Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz Açıklaması
Balıkesir’deki sağlık yatırımları ve çalışmaları hakkında açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yaptıkları göz taramasında 100 çocuktan 20’sinde görme bozukluğuna rastlandığını belirtti.
Balıkesir'deki sağlık yatırımları ve çalışmaları hakkında açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yaptıkları göz taramasında 100 çocuktan 20'sinde görme bozukluğuna rastlandığını belirtti.
Balıkesir'deki sağlık yatırımlarının aralıksız bir şekilde devam ettiğine dikkat çeken Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz " Şuan yapımı devam eden 850 yataklı Devlet Hastanemizin yüzde 57'si tamamlanmış durumda çalışmalar çok hızlı bir şekilde sürüyor. Bakanlığımızın en son kalite mevzuatlarına göre tamamlanmasını istiyoruz. Bu hızla devam edecek olursa Mayıs itibariyle binanın geçici kabule hazır olmasını bekliyoruz. Ekim ayı gibi taşınabileceğimiz şekilde bize teslim edileceğini düşünüyoruz. 197 bin m2'lik kapalı bir alana sahip ve bin yataklı olarak biliniyor. 256 tane tek, 256 tane çift kişilik olmak üzere toplam 512 tane odamız var. Bu yataklarla beraber 850 kişi ancak tek kişilik odaları çift kişilik hale getirdiğimizde kapasitemiz 1200 yatağa çıkıyor. Şuan hasta servis yatakları ile birlikte yoğun bakım yataklarını ilave ettiğinizde 1000 yatakla faaliyete girebilecek durumda. Bunların içinde çok üst düzey sadece erişkinlere yönelik 90 adet yoğun bakım yatağımız var. Kalp damar cerrahisi için 10 tane, 27 adet koroner yoğun bakım, 30 tane yeni doğan bakım yatakları var. Orada kadın doğum,çocuk ve herkes için kapsamlı bir şekilde hizmet verebilecek her branşı içeriyor. Sağlık Bakanlığımız burasını eğitim ve araştırma hastanesi olarak açmayı düşünüyor. Eğer bu şekilde hizmete girerse biz inşallah Balıkesir'de hasta sevki yapmayız, hatta bölgeye hizmet verir duruma geliriz. Burada hem kanser tedavileri için, hem organ nakli için, hemde her türlü tedavinin yapılabileceği çok güzel bir şekilde, mükemmel bir mimari ile planlanmış otopark ve her türlü sosyal donatı alanları bulunan çok konforlu bir hastane olacak"dedi
BANDIRMAYA EK BİNA
İlçelerdeki yapımı devam eden hastaneler hakkında da bilgiler veren Kocaöz "Yine Havran Devlet Hastanesi yüzde 65'lik bir gerçekleşmeyle devam ediyor, Allah nasip ederse Nisan ayında da orasını da hizmete sokacağız. Burhaniye Devlet Hastanemizin ihalesi ve yer teslimi yapıldı,burası da izalatörlü bir hastanemiz. Yani 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı bir şekilde yapılıyor. Burası 125 yataklı gibi gözükse de 200 yatağa kadar arttırılabilecek. Burhaniye ve Edremit ilçeleri tam fay hattı üzerinde bu nedenle hem mimari açıdan hemde inşaat anlamında çok özel bir teknikle yapılacak. Susurluk için 2016 yılı yatırımları arasında 50 yataklı bir hastane yapacağız inşallah, buranın da ihalesi bu yıl içinde gerçekleşecek. Sındırgı ilçemiz bildiğiniz gibi çok faydalı termal bir suya sahip. Bu su hastanemize kadar gelmiş durumda, yeni yapılacak bu 50 yataklı hastanemiz fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi haline çevireceğiz. Bunun ihalesi de 2016 yılında gerçekleşecek inşallah. Bunların dışında Bandırma'ya ağız ve diş sağlığı merkezi yapılması talebimiz var. Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Yine Bandırma Devlet Hastanemize bir ek bina yapımı söz konusu, buradaki doktor sayısının artmasıyla beraber çok iyi kullanılır hale geldi ve yatak doluluk oranı yüzde 90'nın üzerindeki yoğun bakımda yer bulunamıyor, ameliyathane sayısı bile yetmiyor. Biz oraya hem ameliyathane, yoğun bakım ve acil servis ve diyaliz içeren bir ek bina yapmak için talepte bulunduk bakanlığa. İnşallah bunları da yatırım planı içerisine koyacağız"şeklinde konuştu.
Gerçekleştirdikleri yatırımlar kadar koruyucu sağlık hizmetlerine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Kocaöz "Bunların dışında koruyucu sağlık hizmetlerine çok önem veriyoruz. Bununla ilgilide göz taramaları yapıyoruz. Çocuklarda özellikle 6-10 yaş arasında uzağı görememe gibi bir problem olursa okuma yazmada geri kalma oluyor. Biz bunu istemiyoruz. Yaptığımız taralamalarda şunu gördük ki 100 çocuktan 20'sinin gözünde problem olduğunu belirledik. Bu yıl yine tüm ilçelerimizde kemik taraması yapacağız. Bundaki amacımızda yaşlı nüfusumuz artıyor ve güneş görmeyen bayanlarımız kalça ve omur kırığı riski altında. Biz kırıklar oluşmadan bunun önüne geçelim istiyoruz. Bu tarz hastalarında evde bakım hizmetlerini biraz daha iyileştireceğiz. Boşanma oranları yüksek "Evlilik Bilinci" diye program hazırladık, evli çiftlere stres ve diğer sorunlarla baş etme yöntemlerini öğretiyoruz ki, en ufak bir kavgada iş boşanmaya gitmesin. Yine bebek ve anne ölümlerini azaltacak çalışmalarımız var bunlarda bu yıl içinde faaliyete geçecek. Yine bizim çok önem verdiğimiz bir konu kaza anında ekiplerimiz gelene kadar yanlış müdahaleler yapılıyor bunun sonrasında hastayı kaybedebiliyoruz. Bizde gönüllülerden oluşan ekibe "Afetlerde İlk Yardım" eğitimi verelim istedik. Verdiğimi,z bu eğitimler çok da ilgi uyandırdı. Herkes severek katılıyor"dedi.
DOMUZ GRİBİ YOK
112'ye gelen çağrıların yüzde 86'sının medikal dışı çağrılar olduğuna vurgu yapan Kocaöz "Bu oran diğer illerde çok daha kötü. Bunları azaltmayı hedefliyoruz. 1 yıl öncesinde 27 tane istasyonumuz vardı bizim biz bu sayıyı 44'e kadar arttırdık. İnşallah önümüzdeki yıl 50'nin üzerine çıkartmayı düşünüyoruz. Amacımız bu istasyonları çoğaltarak çağrılara 10 dakikanın altında ulaşmak. Ulaştığımız vaka sayısı da çok arttı. 64 binlerde olan vaka sayısı 2015 yılında 92 bin vakaya hizmet verdik. Ben bize yol verme konusunda destek olan başta taksi şoförlerimiz olmak üzere herkese teşekkür ederim. Organ naklinde biz geçen yıl Türkiye birincisi olduk. Türkiye'de en çok donör çıkaran ildik ve bağışta da iyiydik. Bu senede ben daha iyi olacağımıza inanıyor ve birinciliği kimseye bırakmayacağımızı düşünüyorum. Mevsimsel olarak gribin gözükme ayı,mevsimsel griple, domuz gribi arasından öyle aman aman bir fark yok. Domuz gribi belli yaş guruplarında daha ölümcül. İlimizde şuan da 29 kişi grip nedeniyle yatırılıyor, ama domuz gribi diye bir tanı konulmamış. Bu kişiler sadece hastanede yatırılarak gözetim altında tedavi ediliyor. Yapılan testler sonucunda bu kişiler arasında domuz gribi çıkan yok. Sadece geçen hafta yatırıp tedavi ettiğimiz ve iyileştikten sonra taburcu ettiğimiz bir hasta domuz gribi pozitif çıktı ancak iyileşti. Bu hastalık nedeniyle ölen yok. Vatandaşların gripken dikkat etmesi gereken hususlar var. Eğer gripseniz kesinlikle danışmadan antibiyotik almayın. Her hastalığa her antibiyotik kesinlikle kullanılmaz. Yanlış antibiyotik kullanırsanız süper enfeksiyon dediğimiz ölümcül olan mantar enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz artı kullandığınız antibiyotik griplerde virüse karşı etkili olmadığı için hastalığın ağır seyretmesine sebep olur. Dolayısıyla antibiyotik bir ağrı kesici ve grip ilacı değildir ve ateşi de düşürmez. Grip olunduğunda mutlaka enfeksiyon hastalıkları uzmanına gidip muayene olacağız. Gribe bağlı olarak orta kulak iltihabı gelişebilir. Eğer uzman doktorumuz gerekli görürse antibiyotiğe başlar. Doğru antibiyotiği doğru hastalıkta kullanmak lazım. Bunun haricinde giyime,el temizliği çok önemli ve hapşururken dikkat edilmesi lazım"şeklinde sözlerini tamamladı. - BALIKESİR