Ayvalıkta "Zeytin, Miras Varlığımız" Paneli Gerçekleştirildi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Slow Olive organizasyonu kapsamında, Yazar Artun Ünsal’ın moderatörlüğünde, Nedim Atilla ve Ahmet Uhri’nin katıldığı "Zeytin, miras varlığımız" konulu panel Alibey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Slow Olive organizasyonu kapsamında, Yazar Artun Ünsal'ın moderatörlüğünde, Nedim Atilla ve Ahmet Uhri'nin katıldığı "Zeytin, miras varlığımız" konulu panel Alibey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Panelde Dokuz Eylül Üniversitesi arkeologlarından Prof. Dr. Ahmet Uhri, zeytin ve zeytinyağının tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Doğu Akdeniz'in zeytinin ana vatanı olduğunu kaydeden Prof. Uhri, "Tarihte zeytini evlerde sofralara Suriye ve Ürdün'de gelmeye başlamıştır. Tarihte insan zeytini evcilleştirirken, zeytini yemeyi değil geceyi aydınlatmak için tüketmeyi hedeflemiştir. Bunu arkeolojik kazılardan çıkan zeytin çekirdekleri ve kandil buluntularından anlayabiliyoruz. Yerleşik yaşama geçilip tarıma başlanıldığında zeytin tüketilmeye başlanmıştır" dedi.
Panelistlerden Gazeteci Nedim Atilla da, Ege Bölgesi'nde özellikle İzmir erkeklerinin çapkınlıklarının Karaburun hurma zeytinine dayandırıldığını neşeli bir dille anlatarak, "Karaburun hurma zeytini dalından yenilmesi özelliğiyle bilinen zeytin türlerinden farklıdır. Bu zeytinin tüketenlerin çok çocuk sahibi olduğuna inanılır. Hurma zeytin afrodizyak etkisinin olup olmadığını bilemem ama zeytin ağacı sadece bir gecede meyve veren bir özelliğe sahiptir" ifadelerini kullanarak, zeytinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine de değindi.
Panelde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, Slowfood'un dünya mirası zeytin ağacına sahip çıkmasını önemli olduğunu belirterek, zeytin yasasının devlet tarafından korunması gerektiğinin altını çizdi. - BALIKESİR