Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Beşiktaş'ın yeni başkanı belli oldu

İşte Beşiktaş'ın yeni başkanı

Bal'lı Festival

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği "Bal Festivali" başladı.

Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği "Bal Festivali" başladı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda 2 gün sürecek "Bal Festivali"nin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Halil Karbuz, İl Emniyet Müdürü Suat Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bal üreticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Enver Yılmaz : "Avrupa'nın en modern laboratuarını kuruyoruz"

'Bal Festivali'nin açılışında bir konuşma yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu'nun söz sahibi olduğu üç önemli tarımsal ürününü desteklediklerini ifade etti. 'Arım; Balım, Peteğim Projesi' adı altında Arıcılık Enstitüsü bünyesinde Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en güzel, en modern laboratuvarını yaptıklarını belirtti. Tesisin yıl sonu itibariyle hizmete gireceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu laboratuvar hizmete girdiğinde, bu laboratuvarın etiketini alan bal, Türkiye'yi bırakın dünyanın her noktasında gönül rahatlığıyla satılabilme imkanına kavuşmuş olacak. Bu laboratuvar sadece Türkiye'de Ordu'da var. Neden sadece Ordu'da biliyor musunuz? Çünkü, Ordu, Türkiye'nin en fazla bal üreten ili olduğu için. Dünyada bal üretiminde Çin birinci, Türkiye ise ikinci durumda. Türkiye'de ise Ordu birinci durumdadır. Ordu ili olarak dünya bal üretiminin yüzde birini karşılıyoruz. Dolayısıyla bizim sahip çıkmamız gereken bir ürün. Peki şimdiye kadar hiç sahip çıkılmış mı? Çıkılmaya teşebbüs edilmiş ama küçük mahiyette olmuş. Büyük organizasyonlar olamamış. Geçtiğimiz hafta biz bu mahiyette festivalimizi kivide de yaptık. Aynı durum kivi için de geçerli, bal içinde geçerli. Zaten üç tane stratejik ürünümüz var. Fındık bir, bal iki, kivi üç. Bunlar bizim milli değerimiz. Bu milli değerlerimizi sahiplenmek, korumak, geliştirme ve o patenti ruhsatlandırıp laboratuvar tescili ile birlikte çıkardığımız takdirde inanıyorum ki Ordu'muz bu alanda da kendisini hem Türkiye'de hem de dünyada hissettirecektir. Burada üreticilerimiz var Bu üreticilerimizin yanı sıra bugün biz burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arıcılık Araştırma Enstitüsü marifetiyle Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz himayelerinde 20 tane bayan bal üreticimize 500 tane kovanı ücretsiz bir şekilde vereceğiz. Peki, bu kovanlardan ne üretilecek? Arı sütü üretilecek. Kilogramı kaç lira olacak? 7 ile 10 bin lira arasında olacak. Düşünebiliyor musunuz memlekete katılan katma değeri. Sadece az önce söylediğimiz gibi bal da değil, kivi de değil, bizim bu desteklerimiz inşallah devam edecek."

Kurtulmuş: "Ordu balı markalaşmalı"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, balda markalaşmanın önemine değindi. Kurtulmuş, "Arıcılık Enstitüsü'nün kurulmasıyla birlikte önemli bir eksiği tamamlamış olacağız. Ordu'da hem bal çok üretiliyor, hem şeker çok tüketiliyor idi. Bunun ortadan kaldırılması ve gerçekten sağlıklı, kaliteli bal üretilmesi ve üretilen balın marka haline getirilmesi konusunda Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nün, Valiliğini ve Büyükşehir Belediyesi'nin organizesi ile düzenlenmiş olan bu festival, aslında bir yerde de hepimize özellikle çiftçilerimize eğitici mahiyette bir yol göstericilik yapıyor. Arı zaten kendisinden imkanı sağladığınız zaman her türlü balı üretiyor. Bunun en kaliteli şekilde üretilmesi, en sağlıklı şekilde üretilmesi ve bunun marka haline dönüştürülmesi hedefimiz olmalıdır. 17 bin ton balı sıradan bir bal olarak üretmek başka bir şey, 17 bin tonu marka haline getirerek üretmek başka bir şey. Eğer bunları markalaştırabilirsek belki ekonomik değeri on katı, yirmi katı artırmamız mümkündür. Bunun için gayret edeceğiz. Buradaki çabanın o bakımdan önemli olduğunu ifade ediyorum. Emeği geçen arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Vali Balkanlıoğlu: "Merdiven altı bal üretimi bitecek"

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak akredite laboratuvar sayesinde baldaki sahteciliğin önleneceğini belirtti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Bal son derece önemli bir ürün. Beslenmesi için Allah'ın insanlara en büyük lütfu. Balın besleyici olması, şifalı olması, insan için gerekli olan birçok vitamin ve minerali barındırması, bakımından son derece önemli bir gıda ürünü. Bundan dolayı herkes bala çok önem verir. Fakat ödediğimiz para karşılığında gerçek balı alıyor muyuz? İnşallah bu tereddüt sona erecek. Ordu'da kurulan Arıcılık Enstitüsü ile akredite laboratuvarda ballar tahlil edilecek, arı ürünleri ile birlikte ve bu uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarda 'test edilmiştir', 'onaylanmıştır' damgasını gördüğü zaman tüketici güvenle alacak. Dolayısıyla merdiven altı sahte bal üreten kişiler ile gerçek bu işi yapan kişiler ayrılmış olacak" dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve protokol mensupları tarafından üreticilerin açtığı stantlar gezildi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title