Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Bakım Bekleyen Tarihi Cami, Lodostan Zarar Gördü

Bakım Bekleyen Tarihi Cami, Lodostan Zarar Gördü
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burak Akay - Çanakkale'nin merkeze bağlı Çınarlı köyünde bulunan ve 1934 yılında yaptırılan tarihi cami, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan lodos fırtınasında zarar gördü.

Burak Akay - Çanakkale'nin merkeze bağlı Çınarlı köyünde bulunan ve 1934 yılında yaptırılan tarihi cami, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan lodos fırtınasında zarar gördü. Köy muhtarlığı tarafından onarımı talep edilen caminin minaresinin bir bölümü yıkılırken, tavan bölümü çöktü, duvarlarında çatlaklar oluştu.

Çınarlı köyü muhtarı Seyfullah Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin lodos fırtınasından zarar görmeden önce de bakımsız halde bulunduğunu, bu nedenle Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ile Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne çok sayıda yazı yazarak bu caminin bakım onarımının yapılmasını istediklerini söyledi.

Ancak yaptıkları tüm başvuruların cevapsız kaldığını belirten Aydın, bunun üzerine tarihi eser statüsündeki caminin ortalama onarım maliyetini hesaplattıklarını ancak geçen yılın rakamlarına göre yaklaşık 450 bin lira gibi bir tutarla karşılaştıklarını ifade etti.

Bu rakamın köy muhtarlığı bütçesi ve köy halkının yardımları ile toplanmasının mümkün olmadığını anlatan muhtar Aydın, şöyle konuştu:

"Camimiz 1934 yılında yaptırılıp köy tüzel kişiliğine kaydettirilmiş. 79 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Ben göreve geldiğimde caminin durumu kısmen biraz daha iyiydi. Ancak tabii ki bakıma ihtiyacı vardı. Şu anda aradan geçen zamanla birlikte camimizin bakım ve onarımı konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale üçgeninde yazılarımız gidip geliyor. Bizler bir an önce tarihi varlığımızın, bu kutsal mekanın onarılmasını istiyoruz. Çınarlı köyü camimizin 1988 yılında Balıkesir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile tarihi eser olarak tescillenmesinin ardından bu yapıya dokunmamız imkansız bir hal aldı. Ancak 25 yıldır da kimse camiye gelip bakmadı. Çeyrek asırdır bakım bekliyor diyebilirim. Biz de dokunamıyoruz, çünkü yıkılsa suçlu biz oluruz. Ancak durum ortada, camimiz yıkılmak üzere."

Tarihi caminin bir an önce bakım ve onarım ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Aydın, şunları kaydetti:

"Son yaşanan lodos fırtınaları ve yağışlar bölgemizde oldukça etkili oldu. Bu süre içinde en kuvvetli fırtınada caminin 10 metre yükseklikteki minaresi yıkıldı. Tabii çok şükür ölen veya yaralanan olmadı. Cami köyün ortasında duruyor, ya o sırada insanlar altından geçseydi. Allah korusun tahmin etmek istemiyorum ancak ölümler olurdu. Sonra iş gelip bana kadar dokunurdu. Tek isteğimiz camimizin tarih sayfalarında kaybolmadan önce tekrar ayağa kaldırılması, onarılması. Burası çok kutsaldır. Yetkili kurumlarımız lütfen bir an önce gereken desteği göstersin."

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel
title