkesin çevreye karşı duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği'nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) kurucu Başkanı Mehmet Barak, Dünya Çevre Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bereketli toprakların bilinçsiz ve aşırı sulama nedeniyle çoraklaşmaması için, başta çiftçiler olmak üzere herkesin çevreye karşı duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Her Haziran ayının 2. Pazartesi'sinin Dünya Çevre Koruma Günü olarak kutlandığını hatırlatan TTKD Başkanı Barak, bugün sebebiyle açıklamalarda bulundu. Gelişen teknolojik imkanlar ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuru tarımdan sulu tarıma geçildiğine dikkat çeken TTKD Başkanı Mehmet Barak, gelecek nesillere de bereketli topraklar bırakabilmek adına çevrenin mutlaka korunması gerektiğini belirtti.
"EKOLOJİK FELAKETLER YAŞANABİLİR"
Barak, Dünya Çevre Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada "Özellikle Güneydoğu Anadolu'da son derece bakir ve verimli tarım arazileri bulunuyor. Mezopotamya olarak da bilinen bu bölgede yıllar yılı yapılan kuru tarım, son yıllarda yerini sulu tarıma bıraktı. Ancak tarım alanları için gerekli olan suyun, GAP tarafından planlanan sulama kanallarının tam olarak hayata geçirilememesinin de etkisi ile, yeraltı su kaynaklarından sağlanması yeni bir sorunu ortaya çıkardı. Kısa süre öncesine kadar kayıt dışı kullandıkları ve para ödemedikleri için elektrik gücü ile yer altından çektikleri suyu tarlalarına salan çiftçiler, bilinçsiz sulama yapmaya başladı. Bunun sonunda hem enerji kaynakları boşa harcanmış oldu, hem yeraltı su kaynakları tükenmeye başladı, hem de bereketli tarım arazileri yavaş yavaş aşırı sulamanın etkisi ile çoraklaşmaya yüz tuttu. Örneğin Kızıltepe ovasında daha önce 50-60 metreden su çekilebilirken, bu gün 500-600 metre derine inilmek zorunda kalınıyor. Bölgede gerekli tedbirler zamanında alınmaz ise, ileride çok büyük çevre sorunları ile karşı karşıya kalınabilir, ekolojik felaketler yaşanabilir. Bu nedenle başta tarımsal sulama yapan çiftçiler olmak üzere, herkesin çevreye karşı duyarlı olmaları gerekmektedir" dedi. - DİYARBAKIR