Az Doğum Yapmak, Meme Kanserine Yatkınlığı Artırıyor"
KÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın: "Az doğum yapmak, hormon ilaçları ve çeşitli doğum kontrol haplarının uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, sigara, alkol ve obezite de meme kanserine yatkınlığı artırıyor"
Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Yalçın, "Az doğum yapmak, hormon ilaçları ve çeşitli doğum kontrol haplarının uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, sigara, alkol ve obezite de meme kanserine yatkınlığı artırıyor" dedi.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin çok önemli toplumsal sağlık problemi olduğunu, kalp ve damar hastalıklarından sonra dünyada ikinci sırada ölüm nedeni haline geldiğini belirterek, "Kanserin neden olduğu ölümler, böyle giderse 2025 yılından itibaren dünyada birinci sıraya yerleşebilecek. Kentteki tüm kanser hastalarını yakından takip ediyoruz. Kentte de bölgemizde olduğu gibi kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer, mide, yemek borusu ve kolon kanserlerini çok sık görüyoruz" diye konuştu.
Meme kanserinin kadınlarda her yaş grubunda görüldüğünü ifade eden Yalçın, "Her 10 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var. O yüzden önemli bir problem" dedi.
Gelişmiş ülkelerde meme kanserinin çok fazla görüldüğünü savunan Yalçın, "Türkiye'de de Batılı yaşam tarzının gittikçe artması nedeniyle meme kanserinin daha da arttığını bazı yaş gruplarında daha sık görüyoruz. Az doğum yapmak, hormon ilaçları ve çeşitli doğum kontrol haplarının uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, sigara, alkol ve obezite de meme kanserine yatkınlığı artırıyor" ifadelerini kullandı.
Yalçın, emzirme süresinin artırılmasının meme kanserine karşı koruyucu bir faktör olduğunu belirterek, bundan dolayı kadınlara doğum yapmalarını önerdiklerini söyledi.
Kanser belirtilerinin, kanserojen maddenin vücuda alımından hemen sonra ortaya çıkmadığını anlatan Yalçın, "Bu, uzun bir süreçtir. Hatta 10 yıl gibi uzun bir süre sonra etkileri ortaya çıkabilir. Toplumda risk grubundaki bireylerin 'bana bir şey olmaz' anlayışı çok yanlıştır. Etkileri zamanla çok sonradan ortaya çıkan kanserojenler var. Bu nedenle her şekilde kendimizi korumamız gerekir" diye konuştu. - Kırıkkale