Balıkesir Üniversitesi Kampüs Cami Yardım Bekliyor
Balıkesir Üniversitesi Kampus Camii hayırseverlerin ilgisini ve yardımını bekliyor.
Balıkesir Üniversitesi Kampus Camii hayırseverlerin ilgisini ve yardımını bekliyor. Temeli 2011 yılında atılan kampüs cami Türkiye'nin en büyük kampüs cami olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanıp hizmete verilmesi hedeflenen caminin devam eden inşaatıyla ilgili yaklaşık 1 milyon 500 bin lira maddi desteğe ihtiyaç var. Şu ana kadar yapılan işler için ise yaklaşık 2 milyon TL harcandığı bildirildi.
ÖNEMLİ BİR HİZMET
Balıkesir Üniversitesi Kampüs Cami, tamamen vatandaş katkısıyla yaptırılan bir ibadethane. Buradaki ihtiyaç nedeniyle bir araya gelip kafa yoran ve harekete geçen bir grup hayırsever girişimcinin kurduğu Balıkesir Üniversite Kampüs Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından üstlenilen Kampüs Cami, Türkiye'deki üniversitelerin içindeki en iyi camilerden biri. Diyanet İşler Başkanlığının açtığı yarışmada Türkiye birincisi olan projenin tüm haklarının satın alınarak uygulandığı Balıkesir Üniversite Kampus Camii içerisinde yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasitedeki modern mimarisi ve diğer özellikleriyle örnek bir eser konumunda. Üniversitedeki öğrencilerin özellikle cuma namazlarında mescit veya cami olmadığı için kampüs etrafındaki köylere giderek namazını kılmaya çalıştığı, yoğun talep üzerine başlanan cami inşaatının yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmek istendiği, bunun için şimdiye dek olduğu gibi bugün de hayırseverlerin üniversite kampüsündeki camiye maddi katkılarının gerekli olduğu vurgulandı. Her açıdan önemli bir hizmet olarak addedilen Balıkesir Üniversite Kampüs Caminin inşaatının toplam maliyetinin (kaba inşaatı 1 milyon 200 bin TL, ince işçiliği 1 milyon 200 bin TL) yaklaşık 2 milyon 400 bin TL olarak hesaplandığı kaydedildi. Balıkesir Üniversite Kampüs Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği başkanı Avukat İsmail İnci, "Balıkesir halkının ve ülkemizdeki tüm vatandaşlarımızın dayanışma ruhu ile camiyi en kısa zamanda tamamlayıp hizmete açmak istiyoruz. Bu millet baki kalan gök kubbede hoş bir seda bırakanları rahmetle, minnetle ve şükranla yad edecektir. Şimdi sıra sizde" diyerek yardım çağrısında bulundu.
Dernek başkanı Avukat İsmail İnci, "Balıkesir Üniversitesi Kampüs Cami için 2011 yılı ocak ayında derneği kurduk. Üniversitemizde 20 bin civarı talebe, 2 bin civarı personel olduğunu biliyorduk. Fakat bunların cuma günleri namaz kılamadığını, yakın köylere gittiklerini öğrendik. Büyük bir mağduriyet olduğu bize söylendi. Sivil toplum kuruluşu olarak ne yapabiliriz diye görüştük ve arkadaşlarla ve bu derneği kurup caminin inşaatına başladık. Şu ana kadar yüzde 80'i bitmiş vaziyette. Derneğimizi ocak 2011 yılında kurduk, 14 Mart'ta temeli attık. Şu ana kadar 2 milyon TL'ye yakın para harcadık, tamamen bitmesi için bir o kadar daha paraya ihtiyacımız bulunmaktadır" dedi.
KABASI BİTTİ İNCE İŞİ KALDI
Aynı zamanda dernek yönetiminde bulunan BAÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Terzi, caminin teknik yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Cami inşaatında bir şantiye şefi gibi çalışan Doç. Dr. Mehmet Terzi, inşaatın yüzde 80'lik kısmının tamamlandığını söyledi. Mehmet Terzi, "Kampüs Camimiz betonarme-çelik karma bir sistemle yapılmış olup yaklaşık 2 bin metrekare taban alana oturuyor. Kubbemiz çelik, geriye kalan karkas sistemi tamamen betonarme perde çerçeve sisteminden ibaret. 2007 deprem yönetmeliğine göre yapılacak binalar hakkında yönetmelik esaslarına göre son derece sağlıklı bir yapı oluşturduk. Yaklaşık yüzde 80'ini tamamlamış durumdayız. Sadece iç dizaynı, ince işçiliği kalmış durumda. Geriye kalan kısmın çevre düzenlemesi eksik görünüyor. Günün koşullarına hitap eden camimiz son derece sağlıklı ve konumu itibariyle en güzel yerde. Türkiye'nin üniversiteler içerisindeki en iyi camilerinden biridir. Projesi Türkiye çapında Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı yarışma sonucu birinci olan bir proje, biz bütün haklarını satın aldık" diye konuştu.
Derneğin yönetim kurulunda eski rektör ile üniversitede halen görev yapan akademisyenler de yer alıyor. Başkan İsmail İnci, "Dernek yönetimiz 16 kişiden oluşuyor. Üniversiteden hocalarımız var, şantiye şefi gibi çalışıyorlar. Hepsine ayrı ayrı minnettarız. Burası bir cami, burayı kimse yapmıyor vatandaş yapıyor. Teşvikleri, yardımları bekliyoruz. Camiyi 2013 yılının sonunda, yani diğer eğitim-öğretim yılına kadar tamamlamak istiyoruz" dedi.
BAÜ eski rektörlerinden Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu da kampüs camini bir an önce tamamlayıp hem öğrencilerin hem tüm Balıkesir halkının hizmetine sunmayı istediklerini kaydetti. Hacıoğlu, "Bu cami bir ihtiyaçtan doğdu. Balıkesir Üniversitesi kurulduğunda kampüs alanı çok zor belirlendi. Balıkesir-Bigadiç yolu 17. km'de. Burası yüzde 50'si şahıs, yüzde 50'si kamu arazisiydi, kamulaştırmalar yapıldı. Camiler bütçelerle yapılmıyor, devlet kaynakları ve imkanlarıyla yapılmıyor. Ben bir proje yaptım, o kabul edilmedi, o proje değiştirildi, iptal edildi. Bu proje kabul edildi, fakat burada müteşebbis bir kurucu heyet çıktı ortaya. Cami dernek vasıtasıyla bu hale geldi. Sıfır para ile bu hale geldi, bu arada vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin, hocalarımızın, Balıkesir esnafının, sanayicinin de katkıları var. Diyanet İşleri Başkanlığımız da destek veriyor. Bizim hedefimiz; Önümüzdeki süreçte kampüste 20 - 25 bin öğrenci kalacak. Burada 24 saat bin kişi yaşayacak. Dolayısıyla cami artık acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Sıfır bütçe ile bir cami inşaatı yapılıyor, bu muhteşem bir olay. Biz şimdi Balıkesirlilerden, esnaf ve sanayicilerden gelecek katkılarla bu camiyi bir an önce öğrencilerimizin, personelimizin ve Balıkesirlilerin hizmetine sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
BU CAMİDE HERKESİN BİR TUĞLASI OLSUN
BAÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Burhan Aydemir, üniversite kampüs cami için lokalize olmadan bütün Türkiye'nin yardımını beklediklerini ifade etti. Burhan Aydemir, ""Balıkesir Üniversitesinde 30 yıldır görev yapıyorum. Biz tüm Türkiye'den yardım bekliyoruz, burada herhangi bir vatandaşımızın bir tuğlasının olması önemli. Temennimiz herkesin gücünün nispetinde buraya yardımcı olmasıdır. Yardım bekliyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
Kampüs Caminin müteahhitliğinin üstelen firmalardan birinin sahibi olan İlhan Ünsal da kendilerinin de ellerinden geleni hata fazlasını yapmaya çalıştıklarını, ancak caminin tamamlanması için maddi desteğe mutlak ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. İlhan Ünsal, "Vatandaşlarımızın cuma günü gelip burada namaz kılınışını görmelerini çok isterim. Dernekle beraber elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
BÜYÜK İHTİYAÇ
Yine dernek yöneticilerinden biri olan BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, caminin üniversite için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Fatih Satıl, "Bu cami üniversitemiz çok için büyük bir ihtiyaçtı, gençlerin çoğu namaz kılmaya yakın köylere gidiyordu. Hava şartları bazen bunu da engelliyordu. Gençlerin yoğun talebi vardı. Dernek başkanımız sayesinde bu talebe cevap verilecek hayırlısıyla. Şu anda cami inşaatının bodrum katını namaz kılmak için faaliyete geçirdik" dedi.
MİMARİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Balıkesir Üniversitesi Kampüs Caminin Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı yarışmada birinci olan projesi ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Evyapan'a ait. Kampüs Caminin içerisinde kütüphane bölümü, dışında ise İmam odası ve çayhane bulunuyor. Caminin bodrum katı 930 metrekare olup, içinde 988 kişi kapasiteli toplantı salonu ile tesisat odaları mevcut. Zemin kat erkekler için namaz kılma yeri olarak düzenlenmiş, 850 metrekare. Burada toplam bin 47 kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Camide bayan mahfili de yer alıyor, burası da 320 metrekare büyüklüğünde ve 377 kişinin namaz kılabileceği bir yapıya sahip. Açık avlu denilen caminin dışındaki kısmı bin 240 metrekare, burada bin 527 kişi namaz kılabilecek. Caminin toplam kapalı alanı 2 bin 732 metrekare, açık alanı bin 240 metrekare olup 4 bin 126 kişiye aynı anda hitap edebiliyor. Caminin minaresi ise 45 metre olup minarede kufi yazı ile Allah lafzı yazılı. Bodrum kata kadar olan 4.5 metre ile birlikte toplam 49.5 metre yüksekliğindeki minare hem uzunluğu hem mimari yapısı ve teknik özelliğiyle de Türkiye'deki diğer tüm camilere göre ayrı bir özelliğe sahip. Kubbesi ise çelik konstrüksiyon, kubbenin üzeri renkli cam ile kapatılacak. Caminin ana girişinde de kufi yazı ile besmele yer alıyor.
(YU)
28.03.2013 13: 16: 03
TSI
NNNN - BALIKESİR