Balıkesir İş Alemine, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" Anlatıldı
Sosyal Güvenlik Müşaviri ve Yazar Ali Tezel, Balıkesir'de katıldığı programda iş alemine Sosyal Güvenlik Kurumundaki yeni düzenlemelerle ilgili (6331 Sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı) bilgiler verdi.
Sosyal Güvenlik Müşaviri ve Yazar Ali Tezel, Balıkesir'de katıldığı programda iş alemine Sosyal Güvenlik Kurumundaki yeni düzenlemelerle ilgili (6331 Sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı) bilgiler verdi. Ali Tezel'in özellikle işverenleri ilgilendiren ayrıntılı açıklamalarda bulunduğu sunuma davetliler yoğun katılım gösterdi.
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) ve Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) ortak girişimi ile organize edilen Ali Tezel'in sunumuyla gerçekleştirilen, "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu seminer büyük bir ilgi gördü. Davetlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen seminerin konuşmacısı ünlü sosyal güvenlik müşaviri Ali Tezel, açıklamalarıyla davetlileri bilgilendirdi. Seminerin açılış konuşmasını yapan BSO Başkanı Ahmet Kula, kıdem tazminatlarının işverenleri zora soktuğunu söyledi. Kula, idari para cezalarının da afaki rakamlar olduğunu, bunun makul bir seviyeye indirilip caydırıcı hale getirilebileceğini, kanunun mevcut haliyle işverenleri adeta yok etmeye yönelik yaptırımları olduğundan yakındı. Seminerde sahneye davet edilen Ali Tezel, "6331 Sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı" konusunda kanun öncesi ve sonrasını mukayeseli olarak anlattı. Tezel sunumunda; 'hangi statüye göre emekli olacağız?', 4/a'dan 4/b'ye gönderilenler', 'part-time ve isteğe bağlı' başlıkları altında açıklamalarda bulundu. Torba kanundan önce ve sonrasını değerlendiren Ali Tezel, işverenlerin limited şirket ortağı da olsalar başka iş yerinde sigortalı olarak işe girerse SSK'sının geçerli olacağını, Bağkur'un geçerli olmayacağını söyledi. 28 Şubat sonrası sigortalılık halleri ve çakışmasını anlatan Ali Tezel, 1 Mart 2001 tarihinden itibaren, "SSK Bağkur'u döver" diyerek sosyal güvenliğin dahpa çok önem kazandığını işaret etti.
TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA DÜNYA İKİNCİSİ
Ali Tezel, çalışan emekliler ve sosyal güvenlik destekleme primleri konusunda da, emeklinin işe girmesi halinde emekli maaşının hiçbir sekteye uğramadan aynı şekilde devam edeceğini, işverenin de sosyal güvenlik destek primini ödeyeceğini söyledi. Avrupa ve Türkiye arasında sosyal güvenlikle ilgili iş sağlığı ve güvenliği hususunda kıyaslamalarda bulunan Tezel, Türkiye'nin iş kazalarında dünyada Çin'den sonra gelen ikinci ülke olduğunu, en fazla iş kazasının da inşaat sektöründe meydana geldiğini, inşaat sektöründeki kazaların Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 33'ünü oluşturduğunu açıkladı. "Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 33'ü inşaat sektöründeki kazalar" diyen Ali Tezel, Türkiye'deki iş kazalarının önlenmesi halinde sosyal güvenlikteki kayıpların önlenebileceğini bildirdi. İş yerlerinin büyük küçük ayırdı olmaksızın çalışanlarına mutlaka, "Risk değerlendirme analizi" yapılıp sosyal güvenlik kurumu görevlisine gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.
Ali Tezel seminerin sonunda sunumun ardından davetlilerin sorularını cevapladı. BSO'nun Organize Sanayi Bölgesindeki hizmet binasında Rona Yırcalı Toplantı Salonunda düzenlenen seminere, BTO Başkanı Mahmut Yavuz, BSO Başkanı Ahmet Kula, MHP İl Başkanı Mehmet Duran, BTO Genel Sekreteri Erdoğan Dur, odaların yönetim kurulu üyeleri,
bazı daire müdürleri, STK temsilcileri, BSO ve BTO üyesi çok sayıda işveren ve akademisyen katıldı.
(YU)
08.03.2013 18: 24: 21
TSI
NNNN - BALIKESİR