Balıkesir Katı Atık Projesi ile Çöp Sorunu Tarihe Karışacak
AB destekli Balıkesir Katı Atık Projesi ile Balıkesir'in çöp sorunu artık tarihe karışıyor.
AB destekli Balıkesir Katı Atık Projesi ile Balıkesir'in çöp sorunu artık tarihe karışıyor. Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği (BAÇEYÖB) ekim ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Birliğin başkanı olan Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, meclis üyelerini projenin geldiği aşamayı anlatırken Balıkesir'e ve ülkeye kazandırdıklarıyla ilgili de bilgiler verdi. BAÇEYÖB Meclisinde oylamaya sunulan kararlar AK Partili Belediye Başkanlarının da katılımıyla oy birliğiyle alındı.
BAÇEYÖB'nin olağan meclis toplantısı Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Aynı zamanda birliğin de başkanı olan Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok'un başkanlık ettiği toplantıya Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel, Savaştepe Belediye Başkanı Turgay Yüksel, İvrindi Belediye Başkanı Recai Baytar, Balıkesir Pamukçu Beldesi Belediye Başkanı Cevdet Çoban ile Susurluk Belediyesi adına meclis üyesi ve Balıkesir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Meclis üyeleri ile müteahhit firmanın şirket yetkilileri katıldı. Meclisi bilgilendiren İsmail Ok, "Projeyle ilgili işlerin yüzde 80'i bitti, inşaat işimizde sona doğru hızla yaklaşıyoruz. Tıbbi Atık Sterilizasyon Ünitesi inşaatı başladı. Kimyasal ürün toplama ünitesinin başladı, kompos ünitesinin başladı, atık su arıtma ünitesinin inşaatı başladı. Hedeflediğimiz gibi, yılbaşına kadar bu işlemleri bitirmiş olacağız. Sadece burası, bu lot dediğimiz vadi şeklindeki ilçelerimizden de getirilecek çöplerin depolanacağı yer 60 bin metrekare civarında, ikinci lot sonra yapılacak ki burası zaten bizim ihtiyacımızı yıllar yılı karşılayacak şekilde. Hem buraya hem eski lot sahasına gaz bacaları konuyor. İleride bu gazdan elektrik enerjisi üretilmek istendiğinde sistemin alt yapısı şimdiden kuruluyor. Yani bu proje bu anlamda da ileriye dönük. Burada bu çöplerden oluşacak gazı elektrik enerjisine dönüştürecek alt yapıyı da oluşturuyoruz. Gerçekten Balıkesir için ve siz değerli başkanlarımızın beldeleri için son derece önemli, faydalı, çevreci, her yönüyle güzel bir proje. Eski çöp sahalarında oluşacak gazı da bir yerde toplayıp yenileriyle birlikte ileride elektrik enerjisi üretmekte önümüzdeki süreçte bu birliğe çok az bir maliyet ile bu sistemi hayata geçirme imkanı olacak" diye konuştu.
BALIKESİR'İN KATI ATIK PROJESİ TÜRKİYE'YE ÖRNEK
Çöp sorununu tarihe karıştıracak proje tamamlandığında sürdürülebilir çevre yönetimi Türkiye'de örnek olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da Balıkesir Katı Atık Projesinden "Türkiye'nin Avrupa ve dünyada çevre yönetimi konusunda gururla temsil ettiği" vurgusuyla gururla söz ediliyor. İşte Balıkesir Katı Atık Projesinin tamamlanmasıyla elde edilecek kazanımlardan kısa detaylar;
"Balıkesir il merkezinde 100 bin metrekarelik çöp sahasının 37 bin metrekaresi rehabilite edildi. Mayıs ayında başlayan rehabilite çalışmaları Ekim ayının sonunda tamamlanacak. Sahanın tam olarak devreye girmesiyle çöp sızıntı sularının toprağa karışarak çevreye verdiği zararlar önlenecek. Proje ile Susurluk Çayı, Kepsut Deresi ve Pamukçu Ovasının kirlenmesinin önüne geçildi. İvrindi ve Savaştepe çöp sahaları proje gereği yerinde değerlendiriliyor. Bigadiç'teki depolama sahasının rehabilite çalışmaları sürüyor. Bigadiç, Kepsut, Pamukçu, İvrindi, Savaştepe ve Susurluk'taki sahaların rehabilitasyonunun ardından yeşillendirme çalışmaları yapılarak çöp sahaları; Yeşillik alan, mesire yeri, park, mera ve hayvan yeri ekipmanları olarak kullanılır durama getirilecek. Sahadaki kazı dolgu çalışmaları kapsamında 153 bin metreküp kazı çalışması yapıldı. Kil ve jeomebran kazı çalışmaları sürüyor. Geri dönüşüm tesisi; Kaynağında ayrıştırılarak toplanmış atıkların işlendiği, yeniden kullanılabilir hale getirilen bölüm. Tesiste kağıt, karton, metal, cam, plastik ve benzeri atıklar ayrıştırılarak taşınmaya uygun hale getiriliyor. Bin metrekarelik yerde kurulacak tesis saatte 10 ton kapasite ile çalışacak. Sızıntı Suyu Toplama Ünitesi günde 70 metreküp sızıntı suyunu arıtabilecek. Arıtma sular istenilen değere ulaştıktan sonra kanalizasyona deşarj edilecek. Tıbbi Atıkların kontrolü ile ilgili Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisinde saatte 150 kilogram tıbbi atık sterilize edilerek düzenli atık depolama sahasında bertaraf edilecek. Elde edilecek kompos Balıkesir Belediyesi ve bağlı ilçelerdeki sahalara gübre olarak kullanılabilecek."
BALIKESİR BELEDİYESİ 1 NİSAN'DAN İTİBAREN RESMEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLACAK
Balıkesir Belediye başkanı İsmail Ok, BAÇEYÖB Meclis toplantısında Balıkesir Belediyesi'nin 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle artık tarihe karışacağını bildirdi. Balıkesir bu tarihten itibaren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi resmiyetiyle hizmetlerini sürdürecek. Ancak Büyekşehir Belediyesinin fiilen icraat göstermesinin mümkün olamayacağını ifade eden Belediye Başkanı İsmail Ok, "1 Nisan 2014 tarihinde Balıkesir Belediyesi bitti. Fiilen Büyükşehir Belediyesinin icraata geçmesi mümkün değil. Ama, bu aksaklıkların yaşanmaması adına (çöp kısmı olduğu gibi, ölüm-doğum işlerinde de nüfusta da yaşanacak sıkıntılar) ilçelerin endişesi olmayacak. İlçeler zaten birliğin (BAÇEYÖB) üyesi, çöp Büyükşehire geliyor. Çöpleri ilçeler toplayacak ama depolama sahalarını Büyükşehir yapacak, dolayısıyla en sorunsuz sizler olacaksınız. Yarın bu standartlara uymayan çöp sahalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatına göre yarın Büyükşehir Belediye Başkanı Birliğin dışında olup bu altyapıyı yapmayanlara 'Sen bunu yapamazsın' diyebilecek. Ama bizde bu olmayacak, niye; Zaten bu Birlik bunu yapacak" dedi. Balıkesir Katı Atık Projesinin büyükşehir statüsünden önce olduğunu ve 500 bin nüfusa göre hazırlandığı, ancak 40 yıl sonraki nüfus oranı vs. hesaplanıp planlanarak hazırlanan bir proje olduğu hatırlatıldı. Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, 2014 yılından itibaren vahşi depolama işinin artık sona ereceğini Bakanlıkça başka illere verilecek kaynakların BAÇEYÖB'e aktarılacağını, BAÇEYÖB'nin ileride Katı Atık Projesinden çok daha büyük projelere imza atacağını belirtti.
BAÇEYÖB Meclis toplantısında; "Balıkesir Katı Atık Projesi kapsamındaki Lot 1'in Balıkesir Belediyesi tarafından işletilmesi hakkında gerekli protokol, sözleşme, devir vb. işlemleri yapmak üzere Birlik Başkanı İsmail Ok'a yetki verilmesi" maddesi AK Partili ilçe belediye başkanlarının tereddütü üzerine yapılan açıklama ve bilgilendirmelerin ardından oy birliğiyle kabul edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Büyükşehir sürecinde Balıkesir'deki tüm birliklerin kapatılacağını, sadece BAÇEYÖB'nin kalacağını bildirdi. Meclis toplantısında 1 çevre mühendisi, 1 teknisyen ve 1 teknikerin personel olarak BAÇEYÖB bünyesine alınması, BAÇEYÖB gelir-gider bütçesi de 600 bin TL olarak oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantının sonunda kısa bir teşekkür konuşması yapan Belediye Başkanı İsmail Ok, "Gerçekten bizlere güvenip hep destek verdiniz. İnandınız bize. arkadaşlarımız da fedakarca çalıştılar bu noktaya geldik, Balıkesir'imiz adına, ilçelerimiz adına, beldelerimiz adına büyük bir yatırım büyük bir kazanç. Hepinize verdiğiniz destekler için çok teşekkür ediyorum. Basınımıza da teşekkür ediyorum" dedi. Baykan Ok, toplantının ardından BAÇEYÖB Yönetimine yemek verdi. - BALIKESİR