Bakır Teller Filografi Ustalarının Ellerinde Hayat Buluyor
Bakır teller filografi ustalarının ellerinde hayat buluyorBURSA - Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları filografi öğrencileri Ördekli Kültür Merkezi'nde eserlerini sergiliyor.
Bakır teller filografi ustalarının ellerinde hayat buluyor
BURSA - Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları filografi öğrencileri Ördekli Kültür Merkezi'nde eserlerini sergiliyor.
Bünyesinde birçok sanatsal aktiviteyi bulunduran Yıldırım Meslek Edindirme Kursları filografi dalında da başarılara imza atıyor. 1 Kasım'da başlayan filografi kursları neticesinde 99 kursiyer sertifikalarını alarak, eserlerini sergiledi. Ördekli Kültür Merkezi'nde 78 eserin sanatseverlerle buluştuğu sergide konuşan kurs öğretmeni Özlem Akçetin, "Bu sergiye tek tek çivilerimizi çakarak, tellerimizi sararak büyük bir özveri ile 99 öğrencim 5 ay kadar kısa bir sürede hazırlandı" dedi.
Bu sergide sadece hat yazısı olan tabloların sergilendiğini ifade eden Akçetin, "Hat ile filografiyi birleştirdik. Zaten hatla filografi birbirine çok yakışan, bağdaşan, sanatlardır. Filografi belirli desenler doğrultusunda çivilerimizi çakıyoruz. Daha sonra üzerine bakır tellerimizle örgü teknikleri ile desene göre örüyoruz. Kursiyerlerimiz daha önce hobi olarak geliyor, daha sonra hediyeleşmeye dönüyor. Daha sonra satmaya başlayarak aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Filografi aynı zamanda bir terapi. Günün stresini, sıkıntısını çivi çakarak ve tel sararak üzerlerinden atıyorlar" diye konuştu.
60 seneyi aşkın süredir filografi sanatı ile uğraşan ünlü sanatçı Saim Devrilmez de sergi açılışına katılanlar arasındaydı. Devrilmez, "Filografi birden bire herkes tarafından tutuldu. Yapanlar mutlu oluyor ve kazanç temin ettikleri için aldı başını gidiyor. Tüm Türkiye'de halk eğitimlerde ve çeşitli kurslarda filografi yapılıyor. İnsanlar mutlu oldukları şeyi yapmak istiyor. Ben normalde ders vermem ama engelli kişiler nerede olursa onlara gider filografiyi öğretirim. Çünkü onlar çok mutlu oluyorlar" şeklinde konuştu.