Balıkçılar Artık Ne Üşüyecek Ne de Islanacak
Kenan Türkseven - Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu (MYO) Tekstil Bölümü öğretim üyelerince tasarlanan üç katmanlı giysiyle, denizde her türlü hava şartıyla karşılaşan balıkçılar terlemeyecek, üşümeyecek ve ıslanmayacak.
Kenan Türkseven - Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu (MYO) Tekstil Bölümü öğretim üyelerince tasarlanan üç katmanlı giysiyle, denizde her türlü hava şartıyla karşılaşan balıkçılar terlemeyecek, üşümeyecek ve ıslanmayacak.
Tekstil bölümü başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özbek ile öğretim görevlileri Naile Erdoğan, Yusuf Demirel ve Yüksel Doğdu tarafından bir yılda tasarlanan, membran kumaştan üç katmanlı hazırlanan balıkçı kıyafeti, terletmeyen, ıslatmayan ve üşütmeyen özellikleriyle dikkati çekiyor.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özbek, AA muhabirine, balıkçıların deniz giysisinden kaynaklanan problemlerinin belirlenerek çözümü için yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuç aldıklarını söyledi.
Balıkçıların denizde giydikleri kıyafetlerden dolayı ya çok üşüdüklerini ya da çok ısındıkları için terlediklerini vurgulayan Özbek, "Bu durumda hasta olmaları söz konusu. Biz okulda bulunan tekstil atölyemizde 'membran' kumaş üzerinde yaklaşık bir yıl çalışarak, üç katman olarak 'nefes alabilen' şeklinde adlandırdığımız yeni bir giysi geliştirerek, balıkçıların giysisinden kaynaklanan problemlerini çözmeyi başardık" dedi.
Yeni balıkçı kıyafeti üzerinde ince ayrıntılar için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Özbek, şöyle konuştu:
"Bu tür çalışmalar daha çok askeri kumaşlarda, dağcı kıyafetlerinde uygulanmış. Ancak biz bütün Karadeniz sahilindeki balıkçı kooperatifleri ile görüşerek balıkçıların giymiş oldukları elbiseleri araştırdık ve muşambadan yapılan elbise olduğunu gördük. Bunun yerine alternatif olarak kendi yaptığımız giysiyi geliştirdik. Bu kıyafeti seri üretmek isteyen işletmelerle işbirliğine girerek diyalog içerisinde olabiliriz."
Karadeniz'de balıkçılığın önemli bir sektör olduğuna değinen Özbek,
"Balıkçılarımızın sorunlarını çözmek bizim için Karadeniz bölgesinde çok önemli bir sonuç doğuracak. Beraberinde de balıkçılar için bir ilk gerçekleşmiş olacak. Balıkçılıkta ülke adına daha yüksek verim elde etmeleri sağlanmış olacak. Balıkçıların giymiş oldukları muşamba elbisenin fiyatı 35-40 lira arasında değişirken, bizim yaptığımız kıyafetin maliyeti yaklaşık 80 lira. Balıkçılar artık bu giysiyle terlemeyecek, ıslanmayacak ve üşümeyecekler" diye konuştu.
-Balıkçı yeni kıyafetten memnun-
Kentte 18 yıldır balıkçılık yapan ve yeni tasarlanan kıyafeti deneyen Ercan Yılmaz (33), "Artık denizde üşümüyorum, terlemiyorum ve ıslanmıyorum, yeni kıyafetimden çok memnunum" dedi.
Daha önce balıkçı kıyafeti olarak giydiği elbisenin muşambadan yapıldığını anlatan Yılmaz, "Bu nedenle değişik hava şartlarında bazen terliyor, ıslanıyor ya da üşüyordum. Bu yeni tasarlanan kıyafeti ise iki aydır giyiyorum. Artık ne ıslaklık ne de ter oluyor. Kullanımı daha kolay, çok rahat ve hava alıyor, bunaltmıyor. Balıkçının istediği zaten bu. En önemli olanı ise terletmemesi ve kumaşın yumuşaklığı" ifadelerini kullandı.
Yayıncı: Orhan Topal - SİNOP