Azerbaycan'ın Şehitleri Adana'da Anıldı
Rus askerlerinin 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü kentinde katlettiği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150’ye yakın Azerbaycanlı için Adana’da anma etkinliği düzenlendi.
Rus askerlerinin 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan'ın Bakü kentinde katlettiği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın Azerbaycanlı için Adana'da anma etkinliği düzenlendi.
Adana Büyükşehir Kent Konseyi'nin Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlediği, Türk ve Azeri milli marşlarının çalındığı etkinliğe, Azerbaycan Kurucu Devlet Başkanı Ebulfez Elçibey'in damadı Agil Samedbeyli de katıldı.
Katliamın görüntülerinin slayt sunumuyla aktarıldığı etkinlikte konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kent Konseyi yöneticilerini, Türk Dünyası ve Türk Milleti'nin böylesine özel bir günüyle ilgili anma programı düzenledikleri için tebrik etti. Sözlü, "Sovyetler Birliği dağılırken, Azerbaycan'ın canı pahasına, kanı pahasına ödemiş olduğu bedelin en önemli örneklerinden biridir 20 Yanvar (Ocak) Katliamı. 20 Ocak şehitlerine atfen yazılmış dizeler vardır. Mehmet Emin Resulzade, 'Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez' deyip 1917'de Azerbaycan Türk Cumhuriyeti'ni kurdu. Fakat Bolşevik'ler Rusya'yı ele geçirdikten sonra, 1920'de güçlerinin artmasıyla, Emperyalizmin bir hamlesiyle Rus himayesine, işgali altına girdi. O günden bu yana Azerbaycanlılar kendi benliklerini koruma noktasında, Türk dünyasının en şuurlu topluluklarından biri olmuştur. Rahmetli Ebulfez Elçibey, Milli Cephe'nin lideri olarak Azerbaycan'ın bağımsızlık hareketini yürütmüş ve 20 Ocak Katliamı da dahil çok sayıda bedel ödemişlerdir. Mehmet Emin Resulzade'nin, 'Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez' sözünü vasiyet olarak alıp, kanı pahasına, canı pahasına yeniden bağımsızlığını elde etmiştir. Allah razı olsun Elçibey ve bütün şehitlerimizden" dedi.
"ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ"
Başkan Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ceyhan Belediye Başkanlığı dönemimde Ceyhan ve Azerbaycan-Bakü arasında, petrol boru hattının yanı sıra, gönül hattı da oluşmuştur. O dönemden bu zamana, münasebetlerimiz daha da gelişmiştir. Petrol boru hattının açılmasıyla birlikte Azerbaycan gelişmiştir, büyümüştür. 1917 yılında Azerbaycan Türk Cumhuriyeti olarak kuruldu ve dili de Türkçedir. SSCB'nin dağılmasından sonra ufak tefek çekinceleri var ama onların da zaman içinde halledileceğini düşünüyorum. Şu anda ülkenin dili Azerbaycanca olarak geçiyor ama bu, coğrafyanın ismidir. O coğrafyanın hakimi Türklerdir ve dili de Türkçedir. İnşallah bir gün bunlar da yerini bulacaktır. 20 Ocak'ta can verip, şahadet şerbetini içen ve şu ana kadar Aziz Türk Milleti için can veren bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de hürmetle anıyorum."
Agil Samedbeyli de, etkinlikte emeği geçen başta Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Adana Büyükşehir Kent konseyi'ne teşekkür etti. Samedbeyli, "Türkiye ve Azerbaycan etle tırnak gibidir, birbirinden ayıramazsınız. Rahmetli Liderimiz Haydar Aliyev'in dediği gibi 'İki devlet bir milletiz' Çanakkale'de binlerce Azeri şehit olmuştur, Karabağ için bizim yanımızda gönüllü savaşan Türkiye'den gelen kardeşlerimiz vardır. Bu zamana kadar hayatlarını kaybetmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 1917'de kurulan Azerbaycan, 23 ay sonra işgal edilmiş ve asimile edilmek istenmiştir" diye konuştu. - ADANA