Bakıra Üç Boyutlu Bakış

Bakıra Üç Boyutlu Bakış
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Rölyef sanatının Türkiye'de yaşayan en önemli ustası" olarak belirlenen Harun Taşdemir, geliştirdiği teknikle bakır üzerine yaptığı eserlerini 3 boyutlu hale getiriyor.

Emrah Gökmen - Elazığ'da TBMM tarafından

"Rölyef sanatının Türkiye'de yaşayan en önemli ustası" olarak belirlenen Harun Taşdemir, geliştirdiği teknikle bakır üzerine yaptığı eserlerini 3 boyutlu hale getiriyor.

Taşdemir, 22. dönem Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay ve 39 arkadaşının önerisiyle TBMM tarafından yaptırılan ve kabul edilen "El sanatlarının geliştirilmesi, korunması, kollanması ve gelecek kuşaklara aktarılması" konusundaki 60 sayfalık TBMM araştırma raporunda "Rölyef sanatının Türkiye'de yaşayan en önemli ustası" olarak belirlenmesinin ardından kentteki atölyesinde portre, manzara ve çeşitli objelerin bakır üzerine rölyeflerini yapmaya devam ediyor.

Alışılmışın dışında eserlerini kum torbası gibi destekleyen unsurlar yerine

"boşlukta" gerçekleştiren Taşdemir'in çalışmaları 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ve birçok kurumun da duvarını süslüyor.

Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaştan bu yana el sanatlarıyla ilgilendiğini söyledi. Çocukluk yıllarında çok güzel oyuncaklar yaptığını, arkadaşlarının kendilerine de oyuncak yapması için adeta yalvardıklarını anlatan Taşdemir, rölyef sanatına ise eşinin kahvaltı hazırlamasını beklerken eline geçirdiği bir bakır levhayı işleyerek başladığını söyledi.

Taşdemir, şunları anlattı:

"Hanım kahvaltıyı hazırlarken küçük bir sahan büyüklüğünde düz bir bakır parçası buldum. Onun üzerine aziz Atatürk'ün kalpaklı bir portresini çizdim ve mütevazi bahçemizdeki güllerin çamuru üzerinde elime geçen o anki materyallerle onu dövmeye başladım. Çevirdiğimde harika bir şeyle karşılaştım. Atatürk'e benzemişti yaptığım dövme. 'Ben bu işi artık daha geliştirerek yaparım' diye düşündüm. O ana kadar yağlı boya ve sulu boya desen çalışmaları yapıyordum. Tamamen onları bıraktım, bu defa bakır rölyef üzerinde çalışmaya başladım."

Taşdemir, zamanla kendisini bu alanda geliştirdiğini, yurt içi ve yurt dışında sergiler açtığını kaydetti.

-"Boşlukta rölyef çalışan tek sanatçıyım"-

Yaptığı sanatın incelikleri hakkında da bilgi veren Taşdemir, rölyefin, resmin 3 boyutlu boyutlandırılmış hali olduğunu, bunun için işlenecek eserin önce birebir çiziminin yapılması gerektiğini kaydetti. Bu nedenle iyi bir resim bilgisine sahip olmanın, çizgi kullanmanın ve detayları işleyebilmenin önemini vurgulayan Taşdemir, şöyle devam etti:

"Çizilen resmi bakır levha üzerine yerleştiriyoruz, altına karbon kağıtları koyarak bütün detaylarını bakırın üzerine aktarıyoruz. Bundan sonra da sarı metal çivilerle çizgi halinde resmin ana hatlarını çiziyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra da görüntü bakırın arkasına aksediyor. Ondan sonra bakırı, resmi alt kısma gelecek şekilde tezgahımızın boşluğuna seriyor, mengenelerle köşelerinden tutturuyoruz. Bakır levhayı vurarak dövmeye başlıyoruz."

Taşdemir, Türkiye'deki rölyef sanatçılarının kum torbası ve zift üzerinde dövme yaptıklarını, kendisinin ise Türkiye'de ve belki de dünyada boşlukta rölyef çalışan tek sanatçı olduğunu iddia etti.

Bir eserde nasıl kabartma yapıldığını da anlatan Taşdemir, dibek döven iki kadının resmedildiği eseri hakkında bilgi verdi.

Bu eserin rölyeften çıkarak heykele döndüğünü belirten Taşdemir, "Bu eser artık rölyeften çıktı. Heykel tarzında çalıştım. Dünyada bunu yapabilecek tek sanatçı benim. Levha bakırdan heykel yapan tek sanatçıyım" dedi.

- ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel
title