Bakan Işık ve Elvan Karabük'te
Bakan Işık "Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz. Özellikle nitelikli çelik yapamazsak yüksek teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmemiz çok zor." dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz. Özellikle nitelikli çelik yapamazsak yüksek teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmemiz çok zor" dedi.
Işık, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından bir restoranda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik alanda yaptığı sıçramada en önemli aktörlerden birisinin Karabük olduğunu söyledi.
Türkiye ve Karabük'ün gelişen ekonomisini örnekler vererek anlatan Işık, 2008 krizinde izledikleri politikanın ne kadar doğru olduğunu gördüklerini, 2002'den o zamana kadar verdikleri mücadelenin meyvelerini aldıklarını aktardı.
Işık, 2008 krizinde Yunanistan ve İspanya gibi hizmete dayalı ekonomisi olan ülkelerin çöküşün eşiğinden döndüğü, Almaya ve Güney Kore gibi üretime dayalı ekonomisi olanların ise bu krizi avantaja çevirdiğini, 2008 krizinden en çok Amerika'nın ders çıkarttığını, yatırımcıyı ülkeye çekmeye başladığını anlattı.
O dönemlerde bazı kalemşörler tarafından özellikle dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok eleştirildiklerini belirten Işık, "batacak" dedikleri ekonomiyi ayakta tuttuklarını, AK Parti'nin uygulamalarının ne kadar doğru olduğunu herkesin gördüğünü ve büyük bir sıçrama gerçekleştirdiklerini, krizi fırsata çeviren ülkeler arasında olduklarını ifade etti.
Karabük denince akla demir ve çeliğin geldiğini kaydeden Işık, "Bakanlık görevimi alır almaz ilk talimatlarım dan birisi demir ve çelik sektöründeki yapısal reformu hazırlamak ve uygulamaya geçirmek oldu. Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz. Özellikle nitelikli çelik yapamazsak yüksek teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmemiz çok zor" diye konuştu.
" Türkiye'nin şu anda önünde bir yol haritası var. Bunu oluşturduk" diyen Işık, konuşmasında demir ve çelik üretiminde cevherden üretimin artması gerektiğini, hurdadan üretimin azalması için çalışmalar yaptıklarını aktardı.
"Pahada ağır yükte hafif nitelikli çeliği üretmek zorundayız"
Karabük'ün demir ve çelik üretiminde Türkiye'nin can damarı olduğunu söyleyen Işık, "İşte burada artık makas değişimine gitmek zorundayız. Zırh çeliği, ray çeliği, hızlı tren tekerleği. Yani pahada ağır yükte hafif nitelikli çeliği üretmek zorundayız. Bunu Karabük olmadan yapamayız. Demir ve çeliğin üretim kültürü Karabük'te var çünkü. Takım oyunuyla bunu başarmalıyız. Birlikte iş yapma kültürünü oluşturmalıyız. Türkiye birlikte iş yapma kültürünü kazanırsa kimse önünde durmaz. Çin de duramaz" dedi.
Işık, Filyos Limanı'nın dönemlerinde hayata geçeceğini ve bu limanın bölgenin kaderini değiştireceğini kaydetti.
"Kendinize olan güvende inanılmaz bir artış var"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da konuşmasında Türkiye'nin her ili ve yöresinde 2023 vizyonu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık yaptığı dönemde 2023 yılı perspektifini ortaya koyduğunu vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:
"Bugün TSO olarak önemli bir projeyi gündeme getiriyorsunuz. Diyorsunuz ki 'Ben 2023 yılında şöyle bir Karabük görmek istiyorum. Benim Karabük'üm şu özelliklere sahip olmalı.' Geçmişte bu yoktu. Sorgulama yoktu, itaat etmek vardı. Büyükler ne derse 'başım üstüne' denirdi ama bugün sizler sorgulayabiliyorsunuz, hükümeti sorgulayabiliyorsunuz, yaptıklarını yeri geldiğinde eleştirebiliyorsunuz. Yapılanları taktir ediyorsunuz ve o sizin verdiğiniz destekle bize verdiğiniz destekle aslında sizin kendinize olan güvende inanılmaz bir artış var."
"Çok sayıda mega projelere imza attık"
"Türk halkı 2023 vizyonuna odaklanmış, kenetlenmiş durumda. Bu ülke için gurur duyulacak bir şeydir. Bu ruh olmalı. Sanayinin ayakta durabilmesi için, ülkenin, ilin, bölgenin ayakta durabilmesi için bu ruhu yaşamam lazım" diyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son 13 yılda ulaşım ve iletişim alanında inanılmaz işler başardık. Çok sayıda mega projelere imza attık. O projeler ortaya çıktıkça, o projeler yapıldıkça bazı kesimler halen eleştiriyorlar, halen itiraz ediyorlar. Ben zaman zaman düşünüyorum. Acaba neden eleştirilir? Bu insanlar gerçekten bu ülkeyi sevmiyorlar mı? Bunların dertleri nedir diye hayıflandığım, sorduğum oluyor. Çünkü anlam veremiyorum ve en sonunda şu neticeye ulaşıyorum. Bunlar 40-50 yıl öncesinin kafa yapısıyla halen düşünüyorlar. Bunlar kendilerini bugünün koşullarına adapte edememişler diye düşünüyorum."
"Biz şu anda denizin üzerine havaalanı yapıyoruz"
Geçtikleri günlerde 3. havalimanını ziyaret ettiklerini hatırlatan Elvan, şunları kaydetti:
"Orada bir takım sondaj ve etüt çalışmaları devam ediyordu. Ben dedim ki önemli bir bölümü bataklık ama biz bu bataklığı kendi teknolojimizle kendi mühendislerimizle kendi mimarlarımızla işçimizle kurutacağız ve üzerine havaalanı inşa edeceğiz. Dediler ki 'Siz bataklığa nasıl havaalanı yaparsınız?' O şunun farkında değil. Bırakın bataklığı biz şu anda denizin üzerine havaalanı yapıyoruz. Onun bile farkında değil. İşte bizim farkımız bu. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, bu ülkeyi geliştirmeye, büyütmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz."
"Gazetecilik yapmıyor aslında bunlar"
Türkiye'yi siyasi alanda istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlerin olduğundan bahseden bakan Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:
"İkincisi ekonomik alanda istikrarsızlığa sürüklemek isteyenler var. Üçüncüsü partimizin kurucusu, bugüne kadar inanılmaz işler başarmış ve hep dimdik ayakta durmuş, inandığı her şeyi yapmış cumhurbaşkanımızı yıkmak isteyen, cumhurbaşkanımızı gerçekten itibarsızlaştırmak isteyen bir girişim var. Dördüncüsü ise yine hükümetimize karşı her türlü kötü niyet, saldırı, küfür, aklınıza ne gelirse, yalan haber. Bakın bazı gazetelere, gazetecilik yapmıyor aslında bunlar. Hatırlayın 80'li yıllarda bildiri dağıtırlardı, değişik illegal guruplar. Bildiri yapıyorlar başka bir şey yapmıyorlar. Gazetecilik o değil ama o sizin güçlü desteğinizle inşallah bu ülke, cumhurbaşkanına da sahip çıkacak, başbakanına da sahip çıkacak, hükümetine de sahip çıkacak ve bu millet güçlenmeye ve büyümeye devam edecek."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise bu toplantıyla Karabük sanayicisinin mevcut durumla yetinmek istemediğini ifade ettiğini aktardı.
Karabüklülerin Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak adımlar atmasında katkıda bulunmak istediğinden bahseden Şahin, "Bu mesaj hükümetimizin en etkin iki bakanı tarafından alınmıştır. Karabük, demir ve çelik sektörünün öncülük ettiği ağır sanayi kenti ama artık Karabük sadece sanayi kenti değil, aynı zamanda eğitim ve kültür kenti haline geldi. Karabük Üniversitesi çok kısa sürede başarılı bir gelişme göstermiş olması, üniversite-sanayi işbirliğinin burada başlamış olması, aynı zamanda Karabük'ümüzü sanayinin ve ticaretin yanında bir eğitim ve kültür kenti haline getirdi ve getiriyor" diye konuştu.
Toplantıda, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük TSO Başkanı Sedat Namal, kaymakam ve belediye başkanları, kurum amirleri, Show Haber Genel Müdürü Özgür Ulupınar, iş adamları ve sivil toplum örgütü başkan ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantı sonunda Işık ve Elvan kentten ayrıldı. - Karabük