Bağımsız Gözlemciler, Aliağa Gemi Söküm Tesislerini İnceledi
Gemi sökümünün çevreye kirliliğine yol açmasını engelleme hedefiyle hükümetlerden bağımsız olarak faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşu Gemi Söküm Platformu'nun yöneticileri, Aliağa ilçesindeki tesislerde inceleme yaptı.
Gemi sökümünün çevreye kirliliğine yol açmasını engelleme hedefiyle hükümetlerden bağımsız olarak faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşu Gemi Söküm Platformu'nun yöneticileri, Aliağa ilçesindeki tesislerde inceleme yaptı.
Brüksel merkezli olarak uluslararası faaliyet gösteren "NGO Shipbreaking Platform (Hükümet Dışı Sivil Toplum Kuruluşu Gemi Söküm Platformu)" İcra Direktörü Patrizia Heidegger ve Politika Danışmanı Ingvild Jenssen, Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'ni ziyaret etti.
Tesislerde faaliyet gösteren geri dönüşüm firmalarını gezen platform yöneticileri, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
Platform yetkilileri, dernek binasında yapılan toplantıda, GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker'den tesislerinin işleyişi, sahip olduğu ekipmanlar, iş güvenliği tedbirleri ve uygulanan atık yönetimi ile geri dönüşüm süreci hakkında bilgi aldı.
GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Şimşek, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Gemi Söküm Platformu'nun, dünyada bu alandaki uygulamaları çok yakından takip ettiğini, gerektiğinde hükümetlere baskı kurduğunu ifade etti.
Platformun, 2014 yılında sökümü yapılmak üzere Hindistan'a gönderilen "Global Spirit" adlı Ro-Ro gemisinin sökümüne, Hindistan'daki tesislerin işçi ve çevre sağlığına uygun olmadığı gerekçesiyle karşı çıktığını anlatan Şimşek, platformun AB Çevre Komisyonu nezdinde yaptığı girişimler sonucunda, söz konusu geminin Aliağa'da geri dönüştürüldüğünü hatırlattı.
"Hong Kong Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeyiz"
Şimşek, Aliağa'daki gemi geri dönüşüm sanayicileri olarak, çevre duyarlılığına önem verdiklerini ve bu konuda denetime her zaman açık olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak dünya genelinde gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeyiz. Bu girişim sektörümüzün çevre konusunda ne kadar duyarlı olduğunun en somut göstergesidir. Sektör olarak gerek üretimde, gerek işleyişte, gerekse de sosyal sorumluluk noktasında dünya lideri konumundayız ancak diğer dünya ülkelerine göre çok daha önde olmamız bizim gelişmede son noktaya geldiğimiz anlamına gelmez. Çünkü bizim yegane amacımız hemen her alanda kusursuz bir sektör olmaktır. Bunun için dış dünyaya hiçbir zaman kapılarımızı kapatmıyoruz. Aksine eleştiri ve tavsiyeleri dikkate alıyoruz. Nasıl daha mükemmel olabiliriz sorusunu sürekli olarak irdeliyoruz. Bu alandaki platformları özellikle kendimiz davet ediyor ve sektörümüzü yerinde incelemelerini talep ediyoruz. Bugün de sektörümüz adına çok faydalı bir toplantıya ev sahipliği yaptık, konuklarımızla sektörümüzü masaya yatırdık, faaliyetlerimizin daha da iyileştirilmesi konusunda kararlılığımızı paylaştık ve uzman konuklarımızın önerilerini dinledik."